Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Vörösmarty Színház, Székesfehérvár
2023. 06. 08., 19:00
Társulat:
City Drama Theatre Gavella
Színház

III. Richárd

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Vörösmarty Színház, Székesfehérvár
2023. 06. 08., 19:00
Társulat:
City Drama Theatre Gavella
Szerző:
William Shakespeare
Rendező:
Aleksandar Popovski
Díszlettervező: 
Aleksandar Popovski
Jelmeztervező: 
Marita Ćopo
Dramaturg: 
Dubravko Mihanović
Zeneszerző: 
Marjan Nećak
Szinopszis

William Shakespeare III. Richárdja egy kőkemény politikai dráma, középpontjában a becsvágy, a hatalomvágy és a trónbitorlás állnak, amelyet most Andy Jelčić új fordításában mutatnak be, és amelyet az a rendező állított színpadra, akinek a nevéhez fűződik a Gavella Színház egyik legsikeresebb előadása: a Szentivánéji álom.

A III. Richárd király nagyszabású, szövevényes cselekményszálakkal teli színmű, amely nemcsak a zseniális dramaturgiai fordulatok és a többrétegű viszonyrendszerek miatt a drámairodalom egyik csúcsa, hanem azért is, mert a néző besétál az angol költő érzelmi csapdájába.

Egy olyan szereplő (antihős) kalauzol végig bennünket az eseményeken, akinek tettei távolról sem számítanak erkölcsösnek, mégis lenyűgözi az embert a ravaszsága, éleslátása pedig olyan letaglózó, hogy akaratlanul is követjük őt az útján, és az ő szemszögéből (is) szemléljük az eseményeket.

Lordok és királynők, hercegek és bérgyilkosok fonják a magával ragadó, lebilincselő cselekmény hálóját. Egy olyan világot varázsolnak a színpadra, ahol mindenekelőtt ember az embernek farkasa, és csak azután testvér, fiú, barát, szerető...

Közreműködők
Ozren Grabarić
Andrej Dojkić
Sven Šestak
Martina Čvek
Dijana Vidušin
Sven Medvešek
Živko Anočić
Bojana Gregorić Vejzović
Hrvoje Klobučar
Slavica Knežević
Nikola Baće
Ivan Grčić
Đorđe Kukuljica
Filip Šovagović
Anica Kovačević
Kiegészítő információk
Időtartam: 160 perc
Nyelv: Eredeti nyelven, magyar és angol felirattal
Felvonások: 2
Korhatár: nincs
A rendező

Aleksandar Popovski 1969-ben született a macedóniai Szkopjéban. Színház- és filmrendező diplomát szerzett a Szent Cirill és Metód Egyetemen. Filmjeivel részt vett rengeteg fesztiválon: Stockholm, Barcelona, Puerto Ricó, San Franciscó, Drezda, Zürich, Kalkutta, Belgrád, Palm Beach, Palm Springs, Cottbus, Troms, Ljubljana, Szarajevó, Celje, Milánó, Stuttgart. Több fesztiválon díjazták: Helsinkiben, New Yorkban, Brüsszelben, Rómában.

Színházban 1992-ben rendezett először, Dejan Dukovski "Az óriás és az óriás" című szövegét. Ezt követően rendezett Lorca, Popovski és Mitrevsky, Harms, Koltes,Stefanovski, Vencelj és Cervantes, Stoker, Csehov, Büchner, Shakespeare, Biljana Srbljanović, McDonagh, Moliere, Ana Lasić, Slavko Grum, Voltaire, Milena Marković, Strindberg, Hampton, Bulgakov, Majakovszkij színműveket. Popovski színre vitte darabjait Macedóniában, Horvátországban, Dániában, Szerbiában, Szlovéniában, Olaszországon, Svédországban, Görögországban, Ausztriában, Törökországban.

Munkásságáért számos díjat és elismerést nyert. Háromszor nyert Sterija díjat, A Gavella Színházban Aleksandar Popovski eddig három darabot rendezett: Shakespeare-t "Szenivánéji álom" c előadást, mely az egyik legtöbbet játszott és legtöbbet díjazott színdarab e színház történetében Henrik Ibsen: Peer Gynt és Jean Anouilh: Antigone c. darabját.

A 2018/2019-es évadtól a Maribori Szlovén Nemzeti Színház művészeti vezetője.

Befogadó színház
Vörösmarty Színház, Székesfehérvár