Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Művészetek és Irodalom Háza, Pécs
2023. 04. 20., 15:30
Társulat:
Wayang Suket Indonesia
Bábszínház

Timun Mas

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Művészetek és Irodalom Háza, Pécs
2023. 04. 20., 15:30
Társulat:
Wayang Suket Indonesia
Szerző:
Gaga Rizky
Rendező:
Gaga Rizky
Díszlettervező: 
Muhammad Nur Cholis
Zeneszerző: 
Takács Dániel
Szinopszis

Gaga Rizky és a Wayang Suket Indonesia célja, hogy felelevenítse és megőrizze a jávai Wayang Suket, vagyis a „szalmabábok” hagyományát, és megismertesse Indonézia kulturális örökségének ezt a darabkáját a világgal.

A Wayang Suket tradíciója Jáva szigetéről származik, ahol már időtlen idők óta készítenek szalmabábokat. Általában a szülők gyerekeikkel közösen, hosszú, erős szárított fűszálakból szövik a figurákat, a wayang báb egyedi formáját kialakítva. Ha elkészül a báb, a gyerekek felhasználhatják akár saját bábelőadásuk megalkotására is.

Míg a wayang bábelőadások más formáihoz meghatározott történetek kapcsolódnak, addig a szalmabábokkal az emberek szabadon mesélhetnek bármilyen történetet. A Timun Mas (Arany uborka) című előadás egy hagyományos jávai indonéz népmesét mutat be, egy különleges lány és egy óriás történetét.

Az előadás a Wayang Suket hagyományát ötvözi az árnyjáték esztétikájával, mindezt zenei kísérettel gazdagítva, hogy a történések még inkább a szívünkig hatolhassanak.

Közreműködők
Gaga Rizky
Muhammad Nur Cholis
Krisztina Bogo
Lehőcz Zsuzsa
Takács Dániel
Kiegészítő információk
Időtartam: 40 perc
Felvonások: 1
Korhatár: 8
A rendező

Gaga Rizky a Wayang Suket Indonézia alapítója és művészeti igazgatója.

Imádja Indonézia hagyományos népmeséit, és elbűvölte a wayang bábok száraz fűből és szalmából készült változata. Megalakította a „Wayang Suket Indonesia” csoportot, hogy megőrizze ezeket a kulturális hagyományokat a modern korban is.

Reméli, hogy munkájával Indonéziában és a nagyvilágban is ismertebbé teheti az indonéz népmeséket és szalmabábokat, mint Indonézia gazdag kultúrájának példáját, és inspirálhatja a fiatal generációt, hogy büszke legyen rájuk.

Különféle tevékenységei vannak, amelyek őrzik a szalmawayang-bábok hagyományát, például előadások, amelyek szalmabábot használnak a hagyományos mesék elmesélésére, ugyanakkor szalmabáb-készítő műhelyeket, illetve és kiállításokat is szervez. Indonézia és más országok művészeivel is együttműködik, hogy olyan projektekeket hozzon létre, amelyek kiemelik és megőrzik az indonéz népmeséket és népművészeteket.

Befogadó színház
MárkusZínház egy Bábszínház