Előadás(ok)
Ingyenes
Helyszín és időpont:
Csokonai Fórum,Debrecen - Kóti Árpád Stúdiószínpad
2023. 06. 24., 20:30
2023. 06. 25., 18:00
Társulat:
Tbilisi State University's Theater SKHVENI, Grúzia
Vidám történetek
Színház

Vidám történetek

Előadás(ok)
Ingyenes
Helyszín és időpont:
Csokonai Fórum,Debrecen - Kóti Árpád Stúdiószínpad
2023. 06. 24., 20:30
2023. 06. 25., 18:00
Társulat:
Tbilisi State University's Theater SKHVENI, Grúzia
Szerző:
Giorgi Gomurashvili
Rendező:
Giorgi Gomurashvili
Technikus: 
Mariam Zhamerashvili
Technikus: 
Konstantine Kereselidze
Koreográfus: 
Nana Gulashvili
Szinopszis

Színdarabunk („Vidám történetek”) három-tíz perces bohóc-jelenetek és szkeccsek sorozata. Ezeket a vázlatokat egy clown csoport adja elő.  Mivel az előadásunkba a közönséget is időnként bevonjuk, a színészek ilyenkor rögtönzik a szövegeket. A „Vidám történetek” a mimus-színház, a pantomim és a clown-játék szintézise. Az élő zene is nagyon fontos eleme az előadásnak. Minden szkeccsnek megvan a maga rövid narratívája egy buffonéria keretein belül.

Közreműködők
Ketevan Okuashvili
Levan Shalamberidze
Ana Adamashvili
Nikoloz Adamashvili
Mariam Tsomaia
Nikoloz Katsaridze
Davit Maisuradze
Kiegészítő információk
Időtartam: 60 perc
Nyelv: Nonverbális előadás
Felvonások: 1
Korhatár: nincs
A rendező

Giorgi Gomurashvili georgiai színházi rendező, kinek egyedi stílusa kritikát és tapsot is kapott már. Színházi produkciói innovatívok és úttörők. Georgiában, Tbilisziben született Giorgi a Kijevi Nemzeti I. K. Karpenko-Karyi Színházi, Filmművészeti és Televíziós Egyetem Színházi Karán szerzett diplomát, Ukrajnában. Ezt követően a georgiai Shota Rustaveli Színházi és Filmművészeti Egyetem Színpadtechnikai és Színházmenedzseri Karán kezdett tanulni.

Az ezt követő évtizedeken át számos produkcióban vett részt. Sok éven keresztül színészként dolgozott a Shalikashvili Mime Állami Színházban, Geogiában. Giorgit a művészszcéna berkein belül rendkívül ügyes írónak tekintik, aki kemény munkával, az apró részletekre való odafigyeléssel és óriási kockázatvállalási hajlandósággal hihetetlenül szép és egyedi alkotásokat hozott már létre.

Társulat

A „Skhveni” színházat a Tbiliszi Állami Egyetem Kulturális és Művészeti Központjában hozták létre, 1999-ben.. Azóta a színház művészeti vezetője és alapítója, Giorgi Gomurashvili számos színdarabot és showt rendezett már, többek között a következőket: 

Guest and the Host (in 2002); Balagan (in 2002); Samanishvili's Stepmother; (in 2003);

Seven Humoresque; (in 2004); The Wound (in 2005);Play the Buffoon (in 2006);

Clown Show (in 2007); The Little Prince; (in 2010); The Judgement Day (in 2011);

Cheerful Novels (in 2012); Snow White (in 2012); The Bremen Town Musicians (in 2013);

“Bernarda Alba’s house” (in 2013); Cinderella (in 2014); Let's Have Sex (2015);

Ice Queen (2016); "Salamura" (2017); "Marriage Proposal" és a "Bear" (2017);

"Mary Poppins" (2018); "The Doctor in Spite of Himself" (2019); "Pinocchio" (2020);

"It's springtime behind the bars" (2021); "In the shadows of the moonlit night" (2022);

"Blue Bird" (2023);

“Minden a Tbiliszi Állami Egyetem kulturális központjának padlásán tartott társulati összejöveteleinkkel kezdődött. Ott volt elég helyünk próbálni és dolgozni az előadásainkon. Később sikerült egy kis színházat építenünk. A helyszínnek megfelelően úgy döntöttünk, hogy színházunkat "Skhveni"-nek nevezzük el, ami grúzul egyszerűen azt jelenti, hogy padlás.

A "Skhveni" színház a pantomim és a lírai, filozofikus bohózat nemzetközi hagyományait fejleszti. Tehetséges amatőr diákok, hivatásos színészekkel aktívan részt vesznek a különböző előadásokban.

Színházunk minden évben részt vesz külföldi nemzetközi színházi fesztiválokon. A fesztivál ideje alatt színészeink különböző műhelymunkákon vettek részt és osztották meg tudásukat és tapasztalataikat egy szélesebb közönséggel, új nemzetközi barátokkal.

Mint már említettük, többnyire pantomimben játszunk, és ez megkönnyíti számunkra, hogy különböző országoknak és kultúráknak mutassuk be munkánkat, mivel nincsenek nyelvi akadályok.

Sok sikert értünk el az AITA/IATA Nemzetközi Fesztiválokon a bulgáriai Vratsában 2013-ban és a lettországi Rigában 2014-ben. Előadásunkat az egyik legjobbnak nevezték a maga nemében.Befogadó színház
Csokonai Színház, Debrecen