Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Hagyományok Háza, Budapest
2023. 04. 20., 19:00
Társulat:
Ifjú Szivek Táncszínház, Szlovákia
Ifjú Szivek: Hontalanítás
Tánc

Hontalanítás

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Hagyományok Háza, Budapest
2023. 04. 20., 19:00
Társulat:
Ifjú Szivek Táncszínház, Szlovákia
Rendező:
Hégli Dusan
Koreográfus:
Hégli Dusan
Jelmeztervező: 
Seifert Edit
Zeneszerző: 
Szabó Dániel
Művészeti munkatárs: 
Varsányi Zsófi
Szinopszis

A múlt század történelmi eseményei számtalanszor bizonyították, hogy a kirekesztés látszólag egyszerű megoldás, de a valóságban működésképtelen. Ennek ellenére voltak, akik a második világháború után ismételten felmerülő kisebbségi kérdést lakosságcsere, deportálás és kényszertelepítés útján próbálták rendezni. Szomorú és értelmetlen epizódja ez a történelemnek.

Az előadás a ma is Szlovákia területén élő magyarság hagyományos tánc- és zenekultúráját dolgozza fel. Érzések és képzettársítások szintjén beszél zsigeri jelenségekről. Mindannyian különböző kultúrák, ideológiák és történetek összjátékának termékei vagyunk, mégis sokakban él valamiféle megmagyarázhatatan és irracionális igény az elhatárolódásra mindentől, ami „más”. Pedig a tartós elszigetelődés kirekesztettséget eredményez, legyen szó életünk bármely területéről. A kérdés ilyenkor már csak az, kirekesztők vagy kirekesztettek leszünk. A Hontalanítás alapmotívuma a kényszer. A lépéskényszer.

Közreműködők
Tánckar - Gyenes Barbara, Makó Tamara, Sebő Veronika, Varsányi Ágnes, Varsányi Zsófi, Vermes Anna, Botló Ákos, Botló Gergely, Brusznyai Erik, Fekete Gergely, Lantos András
Zenekar - Király Miklós - hegedű, Hegedűs Máté - hegedű, Hegedűs Gergely Dávid - brácsa, Király Tamás - nagybőgő
Ének - Varsányi Zsófi
Kiegészítő információk
Időtartam: 50 perc
Felvonások: 1
Korhatár: 12 éves kor felett
A rendező

A Tournesol- és Muharay-díjas koreográfus, rendező, a 2017-es "Évad legjobb alkotója" 1989-ben kezdett koreografálni, mára több mint 100 alkotás fűződik a nevéhez. Tanulmányait a pozsonyi Művészeti Egyetem (VŠMU) koreográfus szakán, majd a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskola táncpedagógus szakán folytatta. Újszerű koreográfiai szemléletet tükröző alkotásaival hamar felhívta magára a hazai és a magyarországi szakma figyelmét.

1999-ben elnyerte az Ifjú Szivek Magyar Művészegyüttes igazgatói posztjára kiírt pályázatot. Kezdeményezésére az együttes hivatásos társulattá vált, irányítása alatt a közép-európai magyar néptáncmozgalom és táncművészet jelentős műhelyévé fejlődött. Az Ifjú Szivek Táncszínház művészeti vezetőjeként 2000-től évente több új alkotással áll a nézőközönség elé.

Hégli Dusan mára nemzetközileg is elismert koreográfus. Műsorait a hagyományos tánckultúra hiteles interpretálása és a dramaturgiai szerkezet átgondolt találkozása teszi művészivé. A zene, a színpadkép, a világítás és a viselet éppoly meghatározó, integráns részei műveinek, mint az autentikus néptánc-formanyelv.

Befogadó színház
Hagyományok Háza, Budapest