A helység kalapácsa - fotó: Eőri Szabó Zsolt
A helység kalapácsa - fotó: Eőri Szabó Zsolt

Beregszászi társulat ad jótékonysági előadást Kecskeméten 

A Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója Vidnyánszky Attila rendezésében egyetlen alkalommal, november 13-án 17 órai kezdettel látható majd a Kecskeméti Katona József Színházban. 

A helység kalapácsa című komikus eposzt hozza Kecskemétre a beregszászi társulat Vidnyánszky Attila rendezésében, akik az orosz-ukrán háború kitörését követően Magyarországon leltek menedékre. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház direktora, Cseke Péter és a teljes társulat szívén viseli a beregszásziak sorsát, és a mostani nehéz helyzetükben segíteni szeretnének nekik: a jótékonysági előadásból származó jegybevételt felajánlják a fennmaradásért küzdő társulatnak.

Ez a történet sem csak úgy kezdődik, hogy a falu templomában a mise véget ért. A nép elhagyja a templomot. Csend lesz. De egyszer csak hortyogás hallatszik. Az egyik sarokban egy ember alszik. Fölébred és az ajtó felé indul. Lenyomja a kilincset, de hiába. Az ajtó zárva van. Az ember átlátja a helyzetet, és nem rázza tovább az ajtót: tudja, hogy bezárták. Gondolkodni kezd, hogyan juthatna ki. Az ablakon nem ugorhat ki, mert még a nyakát is kitörné. Eszébe jut egy ötlet. Hiszen hajtja a vágy!

Ahogy az eredeti mű sem csak ennyiről szól, úgy a beregszászi előadás is több mint szimpla történetmesélés, mert most is – mint mindig – a színház nyelvén fejezik ki mindazt, amit az életről, a világról gondolnak, azaz hogy „színházat csinálni” akkor is, most is „a legjobb dolog-log-log-log!”

Jegyek ide kattintva válthatóak.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!