Josef Somr - forrás: YouTube
Josef Somr - forrás: YouTube

Elhunyt Josef Somr, a Szigorúan ellenőrzött vonatok forgalmistája

Október 16-án 88 éves korában elhunyt Josef Somr cseh színész, aki a vasúti forgalmistát alakította a Szigorúan ellenőrzött vonatok című Oscar-díjas filmben.

A pályafutása alatt több mint 170 filmben szereplő színész özvegye tájékoztatása szerint az utolsó napjait kórházban töltötte.

1934-ben a dél-morvaországi Vracovban született, és a brnói Janácek Zeneművészeti és Előadóművészeti Akadémián (JAMU) 1956-ban szerzett diplomát. Előbb vidéki színházakban játszott, majd csatlakozott a híres prágai Cinoherni klub társulatához, ahol mások mellett Ladislav Smocek, Jirí Menzel és Jan Kacer is rendezte.

1978-ban Miroslav Machacek rendező hívására a prágai Nemzeti Színházhoz szerződött. 1998-ban egy Frantisek Hrubin-színműben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb színésznek járó Thália-díjat, 2014-ben pedig egész színészi pályafutását is Thália-díjjal ismerték el.

A hatvanas évektől filmezett. Jirí Menzel Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjében 1966-ban szerepelt, 1978-ban pedig a rendező Mesés férfiak kurblival című vígjátékában is láthatta a közönség. Számos televíziós produkcióban játszott, egyebek mellett 1978 és 1981 között a népszerű Kórház a város szélén című sorozatban is. Filmes pályáját 2012-ben a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon életműdíjjal jutalmazták.

Vaclav Klaus cseh elnök 2005-ben állami kitüntetést adományozott Somrnak.

További cikkek
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.
Janos kiraly
Shakespeare királydrámájának groteszk átiratát, Friedrich Dürrenmatt János király című darabját mutatja be március 24-én a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat. A teátrum A nép ellensége és Az ördög próbája című előadásokat hozza el a 10. Színházi Olimpiára.