Josef Somr - forrás: YouTube
Josef Somr - forrás: YouTube

Elhunyt Josef Somr, a Szigorúan ellenőrzött vonatok forgalmistája

Október 16-án 88 éves korában elhunyt Josef Somr cseh színész, aki a vasúti forgalmistát alakította a Szigorúan ellenőrzött vonatok című Oscar-díjas filmben.

A pályafutása alatt több mint 170 filmben szereplő színész özvegye tájékoztatása szerint az utolsó napjait kórházban töltötte.

1934-ben a dél-morvaországi Vracovban született, és a brnói Janácek Zeneművészeti és Előadóművészeti Akadémián (JAMU) 1956-ban szerzett diplomát. Előbb vidéki színházakban játszott, majd csatlakozott a híres prágai Cinoherni klub társulatához, ahol mások mellett Ladislav Smocek, Jirí Menzel és Jan Kacer is rendezte.

1978-ban Miroslav Machacek rendező hívására a prágai Nemzeti Színházhoz szerződött. 1998-ban egy Frantisek Hrubin-színműben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb színésznek járó Thália-díjat, 2014-ben pedig egész színészi pályafutását is Thália-díjjal ismerték el.

A hatvanas évektől filmezett. Jirí Menzel Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjében 1966-ban szerepelt, 1978-ban pedig a rendező Mesés férfiak kurblival című vígjátékában is láthatta a közönség. Számos televíziós produkcióban játszott, egyebek mellett 1978 és 1981 között a népszerű Kórház a város szélén című sorozatban is. Filmes pályáját 2012-ben a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon életműdíjjal jutalmazták.

Vaclav Klaus cseh elnök 2005-ben állami kitüntetést adományozott Somrnak.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!