Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza
2023. 06. 03., 19:00
Társulat:
Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulat
Színház

Woyzeck

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza
2023. 06. 03., 19:00
Társulat:
Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulat
Szerző:
Georg Büchner
Rendező:
Albu István
Díszlettervező: 
Szőke Zsuzsi
Jelmeztervező: 
Szőke Zsuzsi
Zenei vezető: 
Moldován Blanka, Nagy Csongor Zsolt
Light design: 
Albu István, Erőss László
Súgó: 
Varga Katalin
Ügyelő: 
Fábry Zoltán
Gyakornok-asszisztens: 
Jankovics Kata
Szinopszis

Az 1820-as években Lipcsében nagy port kavart az a bűnügyi eset, amelyben egy fiatalember, Johann Christian Woyzeck, féltékenységi felindulásból brutálisan meggyilkolta barátnőjét. Az ügy sajtóvisszhangja és a nyilvánosságra hozott rendőrségi dokumentáció ihlette Georg Büchner harmadik és egyben utolsó darabját, a Woyzecket, amely azonban – a szerző 23 évesen bekövetkezett halála miatt – befejezetlenül, töredékes formában maradt az utókorra.

Az előadás az esetet rögzítő jegyzőkönyvek és Büchner drámájának egyik nagy kérdését gondolja tovább: vajon a gyilkos beszámítható állapotban volt-e a tette elkövetésének idején? 

Meddig érdemes feszíteni az ember tűrőképességét? Meddig képes elviselni a nyomást, amit a felettese, a környezete, a szerelem (és féltékenység), a hitében való megingás gyakorol rá? 

Kit terhel a felelősség a tragédiáért, amit a nyomás alatt összeroppant ember követ el? Megtörténhet, hogy éppen ő maga a tragikus főszereplő? 

A germán nyersességen túl, a szöveg rendkívüli költőiségét Albu István rendezésében a német indusztriális metal zene ellenpontozza, vagy éppen erősíti fel, a Harag György Társulat színészzenekarának áthangszerelésében és előadásában. 

Közreműködők
Woyzeck - Nagy Csongor Zsolt
Marie - Budizsa Evelyn
Tamburmajor - Orbán Zsolt
Doktor - Rappert-Vencz Gábor
Kapitány - Diószegi Attila
Bolond - Bodea Gál Tibor
Margret - Rappert-Vencz Stella
Altiszt, kikiáltó - Péter Attila Zsolt
Angyal - Szabó János Szilárd
Andres szerepében - Paco, a németjuhász
Kiegészítő információk
Időtartam: 100 perc
Nyelv: Magyar
Felvonások: 1
Korhatár: 14
A rendező

Albu István rendező, színházigazgató 1984-ben született Sepsiszentgyörgyön, 2007-ben színészként szerzett diplomát a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán. A képzés utolsó két évében egyetemi tanársegéd és a Kolozsvári Állami Magyar Színház alkalmazott színésze.

Művészi tevékenysége egyhamar a színpadi rendezés felé veszi az irányt, 2013-ig a kolozsvári színház visszatérő vendégrendezője. Az elmúlt tíz évben rendezett a legtöbb romániai magyar színházban: Szatmárnémetiben, Székelyudvarhelyen, Kézdivásárhelyen, Gyergyószentmiklóson, Marosvásárhelyen a Tompa Miklós Társulatnál, a Kolozsvári Magyar Operában, Csíkszeredában, illetve Sepsiszentgyörgyön. 2017 óta a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház igazgatója. 

Fontosabb munkái: Sławomir Mrożek: Mulatság (2007), F. M. Dosztojevszkij: Karamazovok (2008), F. M. Dosztojevszkij: Ördögök (2009), Racine: Phaedra (2017), Giuseppe Verdi: Othello (2018), A. P. Csehov: Három nővér (2019), Georg Büchner: Woyzeck (2022), Tamási Áron: Hullámzó vőlegény (2022).

Befogadó színház
Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza