Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Csokonai Fórum, Debrecen
2023. 05. 20., 20:00
Társulat:
Nemzeti Színház, Budapest
Woyzeck - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Színház

Woyzeck

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Csokonai Fórum, Debrecen
2023. 05. 20., 20:00
Társulat:
Nemzeti Színház, Budapest
Szerző:
Georg Büchner
Rendező:
ifj. Vidnyászky Attila
Díszlettervező: 
Vecsei Kinga Réta
Jelmeztervező: 
Vecsei Kinga Réta
Dramaturg: 
Vecsei H. Miklós
Zeneszerző: 
Mátyássy Szabolcs
Szinopszis

A háborút és az őt körülvevő világot megemészteni nem képes kisember „papírhajó az óceán közepén” – a jelen előadás fő mottója legalábbis ez. Sorsukra hagyatva, az eszét vesztő hős és az őt övező szűkszavú, lecsupaszított karakterek mind a békétlenséget övező örök szorongás, az ösztönök megborulásának és a szerelem elkorcsosulásának egészét adják ki. Mindazonáltal, a kiút és a megváltás folyamatosan karnyújtásnyira van a főhőstől, ám a tragikus kifejlet pont ebből a közelségből származik: Woyzekre, akár egy megrészegült cirkuszi artistára, egyre jobban hat a gravitáció, míg végül a zuhanás elkerülhetetlenné válik.

A fiatal alkotócsapat Büchner művén keresztül keresi a választ arra, hogy mai „plakátmagányunkban”, kitalált ideák között, képesek vagyunk-e újra felismerni és megélni érzelmeinket és emberségünket. Valamint nagy kérdés az is, vajon melyek azok az ideák, melyek természetünkből fakadóan követendők, és nem egy mesterséges társadalmi folyamat negatív produktumai.

„Vannak alkalmak, melyek, hogy úgy mondjam, túl jelentősek ahhoz, hogy kihasználják őket; akadnak dolgok, melyek semmi máson, egyedül magukon szenvednek hajótörést.” (Franz Kafka)

Közreműködők
Nagy Márk
Barta Ágnes
Bálint Barna
Berettyán Sándor
Bordás Roland
Böröndi Bence
Herczegh Péter
Kovács Tamás
Kovács S. József
Lestyán Attila
Mészáros Martin
Szabó Sebestyén László
Szász Júlia
Szép Domán
Kiegészítő információk
Időtartam: 120 perc
Nyelv: magyar nyelven, angol felirattal
Felvonások: 1
Korhatár: 16
A rendező

Ifj. Vidnyánszky Attila 1993-ban született Beregszászon. 2010-ben felvételt nyert a Színház-és Filmművészeti Egyetem színész szakára, Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályába.

Az egyetemi évek alatt a színészkedés mellett, több rendezése is ment az Ódry Színpadon. Gyakorlatát a Vígszínházban töltötte, ahol 2017 óta társulati tag, és rendezőként is aktív.

Az elmúlt években rendezett még továbbá a Nemzeti Színházban, a Radnóti Színházban, Budaörsön, Debrecenben, Moszkvában és Prágában is. Alapítója – Vecsei H. Miklóssal és Osváth Gáborral együtt – a Sztalker Csoport nevű színházi alkotóműhelynek.

Befogadó színház
Csokonai Színház, Debrecen