Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Gózon Gyula Kamaraszínház, Budapest
2023. 06. 17., 19:00
Társulat:
Teatrul Figura Stúdió Színház
Színház

Káosz

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Gózon Gyula Kamaraszínház, Budapest
2023. 06. 17., 19:00
Társulat:
Teatrul Figura Stúdió Színház
Szerző:
Mika Myllyaho
Rendező:
Deli Szófia
Díszlettervező: 
Huszár Kató
Jelmeztervező: 
Sikó Doró
Dramaturg: 
B. Markó Orsolya
Zeneszerző: 
Kolozsi Borsos Gábor és Sosovicza Anna
Szinopszis

Mika Myllyaho kortárs finn drámaíró, színész, 2010 óta a Finn Nemzeti Színház igazgatója. 2008-ban megjelent második drámája, a Káosz három harmincas éveiben járó nő életét mutatja be. Eni, Juli és Andi története a társadalom elvárásainak csapdájába esett női sorsok sötét komédiája, amelyben a látszólag átlagos nők látszólag átlagos élete hirtelen hajmeresztő szélsőségekbe csap át. Amikor a világ gondjai túlzottan rájuk nehezednek, leülnek egy-egy csésze kávé mellé, és megpróbálnak rájönni, hogy mi az oka és következménye kríziseiknek. Amint a három grácia megpróbál saját komfortzónáján kívül kerülni, a laza, kávézóban eltöltött délutánokból verekedés, sírrongálás és rendőrségi ügy is kerekedik.

A Káosz valódi káoszba torkollik, és sikeresen mossa el a határokat a sajnálat és a humor, az együttérzés és a megvetés, a tragédia és a felhőtlen nevetés között. Myllyaho drámája három olyan nőről szól, akikről csak reméljük, hogy a valóságban nem léteznek, de ha mégis, akkor kész a káosz!

Közreműködők
Andi - Bartha Boróka
Juli - Szilágyi Míra
Eni - D. Gulácsi Zsuzsanna
Kiegészítő információk
Időtartam: 100
Nyelv: magyar
Felvonások: 1
Korhatár: 16 éves kortól
A rendező

A szentendrei születésű Deli Szófia 2020-ban szerzett diplomát a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színházrendezői szakán, majd szintén ott folytatta mesteri tanulmányait rendezés és művelődésszervezés terén. 2020-2022 között a Váci Dunakanyar Színház alkalmazottja, de emellett szabadúszó rendezőként számos, főként erdélyi társulatnál megfordult már. Gyakran kísérletezik nem hagyományos színházformákkal és terekkel, valamint előszeretettel vesz részt, illetve működik együtt színházi ifjúsági programokban (Katona József Színház Behívó Színházpedagógiai Program, Kerekasztal Színháznevelési Központtal való együttműködés). Előadásai többségét B. Markó Orsolya állandó dramaturg-munkatársával közösen jegyzik.  

Fontosabb előadásai: A fehér király színháznevelési előadás (Marosvásárhely/Budapest), Palimadár à  la carte vacsoraszínházi előadás (Marosvásárhely), Nincs sor a halasbódénál (Újvidék), We Are Shrewed! (Marosvásárhely/Újvidék), Dunakanyar (Vác), Szerbusz! (Székelyudvarhely). A Figura Stúdió Színháznál jegyzett előadásai: Káosz (2021), Az ember tragédiája tantermi előadás (2022).

Befogadó színház
Gózon Gyula Kamaraszínház
Díjak, elismerések
Magyar Színházak XXXIV. Kisvárdai Fesztiválja: Szilágyi Míra részére a Káosz című előadásában nyújtott sokrétű színpadi alakformálásáért (Kisvárda, 2022)