Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest
2023. 05. 26., 21:00
Társulat:
Teatro Tascabile di Bergamo & Kalatharangini Kathakali School
Fesztivál:
9. MITEM
Történetek a Mahábharátából
Színház

Történetek a Mahábharátából

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest
2023. 05. 26., 21:00
Társulat:
Teatro Tascabile di Bergamo & Kalatharangini Kathakali School
Fesztivál:
9. MITEM
Rendező:
Dr. Kalamandalam John
Kathakali Chutti (maszk): 
Kalamandalam Sukumaran, Kalamandalam Rajesh, Kalatharangini Mary John
Színpadi asszisztens: 
Caterina Scotti, Marta Suardi
Világosító és hangosító: 
Fabio Vignaroli
Koordinátor: 
Tiziana Barbiero
Szinopszis

A Történetek a Mahábharátából című Kathákali stílusú előadás 21 órától veszi kezdetét a Nemzeti Színház Nagyszínpadán. Az előadás hossza 7 és fél óra, így 27-én hajnalban 5:30-kor, napfelkeltekor ér véget.

Az előadás után következik a Kelikottu, azaz a hagyományos napüdvözlő rítus, amelyben (egy kis reggelivel egybekötve) Kathákali dobos zenekar ad rövid koncertet, illetve a zenészek dallal köszöntik Szúrját, a hindu mitológia ősi napistenét.

„Ami nem áll ebben a műben, azt hiába keresnők a hármas világon!” - olvashatjuk az ősi indiai eposz, a Mahábhárata eredeti ajánlásában. Baktay Ervin a rövidített magyar változat megalkotója pedig így nyilatkozik: „ha egyebet sem ismernénk India múltjából, csak a Mahábháratát, ez magában elegendő volna, hogy a hinduk ősi mitológiáját, vallását, világnézetét, bölcseletét, művelődését, szokásait és művészetét rekonstruálhassuk.”

Keralából, Dél-India zöldellő vidékéről származik a kathákali stílus, amely különböző előadói és rituális gyakorlatok sokszínű kultúrájából merítve a XVII.-ik században nyerte el a most látható végleges formáját. A látványos arcfestések és jelmezek pazar kombinációi, a hipnotikus és rendkívül kifinomult éneklés és ütős zenei játék, valamint a színészek legendás technikai felkészültsége helyezik e művészetet a világszínház csúcsára.
Magyarországon először élhetnek végig a nézők egy teljes, hagyományos kathákali éjszakát. Nem pusztán egy előadást, hanem (chai tea és szamósza kíséretében) egy kis darab Indiát varázsolnak ide a művészek. A produkcióban részt vesz Sadaanam Krishnankutty, aki a kathákali egyik legjelentősebb ma élő képviselője.

Kísérőrendezvények

május 25., csütörtök, 18 óra, Kaszás Attila Terem (Nemzeti Színház)

Raja Kottarakkara 

Ismeretterjesztő előadás a Kathakali táncszínház mítoszáról és költészetéről
Tiziana Barbiero, a Teatro tascabile di Bergamo alapító tagja a Kathakali műfaját mutatja be a főszereplők, Kalamandalam John és Sadanam Krishnankutty részvételével, valamint a zenészek közreműködésével.

(ingyenes, regisztrációhoz kötött)

május 26., péntek, 17 óra, Első emeleti előcsarnok (Nemzeti Színház)

Élőben követhetik nézőink a Kathákali színészek maszkfestési és beöltözés folyamatát egészen 20:30-ig, az úgy nevezett "Zöld teremben".

(ingyenes, regisztrációhoz kötött)

Közreműködők
Sadaanam Krishnankutty 
Kalamandalam Balasubrahmanian 
Dr Kalamandalam John
Kalamandalam Krishnaprasad 
Kalamandalam Soman 
Kalamandalam Sivadasan 
Mario Barzaghi
Alessandro Rigoletti 
Ruben Manenti
Kiegészítő információk
Időtartam: 450 perc
Nyelv: Malajálam és szanszkrit nyelven, magyar és angol felirattal
Felvonások: 3
Korhatár: Nincs
A rendező

Dr. Kalamandalam John a Kalatharangini Kathákali Iskola alapítója és igazgatója 

K.M. John Keralában született 1955-ben. Kilenc éven át szigorú, napi nyolc órás Kathákali képzésen vett részt, amelyet Guru (professzor) C. Padmanabhan Nair és Vijayakumar vezettek a Kerala Kalamandalamban. Szanszkrit nyelvet és Kathákali irodalmat tanult Prof. Unnikrishnan Elayadutól.

1977-ben megkapta a legjobb Kathákali diáknak járó A.D. Bolland Aranymedált, majd 1978-ban indiai állami ösztöndíjban részesült. Mióta befejezte tanulmányait, egyaránt oktat indiai és külföldi diákokat a Kerala Kalamandalamban.

A Kalamandalam társulat tagjaként bejárta Indiát és részt vett nemzetközi turnékon.

Befogadó színház
National Theatre of Hungary