Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Táncszínház, Budapest
2023. 04. 27., 19:00
2023. 04. 28., 19:00
Társulat:
Aterballetto
Tánc

Yeled / Shoot me

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Táncszínház, Budapest
2023. 04. 27., 19:00
2023. 04. 28., 19:00
Társulat:
Aterballetto
Koreográfus:
Yeled: Eyal Dadon / Shoot me: Diego Tortelli
Díszlettervező: 
Yeled: Fabiana Piccio / Shoot me: Roman Fliegel
Jelmeztervező: 
Yeled: Bregje Van Balen / Shoot me: Marco De Vincenzo
Zene: 
Yeled: Eyal Dadon / Shoot me: Spiritualized
Szinopszis

Az izraeli Eyal Dadon és az olasz Diego Tortelli az Aterballetto tizenhat táncosát az előbbi gyermeki egzotikumába és az utóbbi pozitív fiatalságába egy utazásra kalauzolja. Dadon Yeled – ami héberül gyermeket jelent – című előadása az ősi ártatlanság elvesztéséről szóló táncos reflexió. Egy vizsgálat, amelynek célja, hogy kiderítsük, mikor következett be ez a változás, de arra is irányul, hogy felfedezzük, mi maradt meg abból a képességünkből, hogy kicsik maradjunk egy olyan világban, amely csak felnőtteknek készült. Mikor volt az a pont, amikor elvesztettük az ártatlanságunkat, és miért?

A Shoot me Tortelli alkotása az angol Spiritualized rockegyüttes zenéjére és Jim Morrison néhány felvételére készült. A zene és a tánc egy történet nélküli darabot alkot, amely képzeletet és érzelmeket nyit meg. Egy mű, amely közvetlen párbeszédet akar teremteni a színpadon álló táncosok és a közönség között: a csábítás, a tekintetek, az izzadtság-játéka, az érzékek megtámadása és óda a testhez, azonos levegő belélegzése, a verejték, a könnyek, a düh, a büszkeség belélegzéséhez.

Az előadás együttműködő partnere az Olasz Kultúrintézet.

Közreműködők
Estelle Bovay
Ardillo Saul Daniele
Tur-Durvaulth Hélias
Sandra Salietti
Arianna Ganassi
Matteo Fiorani
Leonardo Farina
Albert Perdiguer
Giovanni Leone
Martina Forioso
Ivana Mastroviti
Federica Lamonaca
Sara de Greef
Kiegészítő információk
Időtartam: 25 + 30 perc
Felvonások: 2
Korhatár: 10
A rendező
Eyal Dadon credit Chang Dance Theater

Eyal Dadon 1989-ben született az izraeli Beersebában. Két év néptánc tanulás után, 17 évesen kezdte meg professzionális klasszikus és modern tánctanulmányait a be'ershevai Bat Dor Tánciskolában. 2008-ban csatlakozott a Kamea Dance Companyhoz, 2010-ben a Kibbutz Contemporary Dance Company II-hez, 2011-ben a Kibbutz Contemporary Dance Company I-hez. 2015-ben Dadon lett a Kibbutz Company próbavezetője és hangmérnöke.

Dadon 2011 óta saját koreográfiákat készít világszerte és Izraelben. Munkái nemzetközi díjakat kaptak Hannoverben, Jeruzsálemben, Bulgáriában és Kínában is. Dadon többek között olyan társulatok és színházak számára alkot világszerte, mint a moszkvai Sztanyiszlavszkij Opera Balett, Kibbutz Contemporary Dance Company, sanghaji Xin Xie Dance Theatre, pekingi BJ9CDT, tajvani Chang Dance Theatre, Jerusalem Dance Theater, Bayerisch Staatsoper München, müncheni Gärtnerplatz Staatsteater, hamburgi Thalia Theater, prágai The Czech National Ballet, Hessisches Staatsballett Wiesbaden, Fresco Dance Company.

