Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest
2023. 04. 26., 18:00
Társulat:
Tbiliszi Színházi Központ
Fesztivál:
9. MITEM
III. Richárd
Színház

III. Richárd

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház, Budapest
2023. 04. 26., 18:00
Társulat:
Tbiliszi Színházi Központ
Fesztivál:
9. MITEM
Szerző:
William Shakespeare
Rendező:
Avtandil Varsimashvili
Díszlettervező: 
Mirian Shvelidze
Jelmeztervező: 
Natalia Kobakhidze
Koreográfus: 
Gia Marghania
Szinopszis

Edward király öccse, Richárd csúnyának és púposnak született, gyermekkorától királyságról álmodozik, ám tudja, hogy ehhez félre kell állítania testvéreit és azok gyermekeit, így céltudatosan cselszövésbe fog. Hatalmát megszilárdítandó, első lépésként feleségül veszi esküdt ellensége özvegyét, Lady Annát, majd börtönbe záratja saját fivérét, Clarence-t, hogy ott bérgyilkosokkal megölesse.

Ezután második fivérén, Edward királyon a sor. Richard őt és feleségét okolja Clarence haláláért, és megöli már haldokló testvérét. Edward után annak kiskorú fia foglalja el Anglia trónját, nagykorúságáig Richárdot nevezik ki gyámnak. Ám Richárd nem éri be ennyivel, mindenáron vágyik a trónra, ezért új cselt eszel ki: megöli Hastings miniszterelnököt, hogy ne akadályozza terve végrehajtásában, majd az egész országban szétkürtölteti követelését, hogy a herceget fosszák meg királyi címétől, és őt, Richárdot nyilvánítsák a trón jogos örökösévé.

Richárd elfoglalja hát a trónt, ám a királyságot elnyerve sem leli meg a békét, nem bírja öldöklés nélkül, nyakig gázol a vérben, lételeme a vérontás: lehetséges jövőbeni vetélytársaiként először a hercegeket és a rokonait öli sorra, majd trónra segítői következnek, utánuk hűséges barátja, Lord Buckingham, végül pedig felesége, Lady Anna sorsa pecsételődik meg. Richárd immár mindenkiben ellenséget lát, mindenkire gyanakszik, miközben legnagyobb ellensége a saját lelkiismerete. Addig látogatják naponta a túlvilági szellemek, míg végül megtébolyodik; III. Richárd király a lelkiismeretével vívott csatában esik el. Áldozatai lesznek a gyilkosai.

Közreműködők
Richárd – Apolon Kublashvili
Lady Anna – Keta Lortkipanidze, Mariam Nadiradze
Clarence – Jaba Kiladze
Edward – Mikheil Arjevanidze
Erzsébet – Mariam Jologua, Ani Aladashvili
Királynő – Tiko Kordzadze
Buckingham – Kakha Mikiashvili
Brackenbury – Lasha Gurgenidze
Stanley – Giorgi Jikia
Hastings – Mamuka Mumladze
Rivers – Shako Mirianashvili
Bíboros – Slava Natelnadze
Gyilkos – Dima Merabishvili, Gega Chkheidze
Fiatal gyilkos – Givi Baratashvili
Kiegészítő információk
Időtartam: 190 perc
Nyelv: Grúz nyelven magyar szinkrontolmácsolással
Felvonások: 2
Korhatár: 10
A rendező
Avtandil Varsimashvili – fotó: Eöri Szabó Zsolt

Avtandil Varsimashvili az egyik leghíresebb grúz rendező, az állami Gribojedov Akadémiai Színház és a „Szabadság Színház” művészeti igazgatója.

Elnyerte a Grúz Állami Nemzeti Díjat, a Kote Marjanisvili Állami Színházi Nívódíjat, a Mikheil Tumanisviliről elnevezett díjat; a „Zolotoj Vityaz" fesztivál győztese, az ukrajnai Lvivben megrendezett „Arany Oroszlán" Fesztivál Nagydíjának nyertese, és számos más nemzetközi színházi fesztivál díjazottja. „Grúz Becsületrend"-del tüntették ki.

A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) grúz nemzeti irodájának elnöke. A "Tbiliszi Színház és Filmművészeti Egyetem" rendes professzora, mesterkurzusokat tart rendezőknek Georgiában és más országokban. Több mint 60 színdarabot, egy filmet, 4 tévéfilmet és 14 dokumentumfilmet rendezett. Georgián kívül Olaszországban, Németországban, Oroszországban és Ukrajnában is dolgozott.

Befogadó színház
Nemzeti Színház, Budapest
Díjak, elismerések
Az év előadása
Az év rendezése
A legjobb színészi játték