Időpont:
2023. 06. 04.
 – 2023. 06. 11.

EDERED – Nemzetközi Diák- és Gyermekszínjátszó Találkozó

Időpont:
2023. 06. 04.
 – 2023. 06. 11.
Befogadó színház: Pécs és Budapest
Szervező: Országos Diákszínjátszó Egyesület
Eseményinfó

Az EDERED kontinensünk fiatal színjátszóit összefogó nemzetközi szervezet. Az angol-francia rövidítésből ( Europeaan Drama Encounter- Recontres Europeennes de Drama ) alakult  név a ’80-as évektől kezdődően  jelent egyet az európai diákszínjátszással. 

Története 1979-ig nyúlik vissza. Ez év az év, amikor az Európai Tanács  „Gyermekek és Kultúra a mai Európában” címmel konferenciát rendezett a svédországi Eksiltuna városkában. A találkozó végére fogalmazódott meg egy európai gyermek drámás találkozó ötlete. Az első találkozóig ugyan három évet kellett várni, de az kezdeti, 1982-es belgiumi megvalósulása olyan átütő sikert hozott, hogy a szervezet onnantól nemcsak a gyermek-,  de az ifjúsági találkozók szervezését is célul tűzte ki. Ennek immár négy évtizede. Ez alatt a négy évtized alatt harminc gyermek és ifjúsági találkozó valósult meg húsz ország részvételével. 

Az EDERED nemzetközi csoportja jelenleg 16 tagszervezetet számlál, de tagfelvétele folyamatos és nyitott. Bármely olyan színjátszással foglalkozó egyesületet örömmel  fogad,  amely magáénak érzi a szervezet gyermek és színház központú filozófiáját.  Amely munkájával, hozzáállásával pozitívan tesz  hozzá a szervezet munkájához,  amely az EDERED család tagjaként szívesen  vinné saját országába a találkozót,   vállalva  annak szervezését, magas színvonalon való lebonyolítását figyelembe a találkozók eddigi és jövőbeni kritériumait. Ezen kritériumok mind a találkozó legmagasabb színvonalon történő megvalósítását,  szórakoztató és építő jellegét szolgálják. 

A tagoknak, a találkozó jövőbeni szervezőinek nyitottnak, társadalmi problémákra és különbözőségekre fogékonynak kell lenniük.  Legjobb emberi és szaktudásukat kell az általuk szervezett találkozóhoz adniuk, ezzel hidat képezve generációk és kultúrák között. A találkozónak olyan teret és atmoszférát kell biztosítania, amelyben a színjátszó diákok új dolgokat tanulnak, kapcsolatokat építenek, világlátásuk élesedik és életre szóló élményt szereznek.

Ez a cél vezette a jövő évi  találkozó házigazdáját, az Országos Diákszínjátszó Egyetem (ODE) szervezőit, akik két már megvalósult magyarországi megrendezés után (1992 Békéscsaba, 2002 Budapest) hozzák hazánkba  az Ederesz szervezésében a 2023-as Gyermek- és Ifjúsági Színjátszó Találkozót. A tervezett találkozó Pécsett és a vonzáskörzetében lévő festői üdülőfaluban, Orfűn kerül megrendezésre tervezetten 2023 júniusában. A két héten át tartandó találkozó célja, hogy a szakmai platformok, ötletbörzék, workshopok sokasága mellett a résztvevők számára a tanulás, a tapasztalatcsere, a nyitott világ közösségi tere legyen. 

„Az utat keresve” címmel megrendezésre kerülő találkozóra 15 ország 150 résztvevőjét várják, diákokat és kísérő pedagógusaikat. A  két héten át tartó közös színházi munka során minden résztvevő csoport egy-egy előadást hoz létre a legelső munkafázistól egészen a darab bemutatójáig. Az alkotó folyamatok és azok szakmai konzultációja mellett offset programok, belvárosi esték, színházbejárás, koncertek, együtt zenélések is színesitik a  programpalettát. 

A rendezvényt megelőzően az Ederesz online és személyes megbeszéléseket, workshopokat is szervez az év során, hiszen célja hogy együtt megvitatva, együtt ötletelve, szakmailag és emberileg egymáshoz közeledve valósuljon meg minél sikeresebben a júniusi találkozó. 

Befogadó színházak:

  • Pécsi Nemzeti Színház Orfű – Horizont Park
  • Budapesti Nemes Nagy Ágnes Gimnázium
  • Budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem