Álom Luxuskivitelben - fotó: Ofner Gergely
Álom Luxuskivitelben - fotó: Ofner Gergely

Álom luxuskivitelben a Radnótiban

Truman Capote Álom luxuskivitelben című kisregénye 1958-ban jelent meg, majd pár évvel később, a filmváltozatot is bemutatták. A darab október 22-én debütál a Radnóti Színházban.

Audrey Hepburn alakítása nyomán a főszereplő Holly Golightly figurája ikonikus nőalakká vált. A fülledt-züllött New Yorkban a szerencséjét és önmagát kereső, naivan bájos, dörzsölt és varázslatos lány, aki maga a féktelen szabadság, aki nem tartozik senkihez, egy nap talán megtalálja azt, akihez tartozhat. Addig pedig issza a koktélokat és tördeli a férfiszíveket. Elsősorban Fredét, a pályakezdő íróét, aki kitartóan és odaadóan igyekszik megszelídíteni ezt a megzabolázhatatlan tüneményt. A Richard Greenberg által adaptált darabot Magyarországon először a Radnóti Színház tűzi műsorára, Sodró Elizával és Rusznák Andrással a főszerepben, Valló Péter rendezésében.

Truman Capote (1924-1984) – aki tizenegy éves korára már az írás megszállottjává vált – művei alapján több mint húsz filmes és színházi adaptáció készült. Első regénye, az 1948-ban megjelent, erősen önéletrajzi jellegű Más hangok, más szobák hangos sikere Capote-ra irányította a figyelmet. A nyíltan homoszexuális, nagyvilági életet élő Capote népszerű alakja volt New York társasági életnek. Az Álom luxuskivitelbent elolvasva Norman Mailer azt mondta, Capote generációjának legkiválóbb írója. A hatvanas évektől kezdve depressziója egyre erősödött, drogokkal és alkohollal próbálta enyhíteni „jajkomorsága” tüneteit. Az 1966-ban megjelent Hidegvérrel című dokumentumregénye Amerika első számú írójává avatta, de a hosszú alkotási folyamat érzelmileg is megterhelő volt számára, alkoholbetegsége és drogfüggősége végleg elhatalmasodott rajta. A Hidegvérrel volt az utolsó befejezett regénye.

A három évvel az Álom luxuskivitelben megjelenése után készült film alapvetően eltért a könyvtől: a szellemes, érzelmes, de kicsit sem érzelgős, életszagú kisregény könnyed, bájosan romantikus történetté alakult. Capote őrjöngött, utálta az egészet a szereposztástól a forgatókönyvön át a rendezésig. Ő Marilyn Monroe-t szerette volna Hollyt szerepére, azonban Monroe attól tartott, hogy nem tenne jót az imidzsének, ha prostituáltat játszana, így Audrey Hepburn kapta a szerepet. Capote ellenérzéseit tovább növelte a filmmel szemben, amikor megtudta, hogy a forgatókönyvíró több pénzt kapott az adaptációért, mint amennyiért ő eladta a jogokat.

A regény megjelenése után rengeteg nő állította magáról, hogy ő inspirálta Holly alakját. Köztük sokan Capote barátai, közeli ismerősei voltak: színészek, modellek, táncosnők, írók.

A Tiffany & Co. a Fifth Avenue-n álló, tízemeletes luxusáruház, ahol ékszereket, ezüst-, porcelán- és kristálytárgyakat, evőeszközt, írószert, parfümöt, órákat és egyéb kiegészítőket, valamint bőrárut lehet kapni. Az Álom luxuskivitelben főhőse, Holly így beszél a Tiffanyról: „Attól azonnal lenyugszom. Attól a csendes eleganciától. Ott semmi rossz nem történhet, mindenki olyan csinos és kedves, és szeretem a krokodilbőr tárcák illatát.” 2017-ben nyílt meg az épület negyedik emeletén a tiffanykékben pompázó Blue Box Cafe, ahol – Capote kisregényének hatására – ma már valóban meg lehet reggelizni (a kötet eredeti címe Breakfast at Tiffany’s – Reggeli Tiffany-nál).
A Radnóti Színház számára Richard Greenberg engedélyét a Creative Artists Agency (USA) és a Hofra Ügynökség közvetítette.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!