Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Dobó Katalin Gimnázium, Esztergom
2023. 06. 25., 20:00
Társulat:
Theater im Gärtnerviertel
Fotó: Werner Lorenz
Színház

Médeia

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Dobó Katalin Gimnázium, Esztergom
2023. 06. 25., 20:00
Társulat:
Theater im Gärtnerviertel
Szerző:
Simon Stone (Euripidész alapján)
Rendező:
Nina Lorenz
Díszlet és jelmez: 
Chrysenda Sailmann
Dramaturg: 
Nina Lorenz
Zeneszerző: 
Guido Apel
Szinopszis

Médeia - a király lánya, feleség, elárulva, elhagyva.

Médeia. Idegen. Száműzött. Varázslónő. És gyermekgyilkos.

A mítosz az ókortól napjainkig fennmaradt, és folytonosan felveti a bűnösség kérdését.

Stone adaptációja a jelenbe helyezi Médeiát, és az ókori tragédiát egybefonja egy valós történettel: a kilencvenes években egy amerikai orvosnő, Debora Green válása után felgyújtotta a családi házát és eközben megölte háromból kettő gyermekét.

Simon Stone darabjában Médeiából Anna lesz. Iaszónt Lucasnak hívják.

Anna már nem egy király lánya, hanem gyógyszerész, aki nemrég szabadult egy pszichiátriai klinikáról. Két közös gyermekük van, Edgar és Georg, akiknek meg kell küzdeniük családjuk széthullott világával. Ott van Lucas új barátnője, Clara is, aki nemcsak főnöke, Christopher lánya, tehát Anna volt főnökének a lánya, hanem potenciálisan kapható is az ellenségeskedésre. Úgy tűnik, hogy még a szociális szolgálat munkatársa, Mary-Louise is inkább átok, mint áldás.

A világ Anna ellen vagy Anna a világ ellen? Vagy mindenki együtt a gyerekek ellen?

Kiadási jogok: S. Fischer Verlag GmbH THEATER & MEDIEN

Közreműködők
Ursula Gumbsch
Rebekka Herl
Johanna Knefelkamp
Heidi Lehnert
Stephan Bach
Martin Habermeyer
Kiegészítő információk
Időtartam: 85 perc
Nyelv: Német nyelven, magyar szinkrontolmácsolással
Felvonások: 2
Korhatár: 16
A rendező
Nina Lorenz

Nina Lorenz Darmstadtban született és Erlangenben, valamint Berlinben tanult dramaturgiát és német filológiát, mielőtt rendezőasszisztensként csatlakozott volna Herbert Könighez az esseni színházban.

A tübingeni, wilhelmshafeni, konstanzi és düsseldorfi  színházaknál betöltött pozíciók után dramaturgként és rendezőként dolgozott a bambergi E.T.A. Hoffmann Színházban 2003 és 2005 között. Rendezett független színházakban Bambergben, Erlangenben, Nürnbergben és Berlinben.

Fizikai színházi képzést kapott Norberto Presta argentin színházi szakembernél, ezután terápiás intézményekben végzett színházi munka terén szerzett sokéves tapasztalatot. A haßfurti Theaterwerkstatt (Színházi Műhely) alapítója és menedzsere 1999 óta.

Nina Lorenz a 2014 óta működő TiG egyik kezdeményezője és alapító tagja, valamint művészeti vezetője. A Bamberg Városa által adományozott Művészeti Ösztöndíj, valamint a Kulturális és az E.T.A. Hoffmann-díj zsűritagja.

A TiG-ben a következő darabokat rendezte: Dreier (Hármasban) / multiple choice (többszörös választás) / Ödipusz király / Push up / Like me / Die Unzertrennlichen (Az elválaszthatatlanok) / Er ist reif (Éretten)/ Jekyll und Hyde / Geierwally / Totentanz (Haláltánc)/ Wahlverwandtschaften (Választási rokonságok) / Kairó bíbor rózsája / Stuart Mária / Hamlet / Anna Karenina / Arsen und Spitzenhäubchen (Arzén és Öregcsipke) / Ab jetzt (Mostantól)/ Audioweg W:ORTE (Hallható úton: Sz:avak) / Die Jungfrau von Orleans (Orléan-i szűz) / Die Dreigroschenoper (Koldusopera) / Medea

Befogadó színház
Esztergomi Várszínház