Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Pécsi Harmadik Színház
2023. 05. 16., 19:00
2023. 05. 17., 19:00
Társulat:
Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház
Tóték – Fotó: Eöri Szabó Zsolt
Színház

Tóték

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Pécsi Harmadik Színház
2023. 05. 16., 19:00
2023. 05. 17., 19:00
Társulat:
Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház
Szerző:
Örkény István
Rendező:
Vidnyánszky Attila
Díszlettervező: 
Olekszandr Bilozub
Jelmeztervező: 
V. Csolti Klára
Dramaturg: 
Kozma András
Szinopszis

„1943. január 13-án a Don-kanyarban elkezdett lefelé görögni az a szikla, amellyel a magyar hadsereg sziszüphoszi sorsa elvégeztetett… Hatvanezer ember fagyott meg ott, abban az aknatűzben, a jeges szélben, a hóban… A Tóték nem róluk szól, vagy nemcsak róluk, sőt, talán egészen másról, de én írás közben mindig rájuk gondoltam – írja Örkény a Tóték előszavában. Ez az a gondolat, ami a beregszászi előadásnak is kiindulópontja volt.

Egyben ez teszi különlegessé is Vidnyánszky Attila rendezését, amelyről 2004-es bemutatója után azt írták: nem egy valamikori háborúról, vagy általában a háborúról szól, hanem konkrétan a második világégést idézi meg, Örkény szellemében.

Az elmúlt 18 év alatt sok minden változott a világban, ami direkt utalások nélkül is rímel a kiszolgáltatottak tragikomédiájára – ahogy az író nevezte a Tótékat. Napjainkban, sajnos egy újabb jelentésréteg épült rá a darab alaphelyzetére, hisz szereplőinek életébe lehetetlen nem belelátni a jelenleg dúló orosz-ukrán háború tragédiáját.

Ennek tükrében máshogy szólnak a katonadalok, másként tekintünk a rossz híreket nem továbbító postás figurájára, s persze az őrnagyra is.

Közreműködők
Őrnagy - Trill Zsolt
Tót - Tóth László
Tótné - Szűcs Nelli
Ágika - Polyák Anita
Postás - Rácz József
Tomaji plébános - Sőtér István
Cipriáni professzor - Ferenci Attila
Gizi Gézáné - Béres Ildikó
A lajt tulajdonosa - Varga József
Lőrincke - Szabó Imre
Elegáns őrnagy - Ivaskovics Viktor
Jelentős történelmi figurák - Ferenci Attila, Kristán Attila, Gál Natália, Vass Magdolna, Orosz Ibolya, Orosz Melinda
Kiegészítő információk
Időtartam: 165 perc
Nyelv: Magyar nyelven
Felvonások: 2
Korhatár: 12
A rendező
Fotó: Fülöp László

Vidnyánszky Attila (Beregszász, Ukrajna, 1964. március 8. –) Kossuth- és Jászai Mari-díjas kárpátaljai származású magyar színházi rendező, filmrendező, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház (Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház) alapítója. Munkássága során sajátos, a naturalista-realista színházi hagyományokkal és a polgári színház esztétikájával is szembehelyezkedő, különleges színpadi nyelvet hozott létre, melyet ő a „költői színház” terminussal határoz meg.

1985-ben bölcsészdiplomát szerzett az Ungvári Állami Egyetemen, magyar–történelem szakon. 1992-ben rendezői diplomát szerzett a Kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Egyetemen, emellett 1990-től egészen 1997-ig színészmesterséget oktatott az intézményben.

1992-ben alapító igazgatója volt a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színháznak, melynek 1993-ban művészeti vezetője lett, napjainkban pedig főrendezőként segíti a színház munkáját. Magyarországon 1999-től állított színpadra darabokat. 2004-től egy évig a Magyar Állami Operaház vezető rendezője volt. 2006 januárjától a debreceni Csokonai Színház művészeti vezetője, 2007 áprilisától ugyanitt megbízott igazgató 2013-ig. 2013 óta a budapesti Nemzeti Színház igazgatója.

2011-től a Kaposvári Egyetem címzetes egyetemi tanára, 2013–2020 között művészeti rektorhelyettese, 2012-2017 között osztályvezető tanár a színművész szakon. 2020-tól a Szent István Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán rektori megbízott.
2020. augusztus 1-től a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke.
Nős, hat gyermek édesapja.

Kezdeményezésére született meg a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) 2014-ben. A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 90.

Befogadó színház
Pécsi Harmadik Színház
Díjak, elismerések
A IX. Pécsi Országos Színházi Találkozón Trill Zsolt kapta a MASZK színész-zsűrijétől a legjobb férfialakítás díját.