Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház
2023. 04. 27., 18:00
Társulat:
Tbiliszi Színházi Központ
Othello
Színház

Othello

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Nemzeti Színház
2023. 04. 27., 18:00
Társulat:
Tbiliszi Színházi Központ
Szerző:
William Shakespeare
Rendező:
Avtandil Varsimashvili
Díszlettervező: 
Mirian Shvelidze
Jelmeztervező: 
Natalia Kobakhidze
Zeneeszerző: 
Nikoloz Rachveli
Szinopszis

Egy velencei nemes hírül adja Jago századosnak, hogy Brabantio szenátor lánya, Desdemona, akibe Jago szerelmes, titokban hozzáment a velenceiek által meghívott mór hadvezérhez, Othellóhoz.

Jago nem rejti véka alá, hogy gyűlöli Othello tábornokot, mert az nem őt, hanem Cassiót nevezte ki szárnysegédjének. Értesítik Brabantio szenátort, hogy Desdemona megszökött a mórral. Othello elmondja Jagónak, hogyan szeretett bele Desdemonába. Velence hercege magához rendeli Othellót, mert Desdemona apja azzal vádolja, hogy megbabonázta a lányát, ám Desdemona mindenki füle hallatára kijelenti, hogy szabad akaratából ment hozzá a mórhoz.

Othello a herceg parancsára Ciprusra megy harcolni, a herceg megengedi Desdemonának, hogy elkísérje férjét. Othello Desdemonát Jagóra és feleségére, Emíliára bízza azzal, hogy vigyék Ciprusra. Jago magával viszi Roderigót is. A csatából győztesen kikerülő Othello Cipruson találkozik Desdemonával. Jago borral leitatja Cassiót, Roderigo pedig beleköt. Összeverekednek, emiatt Othello megfosztja Cassiót szárnysegédi rangjától. Jago azt tanácsolja Cassiónak, hogy kérje meg Desdemonát: békítse ki Othellóval.

Desdemona kérleli Othellót, hogy bocsásson meg Cassiónak, Jago ezt kihasználva féltékennyé teszi őt Cassióra; azt tanácsolja neki, hogy tartsa szemmel Desdemonát és Cassiót. Desdemona véletlenül elveszíti a kendőjét, Emilia megtalálja, és Jagónak adja. Jago meggyőzi Othellót, hogy Desdemona a szerelmének, Cassiónak adta a kendőjét zálogul. Vak féltékenységében Othello megöli Desdemonát.

 

 

Közreműködők
Othello – Goga Barbakadze
Desdemona – Natalia Kuloshvili, Ani Aladashvili
Jago – Apolon Kublashvili, Kakha Mikiashvili
Emília – Tiko Kordzadze
Rodrigo – Shako Mirianashvili
Cassio – Lasha Gurgenidze
Brabantio – Mamuka Mumladze
Velencei dózse – Giorgi Jikia
Bianca – Sopha Lomjaria
Kiegészítő információk
Időtartam: 190 perc
Nyelv: Grúz nyelven, magyar szinkrontolmácsolással
Felvonások: 3
Korhatár: 10
A rendező
Avtandil Varsimashvili – fotó: Eöri Szabó Zsolt

Avtandil Varsimashvili az egyik leghíresebb grúz rendező, az állami Gribojedov Akadémiai Színház és a „Szabadság Színház” művészeti igazgatója.

Elnyerte a Grúz Állami Nemzeti Díjat, a Kote Marjanisvili Állami Színházi Nívódíjat, a Mikheil Tumanisviliről elnevezett díjat; a „Zolotoj Vityaz" fesztivál győztese, az ukrajnai Lvivben megrendezett „Arany Oroszlán" Fesztivál Nagydíjának nyertese, és számos más nemzetközi színházi fesztivál díjazottja. „Grúz Becsületrend"-del tüntették ki.

A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) grúz nemzeti irodájának elnöke. A "Tbiliszi Színház és Filmművészeti Egyetem" rendes professzora, mesterkurzusokat tart rendezőknek Georgiában és más országokban. Több mint 60 színdarabot, egy filmet, 4 tévéfilmet és 14 dokumentumfilmet rendezett. Georgián kívül Olaszországban, Németországban, Oroszországban és Ukrajnában is dolgozott.

Befogadó színház
Nemzeti Színház
Díjak, elismerések
Az év előadása
Az év rendezése
A legjobb színészi játték