Korcsmáros György / Zih Zsolt / MTI
Korcsmáros György / Zih Zsolt / MTI

Elhunyt Korcsmáros György 

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Korcsmáros György a mai napon, október 25-én, este fél nyolckor – négy és fél órával a 70. születésnapja előtt – több hónapos küzdelem után örökre elment – olvasható a színész, rendező közösségi oldalán.

Korcsmáros György Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes művész 1952. október 26-án született Budapesten. Színművészetet a legendás Várkonyi Zoltántól tanult a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd négy évre rá, 1982-ben Zsámbéki Gábor tanítványaként a rendezői diplomát is átvehette.

Az egyik legsokoldalúbb színművész és rendező volt, aki tényleg szinte minden területen játszott, alkotott – legyen az dráma, vígjáték vagy könnyed, szórakoztató műfaj. Operát (Turandot, Rigoletto), operettet (A montmartre-i ibolya) és musicalt (West Side Story, Hegedűs a háztetőn, Nyomorultak, Hotel Menthol, Rongyláb, Miss Saigon) is rendezett. Íróként részt vett a Valahol Európában, a Szép nyári nap, a Kőszívű ember fiai című produkcióban is.

Színészként, 1978–1979 között a Vígszínházban kezdte pályafutását, majd 1981–1982 között a Budapesti Gyermekszínházban dolgozott, 1982–1985 között következett a Madách Színház, 1985–1989 között pedig az Arany János Színház. 

A rendszerváltás idején, 1989–1990 között a Rock Színház főrendezője volt, 1990-ben két évre a Szegedi Nemzeti Színházhoz került, a prózai tagozatot vezette, 1992-től 2007-ig pedig a Győri Nemzeti Színház igazgatója volt.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!