Vidnyánszky Attila
Vidnyánszky Attila

Munkacsoportok alakulnak a művészeti szektor támogatására

A Magyar Teátrumi Társaság szeptember 19-én ágazati találkozó tartott, ahol a művészeti szektor legfontosabb kihívásairól tárgyaltak. Alábbiakban olvasható a szervezet közleménye.

A 2022/2023-as kulturális évad merőben új kihívások elé állítja az előadó-művészeti intézményeket, társulatokat. A Magyar Teátrumi Társaság szándéka, hogy olyan párbeszédet indítson el, amely segítheti ezen intézményeket és munkatársaikat, munkavállalóikat a nehézségek leküzdésében. Ennek jegyében szervezte meg a társaság azt az ágazati egyeztetést, amelyen szeptember 19-én délelőtt találkozott a budapesti, vidéki és külhoni kőszínházak, független színházak, szabadtéri színházak, táncművészeti- és zeneművészeti intézmények, befogadó intézmények, érdekképviseleti szervezetek, szakszervezet és más szakmai szervezetek több mint 140 képviselője a Nemzeti Színházban.

A találkozón jelen volt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, Vidnyánszky Attila, az elnökség tagjai, Szabó Ágnes és Oberfrank Pál, a rendezvény házigazdája a társaság titkára, Szabó László volt.

Kulturális intézményeink sokfélék, változatos fenntartói rendszerekben és struktúrában működnek. Legfontosabb kérdésekként természetesen a megnövekedett rezsiköltségek következtében szükséges és lehetséges intézkedések merültek fel. A találkozón a közös problémák feltérképezése és a megoldási lehetőségek keresése mellett a résztvevők egyeztettek az ágazat legfontosabb hosszú távú céljairól és feladatairól is.

A találkozó meghívott vendégeként Pataki András, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára is tájékoztatta a résztvevőket.

Az ülés eredményeképpen öt ágazati munkacsoport jön létre a további párbeszéd és egyeztetések segítésére gazdasági, fejlesztési-energetikai, foglalkoztatási, mecenatúra/szponzorációs és operatív területen.

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.