Agrupación Señor Serrano: A hegy - fotó: Jordi Soler
Agrupación Señor Serrano - fotó: Jordi Soler

A #fakenews kora – Barcelonai színtársulat a Trafóban

Magyarországra érkezik az Agrupación Señor Serrano innovatív barcelonai színtársulat, amely 2015-ben a Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán Díját is elnyerte. Előadásuk szeptember 29-én a Trafóban látható.

A Hegy című előadás korunk kapcsolatát vizsgálja az igazság és a bizalom jelenségeivel. Beszédes történelmi és közéleti példák felvonultatásával (mint a Mount Everestre induló első expedíció, Orson Welles pánikkeltő rádióműsora vagy Vlagyimir Putyin személye) állít tükröt a valóságérzékelésünknek, miközben a színpadon baseballt játszó tollaslabdázók, közönséget fürkésző drónok, váratlan hószakadás és álhíreket közlő honlapok bolygatják a fantáziánkat. Tévé- és mobilképernyőket idéző projekciók, makettek és megbízhatatlan narrátorok vezetnek minket végig az információtúltengés hatásain.

Az előadás azt a kortalan eszmét kérdőjelezi meg, mely szerint ha az ember leküzdi minden nehézségét, maga mögött hagyja az aggodalmait, ezáltal „felér a hegy tetejére”, képes elérni egy olyan állapotot, ahol a világ immár teljes valóságában terül elé – nem csak különböző tükröződéseken át. De milyen lehet ez a felhőtlenül tiszta, igaz világ? Hogyan kell elképzelni a végső igazságot, és hogyan kell elképzelni azt az utat, ami elvezet hozzá?

A darab az igazság mítoszának térkép nélküli felfedezőútjára invitálja a nézőket. A Hegy a legjobb előadásért járó Drac d’Or díjat is elnyerte a spanyolországi Lleida városában megrendezett színházi fesztiválon.

Az Agrupación Señor Serrano barcelonai székhelyű színházi társulat, amely eredeti produkciókat készít az emberi természet jelenkori (vagy általuk éppen legaktuálisabbnak érzett) ellentétes aspektusairól. A Trafóban második alkalommal szerepelnek – utoljára 2016-ban jártak Budapesten Egy ház Ázsiában című előadásukkal. A színház határainak feszegetése mellett a sokszínű eszközhasználatuk is a védjegyüknek tekinthető.

További cikkek
1443011015
Mátyássy Szabolcs zeneszerzőt, színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát választotta meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatójának a város közgyűlése egyhangú szavazással csütörtökön.
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.