Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Budapest Bábszínház
2023. 05. 14., 19:00
Társulat:
Janni Younge Productions, Dél-afrikai Köztársaság
Janni Younge Productions: Hamlet
Bábszínház

Hamlet

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Budapest Bábszínház
2023. 05. 14., 19:00
Társulat:
Janni Younge Productions, Dél-afrikai Köztársaság
Szerző:
William Shakespeare
Rendező:
Janni Younge
Báb- és díszlettervező: 
Janni Younge, Samkelo Zihlangu, Mandiseli Maseti, Julia Wojciechowska, Marissa Steenkamp
Dramaturg: 
Janni Younge, Roshina Ratnam
Zeneszerző: 
Daniel Eppel
Rendezőasszisztens: 
Roshina Ratman
Fénytechnika és színpadmester : 
Lize-Marie van Rooyen
hHng- és mesterségvezető: 
Lesley Manim
Szinopszis

A Hamlet új, erőteljes értelmezése bábszínházi és fizikai előadással kel életre. Younge Hamletjét a 2022-es Nemzeti Művészeti Fesztiválon mutatták be, ahol kiváló kritikákat kapott. Hamletet Mongi Mtombeni és Siyamthanda Sinani játssza, Claudius szerepében Timothy Redpath, Gertrud királynő szerepében pedig Roshina Ratnam. Az együttes életnagyságú bábok segítségével kelti életre a teljes szereplőgárdát.

Az apja szellemétől kapott parancs szerint, miszerint bosszút kell álljon apja haláláért, Hamletnek meg kell küzdenie az élet értékével és azzal, hogy mit jelent "helyrehozni a dolgokat". Szerelem és harag, azonnali bosszú és végső megtorlás között vergődve Hamlet azért küzd, hogy helyrehozza a gyilkosság által szétzúzott világát.

Shakespeare szavainak költőisége és érzelmi nagysága a bábok méreteiben és energiájában is visszaköszön. A gesztikus, szuggesztív figurák összeolvadnak és átformálódnak, miközben a szereplők a gyász és a szenvedély mélységeivel küzdenek. Hamlet belső küzdelmei láthatóan a bábjátékban játszódnak le, mivel minden egyes bábu egy "fizikai lény", amelyet az előadók "érzelmi lénye" támogat.

Ez egy intenzív, nagy energiájú produkció, amely Hamlet személyes konfliktusának középpontjára helyezi a hangsúlyt.

Közreműködők
Mongi Mthombeni
Siyamthanda Sinani
Roshina Ratnam
Samkelo Zihlangu
Timothy Redpath
Tshiamo Moretlwe
Beviol Swartz
Kiegészítő információk
Időtartam: 130 perc
Felvonások: 1
Korhatár: 14 éves kor felett
A rendező
Janni Younge

Janni Younge rendező és színházi producer, aki a bábszínházra helyezi a hangsúlyt. Janni munkáit nemzetközi szinten széles körben játszották Észak- és Dél-Amerikában, Afrikában, Európában, a Közel-Keleten és Indiában.

Munkáját többek között a Standard Bank Young Artist Award for Theatre díjjal ismerték el, négyszer nyerte el a Fleur du Cap díjat bábtervezésért, és a lengyelországi I Festiwal małych Prapremier legjobb rendezője lett. 2018-ban a Kaliforniai Egyetem (University of California, Davis) grenadai rezidens művészének választották, ahol ő tervezte és társrendezte a Kék szemet. Az előadás négy díjat nyert az American College Theatre Festivalon.

A Handspring Puppet Company korábbi igazgatója, jelenleg a Janni Younge Productions-t vezeti. Emellett ő vezeti az UNIMA South Africa nevű, az UNESCO-hoz kapcsolódó szervezetet, amely a vizuális előadóművészek fejlesztéséért és képzéséért dolgozik, és a társadalmi fejlődésre is összpontosít a vizuális előadóművészet eszközein keresztül.

Janni munkái közé tartozik a Hamlet (Chicago Int. Puppet Fest), a Royal Shakespeare Company Vihar című előadásának bábterve és rendezése; Toni Morrison A legkékebb szem (Chicago Int. Puppet Festival); Ouroboros (Dél-Afrika, Franciaország és India); A tűzmadár (USA, többek között Ravinia és Hollywood Bowl), valamint a Take Flight, amely a lengyelországi I Festiwal małych Prapremier legjobb rendezés díját nyerte el.

A Handspringgel Janni rendezte William Kentridge Woyzeck on the Highveld és az Ubu and the Truth Commission című darabjainak felújítását is, valamint dolgozott a War Horse és a Bristol Old Vic Szentivánéji álom című előadásain.

Janni a Francia Nemzeti Bábszínházi Iskolában végzett, képzőművészetből diplomázott és színházi mesterképzést szerzett.

Befogadó színház
Budapest Bábszínház