Fesztivál ideje:
2023. 04. 07. - 2023. 07. 31.
Sárkányölő Sebestyén - forrás: KL Színház
Sárkányölő Sebestyén - forrás: KL Színház

Dunántúli Színházi Fesztivál

Fesztivál ideje:
2023. 04. 07. - 2023. 07. 31.
Befogadó színház: Soltis Lajos Színház és további helyszínek
Szervező: Soltis Lajos Színház Művelődési Egyesület
Fesztiválinfó

A 10. Színházi Olimpia keretében kerül megrendezésre április 7. és július 31. között a Dunántúli Színházi Fesztivál. Több mint 50 színházi esemény mellett kísérő koncertek, kézműves vásár, népi játszóház várja az érdeklődőket.

A fesztivál három vasi kisváros tengelye mentén szerveződik: Celldömölk, Vép és Vasvár. Mindhárom település jelentős színjátszói hagyományokkal, s a jelenben is élő, s alkotó színházi, színjátszói közösségekkel rendelkezik: negyven évvel ezelőtt Vépen kezdődtek a Falusi Színjátszó Találkozók, melynek folytatásaként a Vasvári Nemzetközi Színjátszó Fesztiválok minden évben fontos Kárpát-medencei eseményekké váltak. A Dunántúli Színházi Fesztivál szakmai bázisa a celldömölki Soltis Lajos Színház. A társulat színházművészeti tevékenysége, közösségi alkotóereje országszerte, s határainkon túl is ismert, s példaértékű.

A három bázistelepülés mellett további 23 kistelepülésen vannak programok az olimpián belül.

A Dunántúli Színházi Fesztiválon amatőr, független és hivatásos társulatok bemutatói láthatók több műfajban. A színház ezekben a napokban beköltözik az osztálytermekbe, óvodákba, piaci terekre, művelődési házakba, parkokba, apró falvakba, s nagyszínpadokra.

Az előadások műfaji palettájában minden kíváncsi néző kapaszkodót találhat a minket körülvevő világ elfogadásához, megértéséhez, értékeink megőrzéséhez, s azok továbbörökítéséhez. Hidat építünk a legkisebb falvak és a nagyvárosok között, az amatőrök és hivatásosok, a színházba rendszeresen járó néző és az életében először színházat látó között. Közelebb kerül egymáshoz vidék és főváros, anyaország és a határon túl került magyarok.

Fókuszban a közönség és a közösség. Az előadások többsége ingyenes, vagy jelképes összegért látogatható, a szervezők célja, hogy minél többen részt vehessenek a programjaikon. A Dunántúli Színházi Fesztivál a közösségi aktivitásra épül, Celldömölkön, Vasváron, Vépen – és az előadást befogadó kistelepüléseken is. Fontos, hogy legyen mód a találkozásra, beszélgetésre a színházi előadásokat követően. Celldömölkön több „csomópontja” lesz a fesztiválnak: majálist, pünkösdi vigasságok, szabadtéri színházi esteket – a város is partner ebben –, kinyit a Soltis Terasz, de az idén a SLOSZT (Soltis Lajos Országos Színházi Találkozó) is az olimpia, illetve a fesztivál égisze alatt valósul meg Cellben. Ugyancsak a fesztivál programhoz sorolódik a gyermekszínjátszó találkozó (WSO) vasi – vagyis celli – fordulója és a regionális diákszínjátszó találkozó (RDT), valamint a társulat által szervezett színjátszó táborok

Helyszínek:

A Dunántúli Színházi Fesztivál a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.