Rátóti Zoltán / Eöri Szabó Zsolt
Rátóti Zoltán / Eöri Szabó Zsolt

Rátóti Zoltán: „A hagyomány felvállalására van szükség”

Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem újonnan megválasztott és kinevezett rektora a következő szavakkal fordult az egyetem közösségéhez. 

„Tisztelt Olvasó!

Megtisztelő megbízatásomat tegnap, 2022. január 31-én vehettem át a Sándor-palotában Áder János köztársasági elnök úrtól, és ebben az ünnepélyes pillanatban először érezhettem át a rektori tisztség felelősségét. Ennek felvállalása azzal kezdődik, hogy a múlt vitáit magam mögött hagyva a jövő kihívásaira összpontosítok.

Színpadi hivatásom a jelenben bontakozik ki, rektorként, művésztanárként pedig mindennap a jövővel kell foglalkoznom. Azért fogok dolgozni, hogy az 1865-ben alapított Színház- és Filmművészeti Egyetem legjobb hagyományaihoz visszatérve minden egyetemi polgár méltó munkakörülmények között, magas szakmai színvonalon, korszerű tudást elsajátítva fejlődhessen.

Ezért fogok erőfeszítést tenni az egyetem próbatermeiben, a rektori hivatalban és a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumában.

Az elmúlt másfél év már meghozta az egyetemi modellváltás első gyümölcseit. Rektorként őrködni fogok efölött, és elősegítem, hogy hallgatóink, oktatóink és munkatársaink együttműködése a legeredményesebb legyen. Ebben továbbra is várom minden egyetemi polgár építő szándékú észrevételét, jobbító elgondolását.

„Élj századoddal, de ne légy teremtménye; adj kortársaidnak, tégy értük, de azt nyújtsd nekik, aminek híján vannak, ne azt, amit dicsérnek.”

Azért is választottam rektori pályázatom jelmondatául Friedrich Schiller gondolatát, mert korunk egyik legnagyobb kihívására hívja fel a figyelmet. Olyan hallgatókat szeretnénk nevelni, akik nem a korszellem dicsérő szavára vágynak, hanem egyaránt törekszenek magyar kultúránk és egyéni tehetségük kibontakoztatására.

Tiszteletben tartom és gondozni fogjuk minden egyes hallgatónk sajátos fejlődési útját, mert hiszek benne, hogy ezek az irányok egy cél felé futnak. Ahhoz, hogy valóban sokszínű legyen kulturális életünk, a hagyomány felvállalására, elmélyült munkára, nemzetközi kitekintésre és tapasztalatszerzésre, valamint a magyar nemzetet szolgáló szemléletre van szükség.

E magasztos célokat alapos és körültekintő munkával lehet csak elérni. Rektorként erre vállalkozom, mert nem akarhatunk kevesebbet, mint kinevelni a jövő kiválóságait.”

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!