Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest – Gobbi Hilda Színpad
2023. 06. 16., 19:00
Társulat:
Sindjab Theatre Company, Algéria
Fesztivál:
9. MITEM
Tánc

A homok hangja

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest – Gobbi Hilda Színpad
2023. 06. 16., 19:00
Társulat:
Sindjab Theatre Company, Algéria
Fesztivál:
9. MITEM
Rendező:
Omar Fetmouche
Díszlettervező: 
Bezza Cheddad
Jelmeztervező: 
Ouzriat Fatiha
Koreográfus: 
Mohamed Atoui
Zeneszerző: 
Rahima Khelfaoui
Szinopszis

Az előadás célja, hogy évezredek óta létező ábrázolási formák színházi és koreográfiai rekonstrukciója legyen, egy egész civilizáció számára ismeretlen ősi művészeti és kulturális univerzumról tanúskodva. Az előadás a víz témájára összpontosít, és három fő színházi momentum köré szerveződik.

Az első felvonás az egyik legrégebbi, ma Algériában, Marokkóban, Líbiában és Tunéziában létező szertartás ábrázolása. Ez a "Thislith Ouzar" vagyis „Az Eső menyasszonya”. Ez az „esőhívó rítus " egy, a kollektív emlékezet által megőrzött legendából indul ki, amely egy szerelmi történet Anzar, az eső és a víz istene a berber mitológiában és egy fiatal, rendkívül szép falusi lány között. Anzar feleségül akarja venni a lányt, de az visszautasítja az ajánlatot, és ezzel kiváltja az isten haragját, aki elakasztja a falvak vizeinek folyását. A megrémült lakosok egy közös szertartás keretében imádkoznak az eső istenéhez, és felajánlják neki áldozatul a falu legfiatalabb lányát.

A második felvonásban az előadás betekintést enged az egyik ősi harcos rítusba, amely a nagy sivatag oázisaiban a víz körüli konfliktusok által kiváltott csatákat és harci küzdelmeket jeleníti meg. A rítus a "Takoba" nevet viseli. Koreográfia, "harci tánc" karddal (takoba). Az előadásban ez egy színházi jeleneten keresztül kerül bemutatásra: két tuareg csoportnak az oázis határán lévő kút körüli konfliktusa.

A harmadik felvonásban egy több mint három évezredes múltra visszatekintő ünnep szertartás jelenik meg: La Sebiba. Gyökere a történelem egy régesrégi fejezetéig nyúlik vissza, amikor is két rivális törzs közötti háborút felváltja ez a szertartás, amelyre egy kiszáradt folyó medrében kerül sor, a két törzs oázisainak határán.

Egy gangával (tamburával) felszerelt nő járja körbe a két törzset, és egy "vér nélküli háború", egy verseny szervezésével békeegyezmény aláírására hívja fel őket. A fő kihívás az volt, hogy mindkét törzs bemutassa művészi értékeit. Szólótáncok, csataszimulációk, ősi dalok a tamburák ritmusára, amelyeket női kórusok énekelnek. A verseny résztvevői szimulálják a harcot, hogy ne kelljen újra valóban harcolni. A "harcosok" belevetik magukat egy varázslatos hangulatba, energikus tánclépésekkel, por- és homokfelhőket kavarva maguk körül, El Mihane és Zelouaz városrészek bölcseinek tekintete alatt, akik eldöntik a versenyt, amelyben az öltözetek, a költészet, a dalok és a táncok mérettetnek meg egymással. Az előadásunkban egy goual (mesélő) működik közre, aki elmeséli a tényeket, és meghatározott időpontokban meghívja a közönséget, hogy részt vegyen az ünneplésben és a szertartásban.

Közreműködők
Táncos - Bekkar Tahar
Táncos - Abdedaoui Djamal
Táncos - Abdou Aghali
Táncos - Oukacem Mustapha
Táncos - Oukacem Sidi Mohamed
Táncos - Abdou Ali Abdou El Basset
Táncos - Ilyes Boubekeur
Táncos - Oukacem Abderahmane Khalfellah Mohamed
Énekes - Abdedaoui Naima
Énekes - Mechar Aicha
Énekes - Halcor Nacéra
Énekes - El Affia Meriem
Színész - Ben Attia Lila
Színész - Rebbat Amirouche
Színész - Azezni Ahcene
Színész - Ouzriat Fatiha Seasmstres
Kiegészítő információk
Időtartam: 75 perc
Felvonások: 2
A rendező
Omar Fetmouche

Omar Fetmouche egyetemi tanári múlt után, Wilayában működő kulturális és művészeti irodát igazgat négy éven át. Majd 2004-től 2015-ig a Béjaiai Színház igazgatója. A Mostaganem-i amatőr színházi fesztivál alapítója és szervezője 35 éven át (egészen a mai napig). 2007 óta alapítótagja és szervezője az Algír-i professzionális nemzeti fesztiválnak. Az arab színházi napok keretében részt vesz a németországi Mülheimban lévő Theater an der Ruhr fesztiválján Arifa című előadásával, amelynek szerzője és rendezője is.  Az Odüsszeusz 2001 nemzetközi projekt vezetőségének tagja, együttműködésben a Mediterrán Nemzetközi Színházi Intézettel.

Főbb előadásai: Az algériai forradalom nagy eposza (300 résztvevővel, 2015); Valentin Petrovitch Kataev A kör négyszögesítése ( Adaptáció) ; Ionesco: Rhinoceros (A szöveg arab nyelvű átirata és rendezése); Tahar Djaout, algériai regényíró Az éberek művének színrevitele, Nagydíj FNTP 2009; Ibsen: A nép ellensége (a szöveg átirata), Kartagói Fesztivál díja; Emlékezés fesztivál-előadás, zsűri díja. 2009-ben elnyerte a Kulturális Minisztérium díját¸ valamint a PROJECTEURS Egyesület díját.

Befogadó színház
Nemzeti Színház, Budapest