Vidnyánszky Attila
Vidnyánszky Attila

Munkacsoportok alakulnak a művészeti szektor támogatására

A Magyar Teátrumi Társaság szeptember 19-én ágazati találkozó tartott, ahol a művészeti szektor legfontosabb kihívásairól tárgyaltak. Alábbiakban olvasható a szervezet közleménye.

A 2022/2023-as kulturális évad merőben új kihívások elé állítja az előadó-művészeti intézményeket, társulatokat. A Magyar Teátrumi Társaság szándéka, hogy olyan párbeszédet indítson el, amely segítheti ezen intézményeket és munkatársaikat, munkavállalóikat a nehézségek leküzdésében. Ennek jegyében szervezte meg a társaság azt az ágazati egyeztetést, amelyen szeptember 19-én délelőtt találkozott a budapesti, vidéki és külhoni kőszínházak, független színházak, szabadtéri színházak, táncművészeti- és zeneművészeti intézmények, befogadó intézmények, érdekképviseleti szervezetek, szakszervezet és más szakmai szervezetek több mint 140 képviselője a Nemzeti Színházban.

A találkozón jelen volt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, Vidnyánszky Attila, az elnökség tagjai, Szabó Ágnes és Oberfrank Pál, a rendezvény házigazdája a társaság titkára, Szabó László volt.

Kulturális intézményeink sokfélék, változatos fenntartói rendszerekben és struktúrában működnek. Legfontosabb kérdésekként természetesen a megnövekedett rezsiköltségek következtében szükséges és lehetséges intézkedések merültek fel. A találkozón a közös problémák feltérképezése és a megoldási lehetőségek keresése mellett a résztvevők egyeztettek az ágazat legfontosabb hosszú távú céljairól és feladatairól is.

A találkozó meghívott vendégeként Pataki András, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára is tájékoztatta a résztvevőket.

Az ülés eredményeképpen öt ágazati munkacsoport jön létre a további párbeszéd és egyeztetések segítésére gazdasági, fejlesztési-energetikai, foglalkoztatási, mecenatúra/szponzorációs és operatív területen.

További cikkek
Samiha Ayoub - forrás: YouTube
„Rajtunk kívül senki más nem képes így terjeszteni az életet. Úgyhogy terjesszük együtt a világ és az emberiség érdekében" - szólítja fel a színházművészeket Samiha Ayoub egyiptomi színésznő a színházi világnapra megfogalmazott üzenetében, amelyet a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) felkérésére írt.
Juliette Binoche
A MITEM-en látható Az angyal válaszol alapján készülő Fény-anyag című olvasás performansz kapcsán Sepsi Enikővel osztotta meg gondolatait Juliette Binoche.
Romeo es Julia 4_credit_ Fanni Tutek-Hajnal
A Rijekai Ivan pl. Zajc Horvát Nemzeti Színház Balettegyüttese május 31-én a Rómeó és Júlia című előadással érkezik a Pécsi Nemzeti Színházba.