Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó utcaszínházi tér
2023. 06. 25., 23:00
Társulat:
Lembergi Voszkreszennij Akadémiai Színház
Utcaszínház

Ukrajna. Sevcsenko Testamentum

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó utcaszínházi tér
2023. 06. 25., 23:00
Társulat:
Lembergi Voszkreszennij Akadémiai Színház
Szerző:
Jaroszlav Fedorisin (1955-2020)
Rendező: 
Jaroszlav Fedorisin (1955-2020)
Díszlet- és jelmeztervező: 
Alla Fedorisina (Ukrajna tiszteletbeli művésze)
Társrendező és világítás: 
Krzysztof Dubiel
Hang: 
Serhiy Kondratovych, Mykola Kshanovskiy
Szinopszis

A látványos utcaszínházi előadás Ukrajna történelmét meséli el Tarasz Sevcsenko – író, költő, festő, politikai fogoly, az ukrán nemzet szellemi vezetője – sorsának prizmáján keresztül. A lembergi művészek népük függetlenségért vívott örökös harcát mutatják be, ami az ukrajnai háborús konfliktus idején ma különösen aktuális. A produkcióban gólyalábasokat, mozgó gépszerkezeteket, égő díszletelemeket és pirotechnikai effekteket is alkalmaznak.

A Voszkreszennij Színház egyedülálló művészeti értéket képvisel. Mélyen az ukrán kulturális hagyományban gyökerezik, s kifejező, költői módon merít ihletet a népi iparművészetből, szimbólumokból és festményekből. Sevcsenko Ukrajnában nemzeti példakép, a legkiválóbb költő, a modern ukrán irodalom atyja, a nemzet sorsát jelképező ember. Az előadás ezért jóval több mint látványos képek sorozata. Sokkal összetettebben hat: érzelmeket, megértést vált ki, és hajlandóságot a segítségnyújtásra.

Jegyinformáció:

Az utcaszínházi produkciók VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó napijegyet vagy bérletet váltva tekinthetőek meg. Részletek itt.

Közreműködők
Tetiana Tkaczenko
Nataliya Marchak
Nataliya Lukashonok
Petro Mykytiuk (Ukrajna érdemes művésze)
Wolodymir Gubanov (Ukrajna érdemes művésze) / Maria Kowalik
Maria Kowalik
Wolodymir Chuhonkin
Taras Yurychko / Vira Ryfiak
Yurij Pylypchuk / Viktoria Zholinska
Oleksandr Chekmarov / Nataliya Terlecka
Evgenij Pietrov / Andrij Leshchyshyn
Taras Kitsyniuk
Kiegészítő információk
Időtartam: 60 perc
Felvonások: 1
Korhatár: nincs
A rendező
Jaroszlav Fedorisin

Jaroszlav Fedorisin (1955-2020) színész, rendező, a lembergi Voszkreszennij Akadémiai Színház művészeti vezetője és ügyvezető igazgatója volt. 1976-ban végzett a harkovi Kotljarevszkij Színházi Intézetben Vszelovod Cvetkov osztályában, 1990-ben a moszkvai Színművészeti Intézetben Anatolij Efrosz osztályában és 1991-ben a Varsói Filmintézetben Krzysztof Zanussi osztályában. 1990-ben alapította meg a Voszkreszennij Színházat, amelyet 2020-ban bekövetkezett haláláig igazgatott. Kezdeményezésére jött létre 1992-ben az Arany Oroszlán Nemzetközi Színházi Fesztivál, amely tagja az Európai Nemzetközi Színházi Találkozók (IETM) és a Nemzetközi Fesztiválok Szövetségének (IFEA).

Számos, Lemberg és más ukrán városok életéhez kötődő utcai produkciót, fesztivált és kiemelt programot rendezett (Lembergi Városi Napok, Fiatalok Találkozója II. János Pál pápával, II. János Pál pápa stadion nyitó ünnepsége stb.). Ukrajnán kívül rendezett még Angliában, Lengyelországban, Oroszországban és Magyarországon, a Váci Dunakanyar Színházban. Aktív résztvevője és szakértője volt a helyi és országos kormányzat szakirányú szervezeteinek. Juscsenko elnök Ukrajna jeles művészeti aktivistájaként tüntette ki. Országa társadalmi és művelődési életének tevékeny formálója volt.

Befogadó színház
VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó utcaszínházi tér