Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg
2023. 05. 07., 19:00
Társulat:
Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat
Fotó: Bereczky Sándor
Színház

Részegek

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg
2023. 05. 07., 19:00
Társulat:
Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat
Szerző:
Ivan Viripajev
Rendező:
Radu Afrim
Díszlettervező: 
Bartha József
Jelmeztervező: 
Moldován Orsolya
Koreográfus: 
Dabóczi Dávid
Dramaturg: 
Szabó Réka
Zeneszerző: 
Boros Csaba
Szinopszis

Fiatal lányok, modellek, friss házasok, középkorú házastársak, bankmenedzserek, fesztiváligazgatók, megcsalt férjek és feleségek, összesen tizennégy különböző rangú, életkorú férfi és nő vall a Részegekben a világról, elveszett értékeinkről.

A mű szerzője az orosz új dráma mozgalom folytatójaként, valamint az Oxigén művészeti mozgalom elindítójaként egy teljesen új esztétikán alapuló színházi nyelvvel kísérletezik: bár a minket körülvevő nyers valóságról beszél, visszalopja a költészetet a színházba.

Radu Afrim valós élethelyzeteket teremtve mondatja ki a szereplőkkel a részegség különös állapotában bennük megfogalmazódó dilemmákat: Ki az, aki nem fél a haláltól? Mit jelent az istenhit, az emberi hűség és szeretet ma, amikor a mindennapi tapasztalat nem a transzcendencia megélése, hanem a megélés utáni sóvárgás? Hogyan kell hazugság nélkül élni?

Hogy mit válaszolunk, az nyilván rajtunk áll.

Közreműködők
Márta - Kádár Noémi
Márk - Korpos András
Magda - Nagy Dorottya
Lőrinc - Bokor Barna, Sebestyén Aba
Gusztáv - Kovács Botond
Dóra - B. Fülöp Erzsébet
Károly - Galló Ernő
Laura - Berekméri Katalin
Max - László Csaba
Róza - Moldován Orsolya
Linda - P. Béres Ildikó
Rudolf - Ferenczi H. István
Mátyás - Bartha László-Zsolt
Bíborka - Simon Boglárka-Katalin
Gábriel - Varga Balázs
Egy férfi: Csíki Szabolcs
Ének - Kásler Magda, Szabó Fruzsina
Nagybőgő - Kostyák Márton
Zongora - Boros Csaba
Kiegészítő információk
Időtartam: 195 perc
Nyelv: Magyar
Felvonások: 2
Korhatár: 18
A rendező

Az 1968-ban született Radu Afrimot mind a kritika, mind a közönség az 1989-es romániai forradalom utáni időszak egyik legjelentősebb színházi alkotójának tartja. Alkotói munkája egyszerre minősül egységesnek, ugyanakkor változatosnak. Túlzás nélkül állítható, hogy olyan sajátos, egyedi és meghatározó színházi nyelvet alkotott, mely ma már védjegy értékű a szakmában.

Elsősorban a nonkonformizmus jellemzi – látványos képeket, tablókat, kidolgozott szcenikát alkot, rendkívül erőteljes, intenzív alakítást követel színészeitől, illetve ihletett bátorsággal használja a vizuális művészetek eszköztárát, szinkretikusan megkomponált látvánnyal dolgozik. Továbbá, Radu Afrim egyediségét fémjelzi az egyéni és egyedi szövegalkotás, darabjainak szövegkönyvét a színpadi alkotáson dolgozókkal együtt hozza létre, illetve káprázatos hang-univerzumokat komponál.

Alkotását számos díjjal jutalmazták - köztük három legjobb rendezőnek járó UNITER-díjat kapott. Radu Afrim az elmúlt években több fontos előadást is jegyzett a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának műsorában: Az ördög próbája – Radu Afrim (2014), A nyugalom – Bartis Attila (2015), Retromadár blokknak csapódik, és forró aszfaltra zuhan – Radu Afrim (2016), Részegek – Viripajev (2018), illetve a Grand Hotel Retromadár – Radu Afrim (2021).

Befogadó színház
Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg