Cseke Péter - fotó: Gálos Mihály Samu / MMA
Cseke Péter - fotó: Gálos Mihály Samu / MMA

Cseke Péter vezetheti tovább a kecskeméti színházat 

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházat igazgatói posztjára szóló pályázati felhívás július 29-én jelent meg a Kulturális és Innovációs Minisztérium honlapján, a kiírás ideje alatt Cseke Péter adta be pályázati anyagát. 

Az illetékes bizottság október 5-én tárgyalta a kérdést, majd közgyűlés úgy döntött, hogy Cseke Pétert bízza meg az intézményvezetői feladattal. Illetménye havi bruttó 925 ezer forint lesz.  

Cseke Péter 2008 óta igazgatja a színházat, vezetése alatt, 2020 január 1-től lett Nemzeti Színház a kecskeméti teátrumból. Az újonnan választott igazgató megbízatása öt évig, 2028 január 31-ig tartó határozott időtartamra szól. A közgyűlés egyhangúlag elfogadta az előterjesztést. Cseke Péter megköszönte a bizalmat és elmondta, hogy továbbra is Kecskemétet szolgálja kiváló társulatával.

Cseke Péter színész, rendező, egyetemi tanár, színházigazgató. 1953. október 3-án született Nagyváradon. Gyerekkorát Nagyváradon töltötte, ahová az első színházi élményei és első színpadi szerepei fűzik. Középiskolai tanulmányai befejezése után sikeresen felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakára, ahol Szinetár Miklós és Babarczy László osztályában folytatta tanulmányait. A főiskola harmadik évétől kezdve gyakorlatát a Vígszínházban töltötte.

A diploma megszerzése után a Debreceni Csokonai Színházba szerződött. Debreceni évei során, színházi és tévés szerepeinek köszönhetően országosan ismert művésszé vált. Nagy hatással volt rá a debreceni színjátszás, olyan színésztársakkal játszott együtt, mint Simor Ottó, Sárosdy Rezső, Csikos Sándor, Kóti Árpád Cserhalmi György, Pécsi Ildikó és Oláh György.

Ádám Ottó szerződést ajánlott neki a budapesti Madách Színházban, aminek köszönhetően, 1981-ben a fővárosba szerződött. A következő évek során nagy közönségsikerrel játszott prózai és zenés darabokban, tovább fokozva a közönség elismerését. 1991-től szabadúszó színészként dolgozott tovább, az ország több társulatával is kapcsolatba.

2008. augusztus 1-től nevezték ki a Kecskeméti Katona József Színház igazgatójává, ahol első mandátuma lejártával 2013-ban majd 2018-ban újabb öt évre megválasztották. Igazgatói feladatai mellett, bár saját elhatározásból ritkábban, mint korábban, évadonként rendez és játszik is. Célja, hogy a kecskeméti színház szellemi központként működjön. Így folyamatosan műsoron tartanak klasszikus, népszerű drámákat, de színre visznek kortárs darabokat is, miközben támogatják fiatal írók, rendezők, színészek pályájának indulását.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!