Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Karinthy Színház, Budapest
2023. 04. 22., 17:00
2023. 04. 22., 20:00
Társulat:
Yorick Kulturális Egyesület
Eltűntek - Yorick Stúdió
Színház

Eltűntek

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Karinthy Színház, Budapest
2023. 04. 22., 17:00
2023. 04. 22., 20:00
Társulat:
Yorick Kulturális Egyesület
Szerző:
Elise Wilk
Rendező:
Sebestyén Aba
Díszlet- és jelmeztervező: 
Sós Beáta
Dramaturg: 
Cseke Tamás
Zeneszerző: 
Cári Tibor
Szinopszis

Az Eltűntek egy erdélyi szász család történetét meséli 1945-től napjainkig. Elise Wilk, a nagysikerű szász drámaíró szövege a dokumentum- és a művész színház közötti határvonalon helyezkedik el. A szerző személyes tapasztalatai mellett az előadás szövege különböző dokumentációs anyagokat is felhasznál: szibériai kitelepítések túlélőivel és az 1990 után kivándorolt szászokkal készített interjúkat, vallomásos oral history módszerrel írt könyveket, irattári dokumentumokat és sajtóanyagokat. 

A történet három részre tagolódik, Románia történelmének három kulcsfontosságú eseményéhez kapcsolódva: 1944–1945 (amikor a németeket szovjet munkatáborokba deportálták), 1989–1990 (a romániai forradalom, melyet a német kisebbség tömeges kivándorlása követett) és 2007 (Románia csatlakozása az Európai Unióhoz).

A produkció Az Interkulturális párbeszéd, a kortárs dráma szemszögéből című projekt tizedik kiadásaként jött létre, elsődleges célja volt, olyan szövegeket színpadra állítani, amelyek a romániai emigráció jelenségéről beszélnek.

Közreműködők
Szilágyi Enikő
Bajkó Edina
Scurtu Dávid
Szabó János-Szilárd
Tóth Zsófia
Sebestyén Aba
Zenészek: Domahidi Kata, Vilhelem András
Kiegészítő információk
Időtartam: 100 perc
Nyelv: Magyar nyelven, felirat nélkül
Felvonások: 1
Korhatár: 12
A rendező

Sebestyén Aba 1973-ban született Brassóban (Románia), a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának színésze, a Yorick Stúdió alapítója és vezetője, továbbá a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem docense, színészmesterséget és rendezést tanít.

Rendezőként Székely Csaba Bánya-trilógiájának színpadra állításával vált ismertté, és a Bányavirág című előadás elnyerte a 2012-es Pécsi Országos Színházi Találkozó fődíját. Azóta dolgozott többek között a Nemzeti Színházban, a Thália Színházban, a tatabányai Jászai Mari Színházban és a Szabadkai Népszínházban. A Radnóti Színházban megrendezett Székely Csaba: 10 című produkció elnyerte a Színházi Kritikusok Céhének legjobb előadás díját 2019-ben, továbbá a POSZT-on Sebestyén Abát a legjobb rendezőnek választották ezért az előadásért. A 10. Színházi Olimpián megtekinthető Elise Wilk: Eltűntek c. előadásnak rendezője és szereplője is.

Befogadó színház
Karinthy Színház, Budapest