Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Csiky Gergely Színház, Kaposvár
2023. 05. 22., 19:00
Társulat:
Csíki Játékszín
Csíki Játékszín - Csíkszereda: III. Richárd - fotó: Mészáros Tibor
Csíki Játékszín - Csíkszereda: III. Richárd - fotó: Mészáros Tibor
Színház

III. Richárd

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Csiky Gergely Színház, Kaposvár
2023. 05. 22., 19:00
Társulat:
Csíki Játékszín
Szerző:
William Shakespeare
Rendező:
Vladimir Anton
Díszlettervező: 
Eranio Petruska
Jelmeztervező: 
György Eszter
Dramaturg: 
Dálnoky Réka
Zeneszerző: 
Bene Zoltán
Szinopszis

„Lehetne engem is szeretni?” – kérdezi a drámairodalom legnagyobb gazembere. A moralizáló fölháborodással semmire se megyünk, ha III. Richárd alakjában nem látjuk meg komisz, briliáns, figyelemre éhes, bájos és félelmetes gyermekeink alakját, és nyugtalanító kérdéseikre nem vagyunk hajlandók őszintén válaszolni, és alaposan szemügyre venni magunkat és környezetünket: ilyen gonosszá ki tette őket?

Ha egyetlen elvetemült szereplőre kellene gondolnunk a drámairodalomból, biztosan III. Richárd lenne az. De mi történik, ha a „legnagyobb gazembernek” meg akarjuk érteni az indítékait? Milyen lenne az ő helyébe képzelni magunkat, érezni, hogy mi magunk is elutasítottak és marginalizáltak vagyunk születésünk pillanatától fogva, olyanok, akikre nem figyeltek, és akiket alig is szerettek, vagy rosszul szerettek? 

Shakespeare hírhedt karakterét és a bennünk lakozó Richárdot a kor, a hatalmi harcok, a mediatizált társadalmi terek, személyes érdekek és hatalomtechnikák hálójából megérteni: erre hívjuk közönségünket.

Az előadás meghívója és befogadója a Csiky Gergely Színház.

Közreműködők
Kozma Attila
Fekete Bernadetta
Tóth Jess
Bartalis Gabriella
Kosztándi Zsolt
Borsos Tamás
Fazakas Vince
Márdirosz Ágnes
Bende Sándor
Keresztes Szabolcs
Veress Albert
Lőrincz András Ernő
Kányádi Szilárd
Fülöp Zoltán
Giacomello Roberto
Bilibók Attila
Vass Csaba
Kiegészítő információk
Időtartam: 200 perc
Nyelv: Magyar
Felvonások: 2
Korhatár: 14
A rendező
Vladimir Anton
Vladimir Anton

Vladimir Anton 39 éves színházi rendező, az „I.L. Caragiale” Színház- és Filmművészeti Egyetem (UNATC) egyetemi tanára. 2021-től a csíkszeredai Csíki Játékszín művészeti vezetője.

Diákévei alatt a bukaresti Bulandra Színház rendezőasszisztenseként dolgozott, majd Francis Ford Coppola rendezőasszisztenseként vett részt a Youth Without Youth (Az ifjúság ifjúság nélkül) című film elkészítésében. A televízióban több mint 400 epizódnyi tévésorozatot rendezett, számos színházi fesztivált álmodott és szervezett meg.

A klasszikus drámák kortárs keretezésben történő újraértelmezése érdekli, gyakran multimédiás eszközökkel. Előadásaiban általában nagy létszámú alkotó- és színészcsapattal dolgozik, és mivel román-orosz-magyar vegyes családból származik, nagy szenvedélye a különböző nyelveken keresztül történő munka.

Előadásai többször szerepeltek színházi fesztiválokon Romániában és külföldön egyaránt. Számos általa rendezett színdarabban közreműködő színész és színpadi tervező nyert fontos díjat alkotásaiért.

2020-ban a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban a Thornton Wilder A mi városunk c. rendezését a Legjobb előadás díjára jelölte a XXVIII. UNITER Gála színikritikusokból álló jelölő-zsűrije.

Befogadó színház
Csiky Gergely Színház, Kaposvár