Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Budapest Bábszínház, Nagyszínpad
2023. 05. 11., 19:00
Társulat:
Duda Paiva Company, Hollandia
Duda Paiva. Fotó: Conni Trommlitz
Bábszínház

Bruce Marie

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Budapest Bábszínház, Nagyszínpad
2023. 05. 11., 19:00
Társulat:
Duda Paiva Company, Hollandia
Szerző:
Duda Paiva
Rendező:
Duda Paiva, Neville Tranter
Koreográfus:
Duda Paiva
Díszlet- és jelmeztervező: 
Tessa Verbei
Dramaturg: 
Kim Kooiman
Zeneszerző: 
Flip Noorman, Wilco Alkema
Rendezőasszisztens : 
Josje Eijkenboom
Fénytervező : 
Mark Verhoef
Technika : 
Daniel Patijn
Producer: 
Marijana Mikolcic
Sajtó : 
Mirte Droogers
Külön köszönet : 
Tjeerd Posthum és Atty Kingma
Szinopszis

Mi lenne, ha létezne egy olyan chip, amely lehetővé tenné, hogy az emberek túllépjenek a test minden fizikai korlátján? Akkor elég szerencsésnek kell lenned, hogy megkapd. A laboratórium előtt, ahol mindez történik, tolong a tömeg, hogy ahhoz a 0,00000001 százalékhoz tartozzon, aki az első a sorban. Bent az épületben Bruce, egy kettéhasadt személyiség, egy korosodó dragqueen, egy férfi, akinek a teste már nem akar többet, de: valamivel közelebb van a chiphez, mint a többiek. A laboratórium egyensúlya kényes, amit Bruce visszavonhatatlanul felborít a jelenlétével. Mi lenne, ha egy apró digitális eljárással megszabadulhatnál minden testi korlátaidtól? Akkor is ember maradnál?


Duda Paiva új szólójában a transzhumanizmusba merül, amely nem az örök életre, hanem a korlátlan életre törekszik. Bruce Marie egy megállíthatatlan valóságra épül. Egy előadás a romlásról és a kiszolgáltatottságról olyan időkben, amikor minden befolyásolhatónak tűnik, ha van elég eszközünk. Ebben az éles dialógusokkal, nagyszerű dalokkal és az előadó és a bábok közötti merész koreográfiákkal tarkított vígjátékban Paiva páratlan tehetségének minden oldalát megmutatja.


Duda Paiva tudja, hogyan keltse életre habszobrait egyedülálló manipulációs technikájával, az úgy nevezett "Object Score"-al. Multidiszciplináris bábjátéka virtuóz és humoros, de egyben kritikus is. Paiva rugalmas habból kivágott táncpartnereivel megfoghatatlan és varázslatos világokat épít.

Közreműködők
Duda Paiva
Kiegészítő információk
Időtartam: 65 perc
Felvonások: 1
Korhatár: 16 éven felülieknek
A rendező
Duda Paiva. Fotó: Conni Trommlitz

A kezdetekről

1997-ben Itzik Galili meghívott az új előadására, amely az izraeli Gertrude Színházi társulattal való együttműködés kezdetét jelentette. Egy olyan előadást akartak létrehozni, mely ötvözi a bábművészetet a tánccal.  Kiválogatták a fellehető legjobb táncosokat, akik közül én voltam az egyik szerencsés kiválasztott. Mindannyian azt gondoltuk, hogy ez egy könnyen kivitelezhető előadás lesz, de kéthónapnyi próbafolyamat után Galili visszamondta a fellépést éppen két nappal a bemutató előtt. Ez hatalmas felháborodást váltott ki Hollandia szerte. Galili a közreműködésünkkel gyorsan felújította egyik régi darabját, amellyel inkább turnézni indultunk. És hogy mi történt ezután? Teljesen alábecsültük a bábokkal való munkát, hiszen az eredmény, amit kéthónapnyi kemény munka után fel tudtunk mutatni, nem igazán volt meggyőző. Rávettem a Gertrúd Színházi Társulat művészeti vezetőit, hogy tanítsanak, mely kérésemet meghallgatták és két hónapig türelmesen tanították a legalapvetőbb mozgásformákat. Ők készítették el számomra az első bábot is, Porshia Le Belle-t.

1998-ban a Gertrude Színházi Társulattal karöltve elkészítettem első bábelőadásomat Loot címmel, mely táncosból történő bábművésszé válásom első állomása volt. Ebben az időszakban tanultam meg a szakma alapjait, melyet később személyre szabtam és Object Score (Tárgyi eredmények) névvel illettem. Ennek ellenére nem értettem, hogy a bábbal való munka miért érint meg ennyire mélyen.

Brazíliában, Indiában moderntáncot és színészetet, Japánban butoh technikát tanultam, majd 1996-ban Hollandiába költöztem. Sok táncos és filmes produkcióban dolgoztam, neves koreográfusokkal, mint Paul Selwyn Norton, Ron Bunzl, Karin Post és társulatokkal, mint a RAZ és a Piet Rogie & Company.

A táncot, mint kifejezőeszközt, magabiztosan használtam. És így, hogy elkezdtem a bábbal is dolgozni, létre kívántam hozni egy saját karaktert, amellyel aztán sajátos, meghatározatlan viszonyba keveredtem. És egy napon, amikor a kezem ráraktam Porshia nyakára, áramütésszerű élményben volt részem. Ekkor érkeztem meg a régen jelen lévő felismeréshez, mely visszarepített fiatalkoromba, amikor egy fertőzés következtében átmenetileg elveszítettem a látásomat.

Akkoriban úgy közlekedtem, hogy a bátyám nyakában kapaszkodtam, ő pedig vezetett engem keresztül-kasul a városban.

Porshia nyakának érintése visszavezetett a mérhetetlen bizalom állapotához, ahhoz a felismeréshez, hogy van, akire támaszkodnom és van kihez kapcsolódnom. Innentől kezdve rájöttem, hogy a bábbal összekapcsolódva felébreszthetem a régen leválasztott életenergiákat. Fiatal koromban a testvérem volt a két szemem a világban, most viszont a báb szemein keresztül kezdtem szemlélni a környezetemet és egy teljesen új, varázslatos univerzumban találtam magam. Ez az a világ, amelyet szeretnék a közönségemnek megmutatni és a tanítványaimnak megtanítani.

Az, hogy életre hívom a bábot, a legsikeresebb inspirációvá vált az életemben. Innentől kezdve a báb az én meghosszabbításomként, mint különálló entitás működik. Időközben kifejlesztettem és tökéletesítettem a művészi névjegyemet. Különféle előadásokban különböző bábokkal dolgozom, mint például Porshia, akit a saját testem meghosszabbításaként sziámi bábnak vagy hibridnek neveztem el. Ezen kívül ember nagyságú bábokkal is dolgozom, amelyek némelyike meglehetősen kifejező és élethű és vannak, amelyek sokkal absztraktabb formát öltenek. Van köztük kicsi, nagy, ember nagyságú vagy csak egy testrész, amely fejből vagy kézből áll. Többnyire hibridekkel dolgozom, melyeknek kölcsön adom az egyik kezem vagy mindkét lábam. Minden báb különböző és mindegyik közös vonása a nagyon rugalmas szivacs, amelyből készült.

Befogadó színház
Budapest Bábszínház