Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Budapest Bábszínház
2023. 05. 08., 19:00
Társulat:
Les Antliaclastes, Franciaország
Ámbra – Fotó: Jeff Lefranc
Bábszínház

Ámbra

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Budapest Bábszínház
2023. 05. 08., 19:00
Társulat:
Les Antliaclastes, Franciaország
Szerző:
Patrick Sims
Rendező:
Patrick Sims
Jelmeztervező: 
Camille Lamy
Zeneszerző: 
Karine Dumont
Bábok, maszkok: 
Joséphine Biereye
Díszlet mechanika : 
Richard Penny, Nicolas Hubert
Világításterv : 
Sophie Barraud, Jean Grison
Színpadmester : 
Sophie Barraud
Szinopszis

Az ámbra az ámbráscet bélrendszerében található epevezeték váladékából képződik, és a tengeren lebegve vagy a partra sodródva található meg. Az Ambergris e ritka anyag előállításának történetét meséli el nagyszerű irodalmi szereplők - akiket mind lenyelt egy bálna - összevegyítésével. Az Ambergris egy óriási parfümlaboratóriumban játszódik.

Az ajtók mögött egy sarlatán parfümkészítő lakik, aki megszállottan keresi a tökéletes ámbradarabot, hogy befejezhesse nagyszerű illatmesterremekét.
Ennek a parfümlaboratóriumnak a belseje egy bálna emésztőbelsejére hasonlít. A kuruzsló parfümkészítő I csomó ámbrát boncol fel, mielőtt megfontolná, hogy beépíti-e őket a tökéletes illat receptjébe.

Az Ambergris egy alapanyag legtisztább formájába való átalakulásának folyamatát térképezi fel; a szartól az arannyá, miközben bábu hősünk pszichológiai megtisztulását követi.

Az Ambergris zenei struktúráján keresztül a zsinór-, árnyék-, kéz- és rúdbábok, maszkok és az élő parfümszintézis játékát keveri egy szaglóbáb-operettbe, amely a létről és annak illatairól szól.

Közreműködők
Karine Dumont
Patrick Sims
Nicolas Hubert
Richard Penny
Kiegészítő információk
Időtartam: 55 perc
Felvonások: 1
Korhatár: 10 éves kor felett
A rendező

Patrick Sims (sz. 1975, Vermont, USA) 16 éve gyakorló bábművész. Először akkor kezdett el bábokkal foglalkozni, amikor filmet és animációt tanult a Middlebury College-ban (USA). Dolgozott a Bread and Puppet Theatre-vel, Javában tanult árnyjátékot, és a dublini Trinity College-ban doktorált a "A bábu patafizikája, Alfred Jarry és az embertelen előadóművész" témakörben.

Öt éven át volt a Buchinger's Boot Marionettes művészeti vezetője, írója, bábkészítője és bábszínésze. Jelenleg a Les Antliaclastes művészeti vezetője, akikkel számos projektet valósít meg, többek között filmet, színházat, installációkat, zenét és egy multimédiás elektronikus operát. Következő projektjét a La Chartreuse, Le Centre National des Ecritures du Spectacles, Villeneuve-lés-Avignon támogatásával kutatja és fejleszti.

Befogadó színház
Budapest Bábszínház