2016-ban Dadont választotta ki Beersheba városa a "House of Dance" színház létrehozására és vezetésére. Ott alapította meg a "SOL Dance Company" nevű tánctársulatát, ahol táncművészeivel együtt kutatja a mozgást. A SOL Dance Companyval olyan előadásokat hozott létre, mint a SALE (2016), DU-K (2017), TOML (2018), ALGO (2019), GEORGE 2.2 (2020). Alkotásai mellett Dadon zenét is készít, és zenei projektekkel dolgozik Izraelben és világszerte.

Diego Tortelli először a bresciai STUDIO 76-ban, majd a római Accademia Nazionale di Danzán, végül pedig a Scala Színházi Akadémián tanult.

Pályafutását Valenciában kezdte a Ballet de Teatres-ben, majd Gustavo Ramirez meghívta a chicagói Luna Negra társulathoz. 2012-ben csatlakozott a Le Ballet National de Marseille/ Frederic Flamand társulatához. 2015 óta szabadúszóként dolgozik a Staatsoper Münchennel, a BOD/Richard Siegal, a Korzo Színházzal és a La Veronallal.

Koreográfusi munkája során többek között a következőket alkotta: Descamino de Dos az INTRODANS és a CND Madrid számára (Mattia Russóval közösen), a Recapitulo a chicagói MCA számára, We are all sanpaku Emanuele Maniscalco zenésszel, Carmen Suite az EKO Dance Projectnek, Vox multitudinis a palermói Teatro Massimo számára, Vitreae Vultus a MILANoLTRE fesztiválra, és Cursus a Palcoscenico Danza Torino számára, ismét az EKO Dance Projecttel. 2017-ben a Nuovo Balletto di Toscanának alkotta meg a Csipkerózsikát, 2018-ban a Lorca sono tuttit a MILANoLTRE 2018-nak és a Domus Aureat a Bach Project keretében a Fondazione Nazionale della Danza / Aterballetto számára. 2019-ben a Tanzburo Munchen, a Kampnagel Hamburg és a Fabrik Potsdam koprodukciójában készítette a Shifting Perspective-et, valamint az Inter-view-t. Az Emanuele e Clément helyspecifikus művet a Fondazione Nazionale della Danza / Aterballettónak a Fotografia Europea megnyitójára a able-disable témakörében, valamint A poetry abstractiont Marina Rinaldi megbízásából. 2020-ban, szintén a Fondazione Nazionale della Danza / Aterballetto számára készítette el a Feeling good című, egy mozgássérült és egy nem mozgássérült táncos számára készült alkotást; az 1 meter CLOSER című videó-alkotást, amelynek premierje a Rai5-en volt; valamint a LASCIA CH'IO... című videó-installációt.

2019-ben Münchenben Miria Wurm dramaturggal közösen alapította meg személyes kutatási projektjét a Muffathalle Színház és a müncheni művészeti osztály támogatásával. 2020-ban önálló projektként mutatják be első estjüket SNOW CRASH címmel. 2021-ben az Aterballetto számára Preludio és Another Story című estjét Storie, a MicroDanze számára pedig a Kepler és a Meridiana című előadásokat alkotta meg élőben és virtuális valóságban egyaránt. 2022-ben koreográfiákat készített a Rai1-en élőben közvetített újévi koncerthez, valamint elkészítette a Stanze\Rooms című helyspecifikus előadást, és az Aterballetto számára a SHOOT ME című alkotást.

Diego Tortelli a Fondazione Nazionale della Danza / Aterballetto rezidens koreográfusa, valamint a MILANoLTRE táncfesztivál és a Tanzburo Munchen produkciós ház társkoreográfusa. 2021-ben ő lett a győztese a La Biennale di Venezia által a Wayne McGregor által vezetett táncosztályával közösen kiírt első, olasz művészek számára kiírt pályázatnak, amely egy új és eredeti koreográfiai projekt kidolgozására irányult.

Befogadó színház
Nemzeti Táncszínház, Budapest