Cseke Péter - fotó: Gálos Mihály Samu / MMA
Cseke Péter - fotó: Gálos Mihály Samu / MMA

Cseke Péter vezetheti tovább a kecskeméti színházat 

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházat igazgatói posztjára szóló pályázati felhívás július 29-én jelent meg a Kulturális és Innovációs Minisztérium honlapján, a kiírás ideje alatt Cseke Péter adta be pályázati anyagát. 

Az illetékes bizottság október 5-én tárgyalta a kérdést, majd közgyűlés úgy döntött, hogy Cseke Pétert bízza meg az intézményvezetői feladattal. Illetménye havi bruttó 925 ezer forint lesz.  

Cseke Péter 2008 óta igazgatja a színházat, vezetése alatt, 2020 január 1-től lett Nemzeti Színház a kecskeméti teátrumból. Az újonnan választott igazgató megbízatása öt évig, 2028 január 31-ig tartó határozott időtartamra szól. A közgyűlés egyhangúlag elfogadta az előterjesztést. Cseke Péter megköszönte a bizalmat és elmondta, hogy továbbra is Kecskemétet szolgálja kiváló társulatával.

Cseke Péter színész, rendező, egyetemi tanár, színházigazgató. 1953. október 3-án született Nagyváradon. Gyerekkorát Nagyváradon töltötte, ahová az első színházi élményei és első színpadi szerepei fűzik. Középiskolai tanulmányai befejezése után sikeresen felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakára, ahol Szinetár Miklós és Babarczy László osztályában folytatta tanulmányait. A főiskola harmadik évétől kezdve gyakorlatát a Vígszínházban töltötte.

A diploma megszerzése után a Debreceni Csokonai Színházba szerződött. Debreceni évei során, színházi és tévés szerepeinek köszönhetően országosan ismert művésszé vált. Nagy hatással volt rá a debreceni színjátszás, olyan színésztársakkal játszott együtt, mint Simor Ottó, Sárosdy Rezső, Csikos Sándor, Kóti Árpád Cserhalmi György, Pécsi Ildikó és Oláh György.

Ádám Ottó szerződést ajánlott neki a budapesti Madách Színházban, aminek köszönhetően, 1981-ben a fővárosba szerződött. A következő évek során nagy közönségsikerrel játszott prózai és zenés darabokban, tovább fokozva a közönség elismerését. 1991-től szabadúszó színészként dolgozott tovább, az ország több társulatával is kapcsolatba.

2008. augusztus 1-től nevezték ki a Kecskeméti Katona József Színház igazgatójává, ahol első mandátuma lejártával 2013-ban majd 2018-ban újabb öt évre megválasztották. Igazgatói feladatai mellett, bár saját elhatározásból ritkábban, mint korábban, évadonként rendez és játszik is. Célja, hogy a kecskeméti színház szellemi központként működjön. Így folyamatosan műsoron tartanak klasszikus, népszerű drámákat, de színre visznek kortárs darabokat is, miközben támogatják fiatal írók, rendezők, színészek pályájának indulását.

További cikkek
Romeo es Julia 4_credit_ Fanni Tutek-Hajnal
A Rijekai Ivan pl. Zajc Horvát Nemzeti Színház Balettegyüttese május 31-én a Rómeó és Júlia című előadással érkezik a Pécsi Nemzeti Színházba.
Fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház
A Színházi Olimpia részeként két külföldi vendégjáték nyitja meg a 2023/24-es évadot az Operaházban.
Naplegenda - fotó: Jekken Péter / Tucsni Anna
A 10. Színházi Olimpia keretében április 20-23. között kerül sor a Hagyományok Háza – Magyar Állami Népi Együttes TÁNC-szín-TÉR fesztiváljára.