Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, Ruszt József Stúdiószínház
2023. 04. 25., 18:00
Társulat:
Híd Kulturális Alapítvány (Isteni Színjáték Társulat)
Csizmadia Gergely, Boros Ádám
Színház

Koponyánk, körülbelül

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, Ruszt József Stúdiószínház
2023. 04. 25., 18:00
Társulat:
Híd Kulturális Alapítvány (Isteni Színjáték Társulat)
Szerző:
Verebes Ernő, Karinthy Frigyes nyomán
Rendező:
Kálló Béla
Koreográfus: 
Táborosi Margaréta
Rendezőasszisztens, súgó, ügyelő: 
Ficsor Eszter
Szinopszis

Az „Utazás…” Karinthy életre-halálra szóló kalandja saját valósága körül. Egy írói fej valósága, amiben igen furcsa dolgok történnek. 

(Tumor, vér-göb, szembesülés, betegségtudat, remény,stb.). De semmi baj: a nagy utazás során megszülető önismeret, ami a koponyából indul ki és oda is tér vissza néhány elegáns kör után, képes végteleníteni az amúgy végesnek ítélt életet. Az agytumor által előidézett új érzéki tapasztalatok, szomorúfűzről szállingózó szöszökként hullnak az író már-már kiásott sírjára, hogy aztán – halott híján – a temetés elmaradjon.

Nem egyszerű a nagybeteg dolga, ha egyszer csak, valaki elkezdi előtte kikövezni a gyógyulás útját. Miféle remények hizlalják az újjászületés ritka élményét, és vajon a humor, mint testnedv, mennyiben segít a saját kórjával szembesülő szenvedőnek „életre váltania” a fatális belenyugvást?

A „karinthyság”, számomra, leginkább egy kedélyállapot. Határtalan, minden hiúságtól mentes, szeretetteli létélmény. (Verebes Ernő)        

Többször is rákérdezett Ernő, miért szeretnéd ezt a történetet? Nyilván motivációt és kiinduló pontot keresett a drámaíró, hiszen tét nélkül minek. Nagyon sok mindenről beszéltem akkor. Csak a lényegről nem. A valós válasz két évre rá érkezett meg, amikor már túl voltunk pandémián, a főszereplőnk kulcscsonttörésén, az író halál közeli betegség kálváriáján, akkor még nem tudtuk, hogy személyes történetünkké válik. Szélesebb értelemben a pandémia előhírnökei leszünk. Majd jött az átértékelődés időszaka. „Az életet viszont akkor kezdhetjük másodjára élni, ha a test majdnem meghal, de mégsem hal meg, és míg a gyógyulás útjára lép, új értelmet keres magának. Mintha az eddigitől teljesen különböző érzékszerveket kapna ajándékba az ember, minek következtében áthangolódik a világ, és olyan képeket, hangokat és ízeket kínál, mint soha azelőtt. 

Áthelyeződnek a hangsúlyok, és az addig nélkülözhetetlen dolgokból hirtelen nevetségesen olcsó és kisszerű játékok lesznek – mint például egy porcelán kutya – míg egy ügyetlen kézmozdulat, egy gyerekkori íz, egy eddig észrevétlen zsírfolt a konyhabútoron, lényegi dolgokat fed fel.” (V.E) Mindezt azzal a „karinthysággal” mely nélkül nem lehet túlélni: a humor szikéjével. Számomra önismereti kaland volt ez az időszak. Kínálkozott egy tükör, amibe nem csak reggel néztem bele. Ha valaki mégis úgy gondolná, hogy előadás után haza viszi ezt a tükröt, már megérte. (Kálló Béla)

Közreműködők
Csizmadia Gergely
Boros Ádám
Kiegészítő információk
Időtartam: 85 perc
Nyelv: magyar
Felvonások: 1
Korhatár: nincs
A rendező
Kálló Béla

1973-ban született Szabadkán. Általános és középiskolai tanulmányait követően az Újvidéki Művészeti Akadémia Dráma Tanszékének Magyar Nyelvű Színészet Szakán szerzett diplomát 1995-ben. 

Harminc éve foglalkozik színházzal, nem csak Vajdaságot, de a régi Jugoszlávia területeit és a Kárpát-medence minden zugát bejárta. Alkotó tevékenysége során többek között a Kosztolányi Dezső Színházban rendezett és játszott, a Zentai Magyar Kamaraszínházban színészként, rendezőként, díszlettervezőként volt jelen, a győri Forrás Színházi Műhelyben, a szarvasi Cervinus Teátrumban színészként, a Zsámbéki Színházi Bázison színészként és producerként is dolgozott. De alkalmi szereplései voltak más színházakban és médiában is.

1988–1995 között a Tanyaszínház aktív tagja, 1991–1995 között az Újvidéki Színház színésze, 1995–1998 között a belgrádi KPGT tagja, színészként és rendezőként a szabadkai Népszínházban volt munkaviszonyban 1999–2011 között, majd 2011–2018 között a szabadkai Gyermekszínház színésze, 2018-2022 között az Udvari Kamaraszínházban dolgozott színészként és rendezőként. 

2004-ben megalapította a szabadkai Színházi Műhelyt, amelynek mai napig osztályvezető tanára, emellett oktató tanár a Szép Szó versmondó táborban és a MAdT táborban, műsorvezető a Pannon RTV-ben. A Rés Civil Szervezet elnöke. Az Isteni Színjáték Társulat művészeti vezetője.

Szerepeit és rendezéseit számos díjjal jutalmazták.

Díjai:

Középiskolások Művészeti Vetélkedője: vers- és prózamondásban többszörös első díj;

  • Középiskolások Színművészeti Vetélkedője: legjobb főszereplőnek járó díj;
  • Pataki Gyűrű díj;
  • Jászai Mari-díj;
  • Vajdasági Színházak Szemléje:  legjobb férfi alakításért járó díj;
  • Szerbiai Gyermekszínházak Fesztiválja, Niš: legjobb férfi színészi alakításért járó díj;
  • Szerbiai Gyermekszínházak Fesztiválja, Szabadka: legjobb férfi színészi alakításért járó díj;
  • Szabadkai Népszínház, Szabadka: többszörös mellék- és főszerep díj;
  • Zvezdarište, Belgrád: legjobb férfi színészi alakításért járó díj;
  • A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XV. Találkozóján: Bambach Róbert-díj a legjobb alternatív vagy új formákat kereső előadásért és Különdíj a legjobb színpadi látványért.
Befogadó színház
Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház