Kultkikötő Balatonföldvár
2023. 05. 27., 19:00
Társulat:
Udvartér Teátrum
Színház

Love me

Kultkikötő Balatonföldvár
2023. 05. 27., 19:00
Társulat:
Udvartér Teátrum
Szerző:
Garaczi László - Györfi Kata - Falussy Lilla
Rendező:
Tóth Árpád
Koreográfus:
Ruszuly Ervin
Dramaturg: 
Tóth Árpád
Vetítés, film : 
Esti Norbert
Zeneszerző: 
Ila Gábor
Szinopszis

„Az ember magányos: bűnében éppúgy, mint erényében, érettségében. Hiába van ezer szállal beágyazva az univerzumba…”

Az ember alapvetően társas lény, mégis a legtöbbször magányos. Éhes a szeretetre, és sokszor éhezik. Hiába tagadnánk, az egyre inkább online térbe költözött mindennapi kommunikáció és a közösségi média csillogó világa mindannyiunk életét befolyásolja kisebb vagy nagyobb mértékben. Ha pedig a párkeresés kapcsán is online „randihelyeken” próbálgatjuk szárnyainkat és karmainkat, az online platformok biztosította kényelem hamar a visszájára fordul. Hiába érzi bárki, hogy bátrabb, azzá válik, akivé akar, hiába tűnik magabiztosabbnak, vagánynak és „viszik, mint a cukrot” egymás szemébe nézni már egy másik feladat.

Talán már mi magunk is elhisszük, hogy az online csinosítgatott énünk a valóság, viszont a mindennapjainkkal nem tudunk mit kezdeni. Mikor az online-épített imázs köddé válik, kiderül, hogy a szépen felépített maszk mögött nincs semmi.

Minden erőnkkel megpróbáljuk eltitkolni, hogy az egész csupán (ön)általás, mégis minden egyre üresebbé válik. Végeredményben mindenki magányos. S talán leginkább az, aki egy képernyő mögött ülve két hesteg, két filter s két emoji közt azt hiszi, hogy övé a világ. Mindennél jobban vágyunk az igazi, offline kapcsolódásra, de mégis, a magánynak eddig sosem ismert mélységeit tapasztaljuk nap mint nap. Ördögi kör, amit talán egy kis humorral tudatosíthatunk és bár nem tudunk teljesen kiszakadni ebből a világból, lehet mégis sikerül arra koncentrálni, ami igazán fontos.

#MeTime, #JólÉrzemMagam, #PositiveVibes, #CarpeDiem… hátha sikerül ezt a való világban megélni a hashtag-univerzum helyett, vagy legalábbis rálátni arra, hogy mennyire visszás is a cselekedeteink és vágyaink ellentmondása.

Közreműködők
Pascu Tamara
Barti Lehel András
Kiegészítő információk
Időtartam: 80 perc
Nyelv: Magyar
Felvonások: 1
Korhatár: 14
A rendező

Tóth Árpád színész-rendező 1979. december 20-án született Székelyudvarhelyen. 2002-ben sikeresen felvételizik a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemre, a Dr. Farkas Ibolya – Sebestyén Aba osztályba.

Az osztályvezető tanárokon kívül olyan nagyszerű mesterekkel dolgozhat együtt, mint Lohinszky Lóránd érdemes művész, Hencz József zeneszerző, Dr. Béres András színházesztéta. Az egyetemi évek alatt több alkalommal is meghívott alkotóként a Figura Stúdió Színházban játszik, Gyergyószentmiklóson.

A színművészeti elvégzése után néhány évig szabadúszóként dolgozik, több színházban is fellép, közben Marosvásárhelyen az Erdély Fm-nél is tevékenykedik, többek közt olyan sikeres projekten, mint a Popsuli, amely erdélyi fiatal zenekaroknak biztosított fellépési lehetőséget, rádiós szereplést, dalok rögzítését. Ebben az időszakban a Román Televizió Magyar adásánál is közreműködik, többek közt a Hűbelebalázs című ifjúsági műsorban.

2008-ban sikeresen felvételt nyer a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem mesteri képzésére Kortárs színházrendezés szakon, 2010-ben abszolvál. Ebben a periódusban több sikeres vizsgaelőadást rendez, olyan mesterek irányításával, mint Anca Bradu, Kiss Csaba, Dr. Kovács Levente, Kövesdy István, Kerényi-Miklós Gábor, Parászka Miklós, Dobre Judit.

A Mesél a bécsi erdő (Ödön von Horváth), a Nők iskolája (Molieré), a Szentivánéji álom (Szakcsi-Sziámi-Kero: worldmusical), a Platonov (A.P. Csehov) olyan vizsgaelőadások, melyek rendhagyó módon meghatározzák későbbi rendezéseit.

2009 tavaszától kezd dolgozni színészként és rendezőként a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban, ahol jelenleg is tevékenykedik. Színészként folyamatosan feladatokat kap, ugyanakkor rendezései egyre nagyobb figyelmet szereznek a közönség és a szakma köreiben.

2012-2015 között a Székelyföldi Legendárium rajzfilm sorozatának a rendezője lesz. Ez egy meghatározó periódus a munkásságában, ugyanis gyakorlatilag megtanulja a 3d-s rajzfilmkészítés alapjait. A sorozat első négy része készül el ebben az időszakban: A Likaskő, A Rétyi nyír, a Babba Mária, A Táltosasszony.

Az otthoni munkáin kívül természetesen más színházakkal is szívesen működik együtt rendezőként. 2012-ben a Fedél nélkül (A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és a Yorick Stúdió Közös előadása: Janusz Glowacki: Antigoné New Yorkban című műve alapján), vagy 2019 a Megtorlás (I.L.Caragialen, stúdió előadás) a Csíki Játékszínben, 2022-ben a Love Me (stúdió előadás, Györfi Kata „Love me tinder” című írása alapján) az Udvartér Teatrumban, Kézdivásárhelyen, vagy legutóbb, szintén 2022-ben a Portugál (kocsmaszínházi előadás Egressy Zoltán műve alapján) a Figura Stúdió Színházban, Gyergyószentmiklóson.

A színházi léten kívül a zene mindig meghatározó része az életének. Több mint 10 éve lemezlovasként dolgozik, ugyanakkor éveken keresztül egy helyi alternatív zenekar, a Sztereogám énekeseként is tevékenykedik. Jelenleg a Tomcsa Sándor Színház színészzenekarának, az Actor’s Dzsem Session-nek énekese, basszusgitárosa.

Befogadó színház
Kultkikötő Közhasznú Nonprofit Kft.