Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, Nagymaros - Színházi sátor
2023. 06. 24., 17:00
Társulat:
Song of the Goat Színház
Színház

Antigoné

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, Nagymaros - Színházi sátor
2023. 06. 24., 17:00
Társulat:
Song of the Goat Színház
Szerző:
Szophoklész műve alapján
Rendező:
Grzegorz Bral
Díszlettervező: 
Robert Florczak, Grzegorz Bral
Jelmeztervező: 
Alicja Gruca
Koreográfus: 
Julien Touati
Dramaturg: 
Alicja Bral
Zeneszerző: 
Dimitris Varkas, Kamil Abt
Szinopszis

Ritmikus és hangos performansz, különleges rockopera. Minden ritmus, ami a középkori üstökön megszólal, az ókori görög költészet ritmusa. Mindegyik más érzelmet, külön eseményt mesél el. Kreón világa a harag és a káosz ketrecébe zártan áll, tele erőszakkal és bitorlással. Minden szenvedély mások számára kínzás. Kreón egy nővel, Antigonéval harcol. Az iránta érzett félelemből válik gyilkossá. De miért retteg tőle a király? A színpadot maszkulin energiák uralják, agresszív, könyörtelen elemek. A recitációkkal, dialógusokkal és énekekkel átitatott zene követi a görög tragédiát.

A produkció a Song of the Goat Színház egyik legnagyobb projektje, az Antigoné Triptichon első része. A Théba hét kapuja, Antigoné és Extázis című előadások három különböző színházi víziót, három autonóm nézőpontot mutatnak be ugyanarra a témára. Közös nevezőjük Szophoklész remekműve, az Antigoné. Az alkotók a szavak, a zene, a kortárs tánc és a mozgás eszközeivel értelmezik újra, elemzik és kommentálják az eredeti szöveget.

Jegyinformáció:

A VéNégy Fesztivál Színházi sátrában 16.30/17.00-tól kezdődő színházi előadásokra külön színházjegyet lehet vásárolni, korlátozott számban.

A kedvezményes árú színházjegy csak a színházi sátorban bemutatott színházi produkcióra érvényes, de az előadás megtekintése után a nézők a sátor kijáratánál a színházjegyes karszalag mellé egy aznapra szóló, napijegyes karszalagot is kapnak, amivel a fesztivál többi programja, az esti koncertek és utcaszínházi produkciók is látogathatóak.

Természetesen VéNégy Fesztivál bérlettel és napijeggyel a fesztivál összes programja látogatható, beleértve a színházi és utcaszínházi produkciókat is.

https://venegyfesztival.hu/jegy/

FONTOS!
A színházjegyes karszalag kizárólag a színházi sátorba való belépésre jogosít fel, az előadás időpontja előtt nincs lehetőség vele belépni a fesztiválterületre. Késés esetén, az előadás megkezdése után, hasonlóan a kőszínházban tartott színházi előadásokhoz, nem tudunk lehetőséget biztosítani a belépésre, utólagos helyfoglalásra. Ebben az esetben a helyszínen egy kiegészítő jegy megvásárlásával, a különbözet megfizetésével lehet napijegyre váltani a színházjegyet.

Közreműködők
Kamil Abt
Anu Almagro
Gabriel Almagro
Mikołaj Bońkowski
Jakub Lechki
Dominik Kujawa
Bogdan Koca
Julien Touati
Przemysław Michalak
Dimitris Varkas
Kiegészítő információk
Időtartam: 60 perc
Nyelv: lengyel nyelven, magyar felirattal
Felvonások: 1
Korhatár: nincs
A rendező
Grzegorz Bral

Grzegorz Bral színházigazgató, aki saját színészi módszert dolgozott ki Bral Acting Method néven. A Song of the Goat Egyesület elnöke, a Song of the Goat Színház társalapítója és művészeti vezetője, a Brave Festival művészeti vezetője, az Ültessünk erdőt projekt igazgatója és a Bral Alapítvány elnöke. Az 1990-es évektől a ROKPA nemzetközi jótékonysági szervezetnél dolgozik. 2013-ban megalapította saját színházi iskoláját Londonban, a Bral School of Actinget.

Irodalmat, pszichológiát és színháztudományt tanult. 1987 és 1992 között a Gardzienicei Színházi Gyakorlatok Központjával működött együtt. 2010 és 2012 között a varsói Stúdió Színház művészeti vezetője volt.

Számos díjat kapott kiemelkedő művészi tevékenységéért. Díjlistáján szerepel a Kulturális és Nemzeti Örökség Miniszterének Tiszteletbeli Rendje, a SCOTSMAN FRINGE FIRST 2004 és a HERALD ANGEL 2004. Színházi csapatát 2009-ben jelölték a XII. Európai Színházi Díjra az Új színházi realitások kategóriában. A 2012-es edinburgh-i Fringe Fesztiválon az általa rendezett Songs of Lear című darab elnyerte a Fringe First díjat, a fesztivál legrégebbi és legrangosabb elismerését. A díjat a The Scotsman napilap ítéli oda évente a fesztivál leginnovatívabb projektjeinek. A Songs of Lear ugyanezen a fesztiválon elnyerte a HERALD ARCHANGEL díjat és a MUSICAL THEATRE MATTERS AWARDS különdíját is, valamint az 1. helyre került az Edinburghban bemutatott összes színházi előadás rangsorában, amelyet a The List készített. A darabot Total Theatre Awardra is jelölték.

Bral szakmai tevékenységének másik fontos eleme az oktatási tevékenység. A Song of the Goat Színház csapatával közösen megalkotta a színészképzés egyedülálló módját Bral Acting Method néven. Sok művész kapott ihletet ettől az általa kifejlesztett módszertől. Pedagógiai munkája és éves workshopjai a világ minden tájáról vonzzák a színészeket és rendezőket. Az Egyesült Királyságban létező tizenöt színházi iskola közül hét felvette a módszer elemeit a tantervébe. Bral számos workshopot tart világszerte. 2012-ig a Song of the Goat Színház által a Manchester Metropolitan Egyetemmel együttműködésben vezetett MA in Acting program részeként tanított drámatechnikákat. 2013 óta a londoni Bral School of Acting keretein belül folytat oktatási tevékenységet.

Befogadó színház
VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó - Színházi sátor