Vidnyánszky Attila - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Vidnyánszky Attila - fotó: Eöri Szabó Zsolt

Tartalmas évadot zárt a Nemzeti Színház

Az évadot értékelő összefoglalójában Vidnyánszky Attila hangsúlyozta, a számok jól mutatják azokat a prioritásokat is, amelyek mentén a Nemzeti Színház működik.

Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a saját székhelyén kívülre is vigyen előadásokat a színház, ugyanakkor befogadóként más társulatokat, illetve külföldi színházakat is vendégül lásson. A teátrum összesen 123 különböző produkcióval és 379 előadással várta a közönséget a most záruló évadban, ezek között 7 saját új bemutató volt, amit 64 alkalommal játszottak. 24 darabot tartottak repertoáron, ezekből 187 előadás ment le. Belföldön 9 produkció utazott, ezeket 26 alkalommal láthatták a nézők Debrecentől Szombathelyig, a legkülönbözőbb helyeken.

A Jelen/Lét Fesztiválon 34, a MITEM-en 29 produkciót láthatott a közönség, utóbbiból a pandémia miatt kettő is jutott az évadra, a 2020-ban elmaradt találkozót ugyanis 2021 őszén rendezte meg a Nemzeti Színház. Vidnyánszky Attila kiemelte, mindig is törekedtek arra, hogy a saját produkciók létrehozásán kívül erős nemzetközi vonzereje legyen a teátrumnak, a MITEM is erről tanúskodik. Emellett minden évben teret ad más színházaknak is, többek között a békéscsabai, a nyíregyházi, a székesfehérvári, a határokon túlról pedig a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, a Marosvásárhelyi Spectrum Színház és messzebbről a Kisinyovi Nemzeti Színház is vendégeskedett itt, a MITEM-en résztvevő társulatokon kívül.

Fotók: Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház
Fotók: Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház

Leginkább a Nemzeti Színház társulatának külföldi vendégszereplésein látszott meg a világjárvány hatása, külföldön mindössze három előadással szerepelt ebben az évadban a társulat, két alkalommal Romániában és egyszer Szlovéniában. Ez a helyzet a jövőben változni fog, hiszen már őszre öt meghívása is van a színháznak, például Szerbiába és Szarajevóba utazik a Woyzeck, illetve Bécsben játsszák majd a Vitéz lélek előadását. A nézőszámok csökkenése is mutatja a pandémia hatását, körülbelül egynegyedével csökkent ez a mutató a járványt megelőző évekhez képest – hangsúlyozta az igazgató.

Még így is összesen 87 309 fizető nézője volt az előadásoknak. Másik prioritás a fiatalok megszólítása, ez ebben az évben is meghatározó volt a színház életében, a Kölyöknapokon mintegy 2000 gyermek, a Lázár Ervin-programban 14 773, a Csontváry-programban 650, a Mező Ferenc-programban mintegy 200 fiatal vett részt, emellett megrendezték ebben a szezonban is az Ádámok és Évák ünnepét, a színháztörténeti vetélkedőt, a SZ.I.A. Színház-programot, és tartottak színházpedagógiai foglalkozásokat is.

Fotók: Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház
Fotók: Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház

Vidnyánszky Attila kitért arra, hogy a következő évadban meghatározó lesz a Színházi Olimpia megrendezése a Nemzeti Színház koordinációjával. A háborús helyzet és az ebből fakadó nehézségek ellenére nagyszerű program van kibontakozóban, biztos, hogy ez lesz jövőre a világ legnagyobb színházi eseménye – hangsúlyozta a direktor. A magyar színházi élet pozíciója szempontjából is kiemelkedően fontos ez a rendezvény, hiszen az egész magyar színházi szakmát komoly nemzetközi lehetőségekhez és figyelemhez juttatja – tette hozzá –, és szerencsére a színházak többsége él is ezzel. A Nemzeti Színház mindenki előtt kinyitotta ezt a kaput, és a szervezés teljes transzparenciával zajlik majd – hívta fel a figyelmet Vidnyánszky Attila, hozzátéve, mindez abból adódik, hogy a teátrum következetesen képviseli a nemzetközi nyitást 2013 óta.

Fotók: Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház
Fotók: Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház

Az évadot értékelő beszéd után átadták a Nemzeti Színház díjait is. A Farkas-Ratkó-díjat a Pesti Magyar Színház és az új Nemzeti Színház társulatai évente, felváltva szavazzák meg egy-egy társulati tagjuknak. Az elismerést ezúttal Herczegh Péter kapta. A Sinkovits Imréről elnevezett díjat az a férfiszínész kapja meg, aki az adott évad legjobb alakítását nyújtotta, és a színházért is feladatot vállalt. A szavazatok alapján Bordás Roland nyerte el, a Szörényi Éva-díjat pedig Barta Ágnes vehette át. A Németh Antal-díjat a Nemzeti Színház társulatáért az évadban a legodaadóbban tevékenykedő művészeti munkatárs kaphatja meg, az elismerés ebben az évadban Szekér Anna nemzetközi kapcsolattartóhoz került. A „háttérmunkásokat” elismerő Kulissza-díjat pedig Kóczián Tiborné Valika vehette át, aki 2003 óta a Nemzeti Színház öltöztetője.

Fotók: Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház
Fotók: Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház

A Nemzeti Színház ugyan bezárja kapuit a nyárra, de az előadások nyári turnéra indulnak, így június 18-án a Szarvasi Vízi Színházban, majd augusztus 2-án az Ördögkatlan Fesztiválon Örkény István: Tóték előadását láthatja a közönség. Augusztus 7-én Fedák Sári, Szűcs Nelli önálló estje Csengeren lesz látható. A gyulai Várszínház színpadán augusztus 12-én kerül sor Tamási Áron:Tündöklő Jeromos színpadi játékának bemutatójára a Nemzeti Színház, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház tagjai, valamint meghívott vendégek és egyetemi hallgatók előadásában. A nyári turnét végül augusztus 20-án a Csíksomlyói passió zárja a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!