Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Budapest
2023. 06. 11., 09:00
2023. 06. 11., 11:00
Társulat:
Theater de Spiegel (Belgium)
Botanika. Fotó: Senne Van Loock
Gyermek- és ifjúsági színház

Botanika

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Budapest
2023. 06. 11., 09:00
2023. 06. 11., 11:00
Társulat:
Theater de Spiegel (Belgium)
Szerző:
Karel Van Ransbeeck
Rendező:
Karel Van Ransbeeck
Díszlettervező: 
Karel Van Ransbeeck, Wim Van de Vyver
Textilek: 
Manoeuvre vzw, De Vaartkapoen
Zene: 
Improvizáció vonós hangszerekre Beethoven, Ligeti, Schubert műveiből
Fényterv: 
Alain Ongenaet
Szinopszis

A korábbi CABAN művészi térjáték tapasztalatai alapján ebben az előadásban a De Spiegel olyan kertet varázsol elénk, amelyben érezhet, ízlelhet, virágozhat és növögethet a befogadó. Csupa élvezet a szemnek, a fülnek de legfőképpen a képzeletnek. Ebben a kertben a kisgyermekek egy kicsit felnőnek, szüleikkel vagy a kísérőikkel együtt kóstolgatják a zenét, kitapintják a mozgást vagy a hallgatják képeket. Minden szemmagasságban más-más dolgot fedezhetnek fel. Akár ülhetnek, fekhetnek vagy mászhatnak is előadás közben.

A gyerekek énekelhetnek, dobolhatnak, táncolhatnak, tapsolhatnak, miközben zenészek, táncosok szobrászok jelennek meg fondorlevelű káposztafejek között. Petrezselyemzölddel integetnek a duzzadt tőgyű teheneknek. Hagyják magukat jelképesen beporozni a kertben, a valóságban és az elméjükben. Beszippantják mindazt, ami a levegőben zeng. Zenét, táncot, képeket ültetnek. A játék során csodálatos hangok, mozgások vagy formák burjánzanak elő a nagy zsongásból. És ahogy az igazi kertészek a valódi kertekben, úgy a LABOTANIK művészei is megművelik a kertet, ösvényt vágnak, magot vetnek, elültetnek…

Közreműködők
Zenészek és mozgatók: Adil Benshain, Sam Faes, Christophe Pochet, Griet Vanderpoorten, Nicolas Ankoudinoff, Dries de Maeyer,
Táncosok és mozgatók: Anne Marie Honggokoesoemo, Romeo Lothy, Danaë Bosman
Kiegészítő információk
Időtartam: 90 perc
Felvonások: 1
Korhatár: 6–24 hónap
A rendező

Karel Van Ransbeeck bábosként, rendezőként vagy látványtervezőként dolgozott több belga bábszínházi társulatnál. Több éven át tanított, és bábszínházi workshopokat tartott Flandriában és Hollandiában. Belga nemzeti televíziós és iskolatelevíziós csatornáinak dolgozott bábművészként. 1994 óta Karel Van Ransbeeck a Theater De Spiegel művészeti vezetője.

Saját színházi nyelvének megformálása során szimbiózis kialakítására törekszik a figurák, tárgyak, zene, hang és szöveg között. 2004-ben rendezte meg a első színházi produkcióját, a "De Rode Draak"-ot (A vörös sárkány), a három év alatti gyermekeknek. Azóta a Theater De Spiegel előadásainak zöme a csecsemő korosztálynak szól. Karel Van Ransbeeck nemcsak ötletadója és rendezője a Theater De Spiegel produkcióinak, de a díszleteket is ő tervezi. A De Spiegel társulattal izgalmas helyeket és csodálatos világokat talál ki, egyedi térformáiban közös fedezésre invitálja a nézőt. Színházzal, zenével, tánccal, képekkel, tárgyakkal, humorral és költészettel serkenti a képzeletet és a kalandvágyat. Mindenhol megtalálhatók az előadásaik: színházban, koncerttermekben, kulturális központokban, fesztiválokon, óvodákban, könyvtárakban, múzeumokban vagy akár a szabadban is. A játszási helyek inspirálják őket, és fordítva! Minél vagányabb, annál vidámabb! A De Spiegel rendszeresen turnézik, Flandriában, Belgiumban, Európában, Kanadában, Japánban, Dél-Afrikában is jártak már előadásaikkal.

Befogadó színház
Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Budapest