Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Győri Nemzeti Színház - Nagyszínpad
2023. 06. 07., 20:00
Társulat:
Szlovák Állami Népi Együttes
Fesztivál:
Duna Fesztivál
Színház

Passió

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Győri Nemzeti Színház - Nagyszínpad
2023. 06. 07., 20:00
Társulat:
Szlovák Állami Népi Együttes
Fesztivál:
Duna Fesztivál
Rendező:
Alena Weisel Lelková
Díszlettervező: 
Eva Jiřikovská
Jelmeztervező: 
Eva Jiřikovská
Koreográfus: 
Libuša Bachratá, Ján Blaho, Laco Cmorej, Stanislav Marišler
Dramaturg: 
Juraj Hamar
Zeneeszerző: 
Stano Palúch
Szinopszis

Festői freskó az élet és halál harcának két archaikus formájáról. Az első a hagyományos népi kultúra, a naptári szokások képeivel, amelyek a váltakozó tél ciklusához és az új, éltető tavasz beköszöntéhez kapcsolódnak.

A második formát a bibliai újszövetségi történet képviseli Jézus Krisztus árulásáról, üldöztetéséről, elfogásáról, vértanúságáról és keresztre feszítéséről. Mindkét forma ma is aktuális, és Szlovákiában számos helyen párhuzamosan tapasztalható.

A műsor szerzőjének szándéka nem a hagyomány átírása, sem a húsvéti liturgiával való szembenézés. Előadásunk célja az ember és a föld történetének, az élő hagyománynak és a bibliai motívumoknak a kortárs művészeti eszközökkel történő értelmezése.

 

Közreműködők
A Szlovák Állami Népi Együttes művészei
Kiegészítő információk
Időtartam: 70 perc
Felvonások: 1
Korhatár: 12
A rendező

Alena Lelková az eperjesi Pavol Jozef Šafárik Egyetem Bölcsészettudományi Karán esztétika és szlovák nyelv kettős szakán végzett. Tanulmányai befejezése után a Humennéi Alapfokú Művészeti Iskola irodalmi és drámai tagozatán dolgozott pedagógusként.

Ebben az időszakban alapította meg a Maszkok című Gyermekszínházi Együttest, amely minden évben a szlovák országos színjátszó együttes versenyek legjobb csoportjai közé került. Sikeresen képviselte Szlovákiát nemzetközi fesztiválokon Csehországban, Lengyelországban, Olaszországban, Litvániában, Finnországban, Németországban és Japánban.

Lelková 2008-ban diplomázott a pozsonyi Előadóművészeti Akadémián, ahol színházi rendező és dramaturgia szakon végzett. Még diákként sikeresen készített olyan darabokat, mint a Yurga's Hana, a Farms and Mayhem és az Eldorádó. A Yurga's Hana a pozsonyi Stúdió 12 és az Előadóművészeti Akadémia Színházi Stúdiója koprodukciójában készült. A 2007-es Nová dráma/New Drama fesztiválon elnyerte a legjobb kortárs szlovák darab produkciójának járó díjat. 2007-ben a produkció bekerült a Divadelná Nitra Nemzetközi Fesztivál főprogramjába.

Az Ezüsttálak, Kiváló hajók Lelková című produkció rendezéséért az év felfedezettje kategóriában jelölték a Dosky 2015 színházi díjára. Rendezőként több szlovákiai színházban dolgozott vendégművészként (ASTORKA Korzo ’90 Színház, Alexander Duchnovič Színház Eperjesi, Jonáš Záborský Theatre Prešov, Zsolnai Bábszínház, Aréna Színház, a Szlovák Nemzeti Színház Drámai Osztálya).

Munkássága:

Alena Lelková rendező és dramaturg a kortárs szlovák rendezők középgenerációjának tagja. Még diák korában rendezte a Yurga Hana című díjnyertes produkciót, amely elsősorban Lelková figyelemre méltó rendezői módszerének és a szöveggel és a színészekkel való kommunikációs képességének köszönhetően keltette fel a közönség érdeklődését. A színészegyüttessel végzett alapos munka a gyermekegyüttesekkel kapcsolatos – több éves intenzív tapasztalat – közvetlen eredménye. Rendezőként Lelková teret ad a színésznek az alapvető kifejezésre, és ihletet merít a színészek személyiségjegyeiből és határozott erősségeiből. Produkcióiban az iróniát és humort alkalmazó színpadi díszletek, drámai helyzetek tiszták és természetesek. Bár színpadi kialakítása nem bonyolult és látványos, inkább fordítva – rugalmasságot tesz lehetővé a színészi játékban, és szinte mindig értelmes szimbólumokat, olvasható metaforákat hoz be. Lelková számos produkciója könnyed kifejezőkészségével jellemezhető – formai és interpretációs egyaránt. A párbeszédsorok mindig célba érnek, és a metaforák és az aktuális világra való utalások ellenére is érthetőek. Lelková rendezésének sajátos attribútuma a zene, a színpad- és jelmeztervezés produkciós elemeinek érzékeny összehangolása.

Rendezései:

 • 2005 / Jonáš Záborský Theatre Prešov / Roald Dahl, David Wood: Twits avagy A nagy fejjel lefelé fordított cirkusz
 • 2006 / Előadóművészeti Akadémia és Stúdió 12, Pozsony / Hana Naglik, Silvester Lavrík: Yurga Hana
 • 2007 / Előadóművészeti Akadémia és Stúdió 12/ Marius von Mayenburg: Eldorádó
 • 2007 / Előadóművészeti Akadémia / Jozef Gregor Tajovský: Farms and Mayhem
 • 2010 / Stúdió 12 / Ivan Vyrypaev: július
 • 2012 / Zsolnai Bábszínház / Roald Dahl, David Wood: Twits
 • 2012 / Pozsonyi Bábszínház / Hana Naglik: Eszter és az Albatrosz
 • 2013 / Aréna Színház / Philipp Löhle: It
 • 2014 / ASTORKA Korzo ’90 Színház / Petr Kolečko: Jegesedés
 • 2014 / Alexander Duchnovič Színház Prešov / Eva Maliti-Fraňová: Krcheň, a halhatatlan
 • 2015 / Studio 12, Pozsony / Jana Juráňová: Ezüsttálak, kiváló hajók
 • 2015 / A Szlovák Nemzeti Színház Drámai Osztálya / Jana Juráňová: A csendes ostor
 • 2016 / A Szlovák Nemzeti Színház Drámai Osztálya / Zuzana Dzurindová, Júlia Rázusová, Kamil Žiška: Erkölcs 2000+
 • 2016 / Kassai Állami Színház / Elaine Murphy: Kis drágakő

Elnyert díjai:

 • 2007 / Díj egy kortárs szlovák darab legjobb színreviteléért a 2007-es Nová dráma/New Drama fesztiválon Yurga Hana című produkciójáért
 • 2015 / Dosky-díjra jelölték az év felfedezettje kategóriában Jana Juráňová Ezüsttálak, kiváló edények című darabjának rendezésében
Befogadó színház
Győri Nemzeti Színház