Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, Nagymaros - Színházi sátor, Nagymaros
2023. 06. 23., 16:30
Társulat:
Olomouci Morva Színház
Fotó: Tereza Hrudbá
Színház

Vérnász

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, Nagymaros - Színházi sátor, Nagymaros
2023. 06. 23., 16:30
Társulat:
Olomouci Morva Színház
Szerző:
Federico García Lorca, Librettó: Alena Pešková
Rendező:
Alena Pešková
Díszlettervező: 
Richard Pešek jr.
Jelmeztervező: 
Monika Kletečková, Alena Pešková
Koreográfus: 
Alena Pešková
Zeneszerző: 
Gabriela Vermelho
Koreográfus asszisztens: 
Gianluca Battaglia
Balettmester: 
Gianluca Battaglia, Guido Sarno
Ügyelő: 
Barbora Šanderová, Marie Burianová
Szinopszis

A Vérnász története önmagában is olyan erős, hogy bármilyen művészeti forma közvetítésével „higítatlanul” elmesélhető. Egy újabb tragédia, amelyben nincsenek bűnösök. Lorca prózában és versben írt szavait ezúttal a mozdulatok, a zene, a színek és az árnyékok által keltik életre az előadók. „Tiszteljük a szöveget, ugyanakkor vissza is élünk vele. Ez nem tisztán non-verbális táncszínház, bár a cselekmény fő hordozója a tánc és a mozgás.”

Lorca szavai valóban megszólalnak a szürreális táncelőadásban, éneklik, táncolják, kiabálják, suttogják őket. Egy narrátor kalauzolja végig a nézőket a történeten, ítélkezés nélküli bíróként és a hangtalanok szóvivőjeként. Mert újra az egyén áll szemben az általános társadalmi törvényekkel. A legfőbb kérdés pedig, hogy vajon az őszinteség és az önbecsülés nagyobb értéket képviselnek-e, mint maga az élet. S hogy mi az anyai, a szerelmes és a házastársi szeretet szerepe ebben a képletben.

Jegyinformáció:

A VéNégy Fesztivál Színházi sátrában 16.30/17.00-tól kezdődő színházi előadásokra külön színházjegyet lehet vásárolni, korlátozott számban.

A kedvezményes árú színházjegy csak a színházi sátorban bemutatott színházi produkcióra érvényes, de az előadás megtekintése után a nézők a sátor kijáratánál a színházjegyes karszalag mellé egy aznapra szóló, napijegyes karszalagot is kapnak, amivel a fesztivál többi programja, az esti koncertek és utcaszínházi produkciók is látogathatóak.

Természetesen VéNégy Fesztivál bérlettel és napijeggyel a fesztivál összes programja látogatható, beleértve a színházi és utcaszínházi produkciókat is.

https://venegyfesztival.hu/jegy/

FONTOS!
A színházjegyes karszalag kizárólag a színházi sátorba való belépésre jogosít fel, az előadás időpontja előtt nincs lehetőség vele belépni a fesztiválterületre. Késés esetén, az előadás megkezdése után, hasonlóan a kőszínházban tartott színházi előadásokhoz, nem tudunk lehetőséget biztosítani a belépésre, utólagos helyfoglalásra. Ebben az esetben a helyszínen egy kiegészítő jegy megvásárlásával, a különbözet megfizetésével lehet napijegyre váltani a színházjegyet.

Közreműködők
Narrátor - Barbora Paříková
Anya - Alice Rizzo
Menyasszony - Emily-Joy Smith
Leonardo - Aurélien Jeandot / Iván Sánchez Fernández
Leonardo anyósa - Mariona García Fornell / Lenka Ferguson
Leonardo felesége - Sawa Shiratsuki
A menyasszony apja: Javier Moya Romero / Rory Ferguson
Vőlegény - Sergio Méndez Romero / Tono Ferriol
Szolgáló - Alissa Personè
Szomszédok - Laura Brázdová
Hold - Maëva Cotton
Vér szerinti testvérek (élő nővérek), vendégek, szomszédok - Benedetta Comandini / Federica Fattore / Risa Maruyama / Isla Ghali / Cai Sesma Pérez / Beatriz Jimeno Santos
Halott testvérek, vendégek, favágók - Hodaka Maruyama / William Mitchell / Elia Zegrati / Alessandro Iannucci / Eduardo Miguel / Bolsa Neves / Alexey Ruigómez / Matteo Rondinelli
Kiegészítő információk
Időtartam: 90 perc
Felvonások: 1
Korhatár: nincs
A rendező

1994-ben diplomázott a Prágai Tánckonzervatóriumban, majd mielőtt csatlakozott a plzeňi J. K. Tyl Színház balett-társulatához, a prágai Karlín Musical Színházban dolgozott. 1999 óta szabadúszó táncos, koreográfus és színházi rendező. Csehországon kívül turnézott Európa, Japán és Dél-Amerika színházaiban. Koreográfiákat készít operákhoz, musicalekhez, fesztiválokra és kiállításmegnyitókra.

Saját, egész estés szerzői balettjei közé tartoznak a Maryša, Café Aussig, Periféria, Jessie és Morgiana, A diótörő, Vérnász, Gustav Klimt, Hamupipőke, Tavaszi áldozat, A cickány megszelídítése, Teremtés, A vihar, Trisztán és Izolda című művek. Megalapította a profi táncosok független egyesületét, az Ultra Minimal Balettet (UMB), amely 2008-ban debütált a prágai Blues sklep zenei klubban. 2010 és 2019 között a libereci F. X. Šalda Színház művészeti vezetőjeként és koreográfusaként dolgozott. Kétszer is jelölést kapott a rangos Thália-díjra.

Legjelentősebb szerepei: a Kaméliás hölgy címszerepe, Lise (A rosszul őrzött lány), Rebecca (Carmina Burana), Morgiana (Jessie és Morgiana), Titania (Szentivánéji álom), Pamina (A varázsfuvola). 2019-ben a Táncművészek Szövetsége az év legjobb balettprodukciójának választotta A cickány megszelídítése c. munkáját. Előadásainak számos táncosa, szereplője kapott Thália-díj jelölést, illetve -kitüntetést, valamint egyéb elismeréseket.

Befogadó színház
VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, Nagymaros