Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Budapest Bábszínház
2023. 05. 17., 17:00
Társulat:
Teatro Idiotas, Mexikó
Teatro Idiotas: Szenzáció!
Bábszínház

Szenzáció!

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
Budapest Bábszínház
2023. 05. 17., 17:00
Társulat:
Teatro Idiotas, Mexikó
Szerző:
Francisco Hinojosa
Rendező:
Cristian David, Fernando Reyes Reyes
Díszlettervező: 
Atenea Chávez, Auda Carraza Alberto Reyna, César Moctezuma, Alejandro Magallanes
Jelmeztervező: 
Azucena Galicia Characters
Dramaturg: 
Ileana Villarreal
Zeneszerző: 
Juan Pablo Villa Custom
Rendezőasszisztens : 
Alejandro Cervantes
Fénytervező : 
Edgar Mora
Producer: 
David Castillo
Producer asszisztense: 
Paulina Montiel
Szinopszis

A GOLPE DE CALCETÍN projekt Francisco Hinojosa író gyermekeknek szóló kisregényét kelti életre a színpadon a maszkok és tárgyak színházán és élő zenén keresztül, az Idiotas Teatro és a 25 Production kooperációjában, mely utóbbi megalakulása óta a fiatal közönségnek szóló előadások létrehozásának szenteli magát.

Ez a színpadra állítás a színész drámájából építkezik, a bohóc és a maszkos játék poétikáját felhasználva, így válik az irodalmi szöveget drámai cselekvéssé. Egy oneirikus világ, amely a 20. század első felébe, Mexikóvárosban röpít el minket, olyan hang- és látványvilággal kísérve, amely visszahozza a vágyakozást a régi évek után. A színpadra állítás koncepciója, akárcsak korábbi produkcióinkban, Cristian David és Fernando Reyes Reyes munkája, akik a társulat többi tagjával együtt hozzák létre a világot, amelyet életre keltett tárgyak kísérnek.

Paco Poyo egy 12 éves fiú; miután a forradalom utáni korszakban a munkásosztály gazdasági válsága miatt kénytelen volt otthagyni az iskolát; Mexikóváros utcáit járta, újságokat árult "egy zokniért". Egy nap egy titokzatos alak felajánlja neki, hogy megveszi az összes újságját, cserébe egy kis szívességért, de Paco nem is gondolta volna, hogy a látszólag könnyű és szórakoztató küldetés oda vezet, hogy az általa eladott újságok címlapján fog szerepelni.

Közreműködők
Alejandra Mada
Claudia Ivonne Cervantes
Carmen Coronado
Fabian Varona
Diego Santana
Cristian David
Fernando Reyes Reyes
Nohemí Espinosa
Juan Pablo Villa y Francisco Hinojosa Fisic
Paola Izquierdo
Kiegészítő információk
Időtartam: 65 perc
Felvonások: 1
Korhatár: 10 éves kor felett
A rendező

Cristian David


(SNCA) Sistema Nacional de Creadores del FONCA 2022-2025 tagja.
Az Escuela Nacional de Arte Teatral del INBAL-ban végzett színész, ugyanezen intézményben szerzett színpadi rendezői mesterdiplomát. 2012 óta Fernando Reyes Reyessel együtt alapította és vezeti az Idiotas Teatro társulatot (Artes Escénicas LABITE A.C.).
Alkotói munkássága a fiatal közönségnek és az egész családnak szóló eredeti előadások létrehozására összpontosít, felfedezve a színészt mint saját poétikájának kreatív tengelyét és irányítóját; főként a bohóctechnika kísérletezésén alapul olyan műfajokban, amelyek lehetővé teszik a színész-alkotó új dramaturgiák létrehozását is; szakterülete a fizikai komédiából, a tárgykezelésből és a maszkszínházból származó színpadi darabok létrehozása. Színpadi munkái két díjjal is elismerték a New York-i színházi kritikusok: ACE (Assotiation of Latin Entertainment Critics of New York) 2013-ban és HOLA (Hispanic Organization of Latin Actors New York) 2014-ben. Négy alkalommal részesült a FONCA, háromszor pedig az Estimulo Fiscal para la Producción Teatral (EFITEATRO) támogatásában. Az Idiotas Teatroval olyan fontos nemzeti és nemzetközi színpadokon léptek fel, mint pl: Festival Internacional Cervantino, Jornadas Alarconianas, Feria Internacional del Libro de Guadalajara, Latino International Theater Festival of New York, Encuentro Internacional de Teatro en Sevilla España, Latino International Theater Dallas Tx, el Chamizal, Muestras Nacionales de Teatro többek között. 2016-ban megkapta a "Premio de la Juventud de la Ciudad de México" díjat kiemelkedő művészi és kulturális munkájáért az Idiotas Teatro társulattal. 2022-ben az Academia Metropolitana de Teatro (Los Metro) tizenegy jelölést kapott az "A golpe de calcetín" című darabjáért, amellyel három díjat kapott, és ugyanebben az évben rendezte az Agrupación de Críticos y Periodistas Teatrales (ACPT) díjátadó ünnepségét a Teatro de la Ciudad Esperanza Irisban, amelyen kilenc jelölést kapott. Az általa írt és rendezett darabok között szerepelnek a következők: Dentirrostra, Pájaro, O, Elefantes, MCBTH, Las Tropas, Firmemos la Paz, No Yo és A golpe de calcetín.

Cristian David

Fernando Reyes 


Az Idiotas Teatro tagja - Színészként végzett az Escuela Nacional de Arte Teatral del INBA-n, majd a Centro para el Estudio de la Voz (CEUVOZ) ének szakán szerzett diplomát. Olyan tanárokkal képezte magát, mint Claudia Ríos, Héctor Berthier, Carlos Corona, Gabriela Pérez Negrete, Jesús Díaz és Claudio Tolcachir. Alapító tagja az Idiotas Teatro társulatnak, ahol a Pájaro és az "O" című darabokat írta, amelyek részt vettek a 2013-as és 2014-es Muestras Nacionales de Teatro versenyen. A PECDA Oaxaca 2010 és 2012/b ösztöndíjat kapott. A HOLA (Hispanic Organization Latin Actors) elismerésben részesítette a Pájaro című darabban nyújtott alakításáért, és megkapta a legjobb New York-i vendégszínésznek járó ACE-díjat. Részt vett olyan nemzeti és nemzetközi fesztiválokon, mint az El Chamizal Siglo de Oro Spanyol Drámafesztivál, a 17. Latino Nemzetközi Színházi Fesztivál Dallas, Tx. Jornadas Alarconianas, a New York-i Nemzetközi Színházi Fesztiválon: TeatroStageFest 2012 és 2013, a Cervantino 2013, az Encuentro de Artes Escénicas del FONCA 2013 és az Encuentro de Teatro Joven de Sevilla, Spanyolország, 2014. Társulatával együtt elnyerte a Premio de la Juventud de la Ciudad de México 2016-os díját. Jelenleg a Sistema de teatros de la Ciudad de Méxicóval koprodukcióban készülő Las tropas című darabot rendezi, és az Idiotas Teatroval Francisco Hinojosa "A golpe de calcetín" című darabját készíti elő jövőre bemutatásra.

Fernando Reyes

Befogadó színház
Budapest Bábszínház