Declan Donnellan - fotó: Johan Persson
Declan Donnellan - fotó: Johan Persson

Színész és célpont – magyarul is olvasható Declan Donnellan kötete

A Corvina Kiadó gondozásában jelent meg Declan Donnellan brit rendező Színész és célpont című kötete. A szerző tizenöt nyelvre lefordított könyvének megjelenésével régi adósságát törleszti a magyar színházi könyvkiadás. 

A kötet közérthető, a mindennapi gyakorlat nyelvére lefordítható formában tárgyalja a színészi munka különféle fázisait és kihívásait: a szerep identitását és döntéseit, a szöveget és a reakciót, a mozgást és a légzést, a kontroll és a spontaneitás viszonyát.

Túllép a berögzült vagy misztifikált fogalmakon, és célirányos, praktikus utakat kínál helyettük. Úgy veszi le a súlyt a színészről, hogy közben a világban és az emberi viszonyokban rejlő ellentmondásokra irányítja a figyelmét. 

Legfőbb célkitűzése az, hogy a színészt bátran,szabadon és önállóan gondolkodó alkotóvá tegye. Donnellan bölcs és szellemes könyve nemcsak színészekhez szól, hanem a kíváncsi nézőhöz is, minden olyan olvasóhoz, akit érdekel,hogyan működik bennünk tapasztalat, gondolkodás és képzelet. 

Declan Donnellan 1953-ban született. Önmeghatározása szerint származását tekintve ír, neveltetésében angol, kultúrájában európai. Az 1981-ben Nick Ormeroddal közösen alapított Cheek by Jowl társulat művészeti vezetője, társigazgatója. Több mint negyven produkciót hoztak létre, hat földrész összesen több mint négyszáz városában tartva előadásokat. A legnagyobb teátrumokban dolgozott: National Theatre (london), Royal Shakespeare Company (Stratford-upon-Avon), Avignoni Fesztivál, Kis Drámaszínház (Szentpétervár), West End (New York). Rendezett operát a Salzburgi Ünnepi Játékokon és balettet a moszkvai Bolsojban. Életművéért a rendező számos elismerésben részesült: Sztanyiszlavszkij-, Arany Maszk-, Arany Oroszlán-, Nagy Károly-díj. A Színész és célpont című könyvét 2000-ben írta a moszkvai Színművészeti Akadémia felkérésére, azóta tizenöt nyelvre fordították le.

A magyar kiadáshoz, Koltai M. Gábor fordításához  Zsótér Sándor írt előszót.

További cikkek
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.
Janos kiraly
Shakespeare királydrámájának groteszk átiratát, Friedrich Dürrenmatt János király című darabját mutatja be március 24-én a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat. A teátrum A nép ellensége és Az ördög próbája című előadásokat hozza el a 10. Színházi Olimpiára.