Angela Lansbury - forrás: YouTube
Angela Lansbury - forrás: YouTube

Elhunyt Angela Lansbury

A Gyilkos sorok 96 éves sztárja, Angela Lansbury békésen, álmában hunyt el október 11-én – tájékoztatta a sajtót a család, számolt be az Independent.

„Angela Lansbury gyerekei fájdalomtól megtört szívvel tudatják, hogy édesanyjuk álmában elhunyt Los Angeles-i otthonában október 11-én kedden, hajnali 1:30-kor, mindössze öt nappal 97. születésnapja előtt” – olvasható a család közleményében.

„Három gyermeke, Anthony, Deirdre és David mellett három unokája, Peter, Katherine és Ian, valamint öt dédunokája és testvére, Edgar Lansbury gyászolja. Követte férjét, Peter Shaw-t, aki 53 évig volt a társa.” – folytatódik a közlemény, amelyben azt írják, hogy a család privát megemlékezésen búcsúzik a színésznőtől.

A színésznő 1925 október 16-án született londonban Angela Brigid Lansbury néven. Édesanyja az ír színésznő, Moyna MacGill volt, édesapja pedig Edgar Lansbury, politikus és üzletember. Édesanyja már gyermekkorában támogatta előadóművészi ambícióit: rendszeresen jártak az Old Vic színház előadásaira, majd a kislány a Ritman Tánciskolában, illetve a Webber Douglas Ének- és Színművészeti iskolában tanult. Az apa halála után a család Los Angelesbe költözött, ahol Lansbury először a Bullocks Wilshire áruházban dolgozott.

Hamarosan azonban beválogatták George Cukor készülő Gázláng című filmjének szereplőgárdájába, ahol olyan partnerekkel játszott, mint Ingrid Bergman és Charles Boyer. Mindössze 18 éves volt, amikor a pimasz cselédlány szerepét eljátszotta, de alakításáért jelölték a Legjobb női mellékszereplő Oscar-díjára. Hogy ezt nemcsak a szerencsének köszönhette, azt bizonyítja, hogy a következő évben rögtön újra jelölték Sibyl Vane megformálásáért a Dorian Gray képébe.

1964-ben szerepelt először musicalben. A Fütyörészni könnyű című Stephen Sondheim darabban debütált a Broadway-n. Alakításáról elismerően írtak a kritikusok. 1966-ban megkapta a Mame című, hamarosan hatalmas sikert arató musical főszerepét, melyért Lansbury megkapta első Tony-díját, a Legjobb női musical főszereplő kategóriában. A darab egyik dala, a We Need a Little Christmas a karácsonyi időszak kedvence lett, az ő hangja hallható a lemezen és máig sugározzák a rádióadók a karácsonyi időszakban.

1979-ben Mrs. Lowett karakterét alakította Stephen Sondheim musical thrillerében, a Sweeney Toddban. A szerep, amelyért hat Tony-díja közül a negyediket kapta – Lansbury bevallása szerint – színpadi alakításai közül a legkedvesebb volt számára.

Lansbury a filmváasznon és a tévéképernyőn is hosszú és változatos karriert tudhat magáénak, mely során gyakran alakított olyan figurákat, akik az ő aktuális életkoránál jóval idősebbek voltak.  A mandzsúriai jelölt (The Manchurian Candidate, 1962)-ben, Mrs. Iselint alakította. Ő maga és a kritikusok is kedvelték ezt a munkáját, utóbbi bizonyítéka az újabb Oscar-jelölés a Legjobb női mellékszereplő kategóriában. A Disney-féle Ágygömb és seprűnyél (Bedknobs and Broomsticks, 1971) című filmet követő hosszabb kihagyás után 1978-ban tért vissza a filmezéshez a Halál a Níluson feldolgozásában, majd Miss Marple-t alakította Agatha Christie A kristálytükör meghasadt című regényének filmadaptációjában.

Nemcsak fizikai valójában szerepelt a vásznon: számos karakternek kölcsönözte a hangját, akik közül a legemlékezetesebb az 1991-es A Szépség és a Szörnyeteg, melynek angol változatában ő Mrs. Potts hangja. Lansbury előadásában vált ikonikussá a mesea főcímdala is. Az Anasztázia című 1997-es rajzfilmben pedig az anyacárné vonásaiba is belecsempészték a színésznő arcát.

1984–1996 között alakította Jessica Fletcher, a bűnügyi regényíró szerepét a Gyilkos sorok sorozatban. A szériának köszönhetően hamarosan Lansbury vált az egyik legjobban fizetett színésznővé a világon. 1991-ben átvette a sorozat tulajdonjogát, és attól az évadtól egyben vezető producere is lett.

1945-ben hozzáment Richard Cromwell színészhez, a házasság azonban csak tizenegy hónapig tartott. 1949-ben a szintén brit Peter Shaw-nak mondta ki az igen Londonban. Ez a frigy már tartósabbnak bizonyult, 53 évig voltak házasok, a férfi 2003-ban bekövetkezett haláláig. Két gyermekük született, Anthony Peter Shaw (1952) és Deirdre Angela Shaw (1953). 1954-ben Shaw megkapta előző házasságából született fia, David Shaw (1944) felügyeleti jogát, akit Lansburyvel egyetértésben magukhoz vettek, és együtt nevelték fel saját gyermekeikkel.

Művészi munkájának elismeréseként Lansbury hat Tony-díjat, hat Golden Globe-díjat nyert, illetve számos további jelölést szerzett, köztük háromszor jelölték a Legjobb női mellékszereplő Oscar-díjára, és tizennyolcszor Emmy-díjra.

(Via Papageno)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!