Jézus Krisztus Szupersztár: Dupla előadást tart a Madách Színház a Sportarénában!

2017 szeptember 23. szombat, 11:19

Október 15-én Budapesten tűzik műsorra Andrew Lloyd Webber klasszikus művét. A rockoperát két alkalommal (délután és este) láthatják a Papp László Budapest Sportarénában. A Madách Színház legújabb videójában pedig a főszereplők, mások mellett Gallusz Nikolett, Tóth Attila, Serbán Attila és a rendező, Szirtes Tamás is mesél az előadásról.

Amikor Andrew Lloyd Webbert és Tim Rice-t megkérdezték londoni bemutatójuk előtt, miért választották Jézus történetét alkotásuk tárgyául, válaszuk rövid volt: azért, mert nagyszerű sztori. A rockopera premierje 1970-ben volt a Palace Theatre-ban, majd London után a világ szinte valamennyi országában bemutatták. A műből készült musicalfilm világsikert aratott és Oscar-díjra is jelölték.

A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja Magyarországra csaknem huszonöt év után tért vissza 2010-ben, amikor a Madách Színház hármas szereposztásban tűzte műsorára a világhírű művet, amely Sasvári Sándor szerint a rockopera-irodalom csúcsa. A színészt éveken keresztül  láthatta a közönség a népszerű rockopera címszerepében és később is boldogan mondott igent a színház felkérésére, hogy a Megváltó elítélőjét, Pilátust játssza. Ahogy korábban nyilatkozta: szívesen elvállalt volna akármilyen szerepet, mert témáját és zenéjét tekintve is a szíve csücske ez az előadás. Tóth Attilának minden vágya volt, hogy a Gethsemane-t egyszer színházban elénekelhesse, október 15-én is Jézus Krisztusként láthatja a közönség.

Sánta László

A cselekmény Jézus és híveinek jeruzsálemi bevonulásától a keresztre feszítésig tart. Az előadás modern és látványos köntösben mutatja be a bibliai történetet, melynek főhőse nem csak a címszereplő Krisztus, hanem egyenrangú társa Júdás is, akit – akár csak az elmúlt években a Madách Színházban – a nagyszabású aréna bemutatón Serbán Attila alakít.

Júdás kétségbeesett igyekezettel próbálja megérteni barátja cselekedeteit, de mindhiába. Kérdéseire rejtélyes válaszokat kap, és egyre világosabbá válik, hogy olyan történetbe csöppent, amelynek folytatására csekély hatása lehet – csakúgy, mint a többi szereplőnek, Pilátustól Heródesig, Mária Magdolnától Kajafásig.

Serbán Attila

A rockoperában Gallusz Nikolettet láthatják a nézők Mária Magdolnaként. A színésznő szerint nemcsak lelkileg, hanem hangtípusa, hangszíne és megjelenése szempontjából is remekül passzol hozzá a karakter. Az Arénában vele és Csonka Andrással is – akinek a többiekhez képest rövidebb ideje volt arra, hogy felkészüljön a szerepére, ő ugyanis 2013-ban csatlakozott a produkcióhoz – találkozhatnak. Csonka András Heródest alakítja, aki a drámai rockoperában ironikus és frivol hanggal képes oldani a darab tragédiáját. A

A Madách Színház legújabb videójában a szereplők, és az alkotók is mesélnek a rockoperáról:

“Az emberiség egyik legnagyobb története a Jézus Krisztus Szupersztár, nincs sok hozzá hasonló (…)” – véli Szirtes Tamás rendező, a Madách Színház főigazgatója. Hozzátette: “A rockopera egyszerre emelkedett mítosz, egy legenda és egy nagyon fájdalmas emberi történet”

“Számomra a legelső rockzenével kapcsolatos színházi mű” – mesélte Tóth Attila, aki azt is elárulta, hogy a Jézus Krisztus Szupersztár erősen befolyásolta abban a döntésében, hogy az éneklés mellett színházzal is foglalkozzon.

A Júdást megformáló Serbán Attila elmondta, karaktere egy olyan különleges éneklési stílust követel, mely komoly feladatot jelent. “Júdás nehéz szerep, mert valójában nem egy rossz emberről van szó. Júdás elveszíti a barátját és beletaszítják a sorsába…” – fogalmaz a színész.

A videóban Gallusz Nikolett, Sasvári Sándor és Tihanyi Ákos koreográfus is megosztja gondolatait a műről.

Gallusz Nikolett, Tóth Attila

Jézus Krisztus Szupersztár

Szereposztás:
Jézus: TÓTH ATTILA
Judás: SERBÁN ATTILA
Mária Magdolna: GALLUSZ NIKOLETT
Pilátus: SASVÁRI SÁNDOR
Heródes: CSONKA ANDRÁS
Kajafás: KŐRÖSI ANDRÁS
Annás: KLINGA PÉTER
Péter : BARÁT ATTILA
Simon: SÁNTA LÁSZLÓ
3 Démon: BARANYAI ANNAMÁRIA, LADINEK JUDIT, KECSKÉS TÍMEA
3 Pap/Apostolok: BORBÉLY RICHÁRD, MISKOVICS RÓBERT, SÁNDOR DÁVID
Feleségek: NYÁRI DARINKA, RESS HAJNALKA

Valamint a Madách Színház Zenekara, Tánckara, Kórusa és a Madách Musical Táncművészeti Iskola és Szakközépiskola növendékei.

Díszlettervező: RÓZSA ISTVÁN
Jelmeztervező: ROMÁNYI NÓRA
Zenei vezető / Karmester: KOCSÁK TIBOR
Koreográfus: TIHANYI ÁKOS
Animáció: VÍZVÁRDI ANDRÁS
Világítástervező: MADARÁSZ “MADÁR” JÁNOS
Dramaturg: ZÖLDI GERGELY
Szcenikus: SZŰCSBORUS JÁNOS
Koreográfus asszisztens: MOLNÁR FERENC
Korrepetitor: AXMANN PÉTER, SZEGECZKY ÁGNES
Kórusbetanító: LOVAS GABRIELLA
A rendező munkatársa: KUTSCHERA ÉVA

Rendező: SZIRTES TAMÁS