Déryné ifjasszony - fotó: Gádoros Márk
Déryné ifjasszony - fotó: Gádoros Márk

Déryné ifjasszony – Tévéjáték készül Vidnyánszky Attila rendezéséből

Szeptember 19-én az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont a Déryné Program Déryné ifjasszony című előadásából készült tévéjáték premierjének. Herczeg Ferenc művének színpadi és mozgóképes változatát is a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Vidnyánszky Attila rendezte, a producer a Déryné Program igazgatója, a Jászai Mari-díjas Kis Domonkos Márk.

A Déryné Program egyik alappilléreként megalakult Déryné Társulat 2020. szeptemberében mutatta be Herczeg Ferenc: Déryné ifjasszony című drámáját, amely a vándorszínészet hőskorába, a magyar nyelvű színjátszás születésének reményekkel és sikerekkel, nélkülözéssel és küzdelmekkel teli világába kalauzol. A kalandok, tréfák, felfokozott érzelmek egész sorát felvonultató történet tévéjáték változatát 2021 áprilisában kezdték el olyan különleges helyszíneken rögzíteni, mint a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpada, vagy a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert. A közel száz fős stáb káprázatos látvány- és fantáziavilágot teremtett, melynek hatását tovább fokozza a kiváló színészi játék, melyet a Déryné Társulat színészeinek hangszeres játéka tesz még virtuózabbá.

„Boldog vagyok, hogy a színházi előadás után a Déryné ifjasszony filmes adaptációját is elkészíthettük Vidnyánszky Attilával. Rövid idő állt a rendelkezésünkre, de nagyon gördülékenyen és fegyelmezetten zajlott a munka, kiváló szakemberekkel dolgozhattunk együtt. Büszke vagyok a színművészeinkre, akik újra bebizonyították, hogy egy kivételes csapat” – fogalmaz Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója, a tévéjáték producere. „Déryné Széppataki Róza nem csak névadója társulatunknak, szervezetünknek, de az ő hite, küzdeni akarása és elkötelezettsége áll előttünk példaként a mindennapokban is, utat mutat, erőt ad a ’Színház mindenkinek’ misszió teljesítéséhez.” 

Herczeg Ferenc darabja a két éve alakult Déryné Társulat zászlóshajója, melynek mondanivalója tökéletesen egybecseng a Déryné Program hitvallásával: Színház mindenkinek! A hiánypótló kezdeményezés célja, hogy azok a térségek is minőségi színházi élményekkel gazdagodjanak, ahol a kultúrához való hozzáférés kevésbé biztosított. A magyar színjátszás kultúra- és társadalomformáló jelentőségét megfogalmazó, a nézőket a reformkorba kalauzoló előadás hűen mutatja be az anyanyelvi színjátszás megszületését.

„Rendezői pályámon mindig is érdekelt a műfaji határok közötti átjárhatóság. A mozgókép egészen más igényeket támaszt a rendező és a színészek felé, mint a színház – és ennek végiggondolása pezsdítő alkotói feladat. Nem az volt tehát a célunk a filmadaptációval, hogy dokumentáljuk a már létrejött előadást, hanem hogy megtaláljuk azt a megszólalási módot, ahogyan Herczeg Ferenc története a leginkább képes megszólítani a mai nézőket a mozivásznon. Bízom benne, hogy a Déryné ifjasszony és a magyar nyelvű színjátszás hőskora ebben a formában is minél több nézőhöz eljut majd” – hangsúlyozta a tévéjáték rendezője, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Vidnyánszky Attila

A tévéjátékban a színpadi adaptációhoz hasonlóan a Jászai Mari-díjas Tarpai Viktória alakítja a címszerepet, partnerei Janka Barnabás, Szemerédi Bernadett, Széplaky Géza, Fabók Mariann, Horváth Márk, Dánielfy Gergő, Vas Judit Gigi, Havasi Péter, Turi Bálint, Losonczi Kata, Dányi Krisztián, Ivaskovics Viktor, Habodász István, Kárpáti Barnabás és Gulyás Gabriella.

A színházi előadás mellett a tévéjáték díszleteiért Csiki Csaba volt a felelős, míg a fantasztikus jelmezeket Kiss Zsuzsanna álmodta meg a produkciókhoz.

További cikkek
1443011015
Mátyássy Szabolcs zeneszerzőt, színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát választotta meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatójának a város közgyűlése egyhangú szavazással csütörtökön.
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.