Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó utcaszínházi tér
2023. 06. 24., 23:00
Társulat:
Younák Cirkusz
Younák 2. Photo: Michal Svitok
Utcaszínház

Younák

Előadás(ok)
Helyszín és időpont:
VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó utcaszínházi tér
2023. 06. 24., 23:00
Társulat:
Younák Cirkusz
Szerző:
Pavl Kelley
Rendező:
Adrián Schvarzstein
Díszlettervező: 
Peter Janku
Jelmeztervező: 
Dana Kleinert
Koreográfus: 
Stanislav Marišler
Dramaturg: 
Juraj Bielik
Zeneszerző: 
Pavol Hubinák, Pavol Bartovic
Világítástervező: 
Róbert Sloboda
Medvejelmez és -maszk: 
Peter Cigán, Barbora Peuch
Kellékes: 
Kálmán Pál
Produkciós vezető: 
Katarína Pokorná
Szinopszis

A színház, a cirkusz és a folklór egyedülálló ötvözeteként Szlovákia első kortárs cirkuszi produkciója, a Younák Cirkusz az előadóművészet hagyományos és modern megközelítéseit fuzionálja. A legismertebb szlovák hős 300 éves történetét meséli el tágabb perspektívából, sok humorral és klisék nélkül, egy nemzetközi alkotócsapat előadásában.

Akrobatika, tánc, élő zene és a betyárok legendája, amelyet egy valós történelmi személy, Juraj Jánošík alakja ihletett. A hírhedt bandita a szlovák nemzet szabadságharcának szimbóluma. Hogy tolvaj volt-e vagy hős? Az előadás nem mond ítéletet, hanem az emberi viselkedésre és a társadalmi kérdésekre épülő metaforákkal dolgozik. Olyan egyetemes témákat boncolgat, mint a szabadságvágy, az igazságosság vagy a szerelem. Színházi komédiaként a cirkusz legjavát használja fel: a feszültséget, a rizikót és a közvetlen kapcsolatot a közönséggel. És a legjobbat a tradícióból: a táncot, a jelmezt és a zenét.

A szlovák, cseh, osztrák és spanyol artistákból és előadókból verbuvált nemzetközi csapatot egy spanyol-argentin rendező, Adrián Schvarzstein vezeti.

Jegyinformáció:

Az utcaszínházi produkciók VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó napijegyet vagy bérletet váltva tekinthetőek meg.

https://venegyfesztival.hu/jegy/

Közreműködők
Júlia Mušákova
Denisa Kopáčková / Hana Mikulcová
Eva Gabčová
Anna Čekanová
Bea Kopáčková
Alexander Muller
Ján Minárik / Sebastián Dratva
Kristián Kaduk / Denis Seliak
Roman Vykysalý
Diego Cano
Izabele Kuzalyte
Kiegészítő információk
Időtartam: 70 perc
Felvonások: 1
Korhatár: nincs
A rendező

Barcelonában él, ősei Európa más-más vidékeiről, különböző nemzetiségekből számaznak. Halmozza az élvezeteket, többek között humorista, színész, cirkuszi és utcaszínházi rendező. Energikus előadó és showman, énekel operákban és barokk zenei társulatokkal. Kiemelkedő specialitása mindezen műfajok és előadói képességek ötvözése egy-egy produkción belül.

A Ronaldo nevű belga cirkusszal való sikere után létrehozta a Circus Klezmert, amely immár 15 éve turnézik. A The Greenman, The Bed, a Dans és Arrived című utcaszínházi előadásai egész évben utaznak. Megalapította a Kamchatka nevű színházi társulatot, amely főként az emigráció témáját dolgozza fel. Legfontosabb célkitűzése, hogy az elsőrangú szórakoztatáson túl az előadások részesévé is tegye a nézőt.

Káosz, meglepetés és provokatív ártatlanság, csak hogy néhány kulcsszót említsünk Adrián Schvarzstein munkáihoz, amelyekkel sikert sikerre halmoz világszerte a színházakban és a fesztiválokon, Írországtól Kamerunig.

Mira Miro-díjjal jutalmazták a Kamchatkáért (Belgium, 2008), Ernst-díjjal egyéni előadásaiért (Németország, 2008), kitüntették a Varazsdini Barokk Zenei Esteken (Horvátország, 2013, 2015), valamint Zirkolika cirkuszi rendezői díjjal 2010-ben és a legjobb előadásért 2018-ban (Spanyolország).

Befogadó színház
VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó