Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
E 10 Művelődési Ház
2023. 06. 09., 11:00
2023. 06. 09., 15:00
2023. 06. 10., 11:00
Társulat:
Dalija Acin Thelander, Svédország
Gyermek- és ifjúsági színház

Káprázatos labirintus

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
E 10 Művelődési Ház
2023. 06. 09., 11:00
2023. 06. 09., 15:00
2023. 06. 10., 11:00
Társulat:
Dalija Acin Thelander, Svédország
Rendező:
Dalija Acin Thelander
Díszlet- és jelmeztervező, koreográfus, dramaturg: 
Dalija Acin Thelander
Zeneszerző: 
Thomas Jeker
Szinopszis

Egy találkozás. A létezés öröme. Ez az a hely, ahol az idő megpihen. Magába süpped. Ez az a hely, ahol céltalan lebegünk, szemlélődünk. A megismerés öröme. A KÁPRÁZAT-ban átadjuk magunkat a reflexiónak, a ragyogásnak és a szépségnek. A KÁPRÁZAT installáció alapú, elnyújtott időtartamú előadás, amely elsősorban a legfiatalabb közönség számára készült, akik különbözőképpen kapcsolódnak a világhoz. A célcsoport 6 hónapos és 3 év közötti neurodiverzitással rendelkező gyermekek, valamint a neurotipikus gyermekek 16 hónapos korig.

A projekt kutatáson alapul annak érdekében, hogy megfelelően reagáljon a közönség igényeire, - szekventált, folyamatalapú keretként strukturálva. Különböző mértékű tapasztalatokat nyújt minden típusú észleléshez, anélkül, hogy elítélné a támogatható vagy elutasító viselkedéseket (például elalvás, elsodródás, elszigetelődés, valamint interakció, izgalom, vokalizáció stb.). A közönség dönthet úgy, hogy felpróbálja azokat a jelmezeket, amelyek a bejáratnál vannak elhelyezve, és amelyek esztétikailag illenek a művészek által viselt jelmezekhez. Ily módon fokozódik az összetartozás érzése. A közönség akkor jöhet-mehet, kiléphet és visszaléphet a műsor alatt, és akkor távozhat, amikor kedve tartja.

Közreműködők
Jimmie Larson
Noah Hellwig
Dalija Acin Thelander
Kiegészítő információk
Időtartam: 120 perc
Nyelv: Táncjáték vizuális elemekkel
Felvonások: 1
Korhatár: Csecsemők 3-24 hónapos korig
A rendező
Dalija Acin Thelander. Photo D. Matvejev

Dalija Acin Thelander elismert művész, koreográfus, színházi alkotó, kulturális szakértő és kutató. Alkotómunkája során arra törekszik, hogy a koreográfia fogalmát kiteljesítse a gyakorlatban. Emellett nagy hangsúlyt fektet a közönség önrendelkezésére, bevonására és több érzékszerven át ható szenzitivitásának erősítésére. 2008-tól intenzív kutatást végez az interrelációs koreográfiai gyakorlatok területén. Neurotipikus csecsemők számára készített magával ragadó szenzoros táncelőadások létrehozása áll érdeklődésének középpontjában. 2022-ben hároméves kutatási projektbe kezdett a Stockholmi Művészeti Egyetemen, amelynek célja új transzdiszciplináris művészeti módszerek kifejlesztése, amelyek kifejezetten az érzékszervi közvetlenség, a kinesztetikummal megtestesült reakció, az affektus és az interszubjektivitás elősegítésére összpontosítanak, mindezeket a legfiatalabb gyermekek neurodivergens észlelésére hangolja.

A 20. ASSITEJ Világkongresszuson és Színházi Fesztiválon 2021-ben elnyerte az ASSITEJ Nemzetközi Művészeti Kiválósági Díját. Japánban, Koreában, Indiában, Kínában, Szingapúrban, Makaón, Hongkongban, Brazíliában, Dél-Afrikában és Európa-szerte is bemutatkozott a legfiatalabb közönségnek szóló előadásaival. Nemzetközi szinten oktat és képzéseket vezet. Szerb születésű, 2012 óta Stockholmban, Svédországban él.

Befogadó színház
Kolibri Gyermek és Ifjúsági Színház
Díjak, elismerések
2021-ben elnyerte az ASSITEJ Nemzetközi Művészeti Kiválóság díját a 20. ASSITEJ Világkongresszuson és Színházi Fesztiválon.