BROS - fotó: Giulia Colla
BROS - fotó: Giulia Colla

Ismét Castellucci-előadás érkezik Budapestre 

Romeo Castellucci olasz rendező BROS című darabja 2023 májusában mutatkozik be a magyar közönségnek a XI. MITEM Nemzetközi Színházi Fesztivál keretében. 

A világszerte integrált színházi előadásairól ismert olasz rendező és jelmeztervező alkotásaiban rendre megdől az irodalom elsőbbsége, miközben a gazdag képi megjelenítés által egyfajta összetett művészeti formává alakul a színpad, mely egyszerre foglalja magába a zene, a szobrászat, a festészet és az építészet kifejezési formáit.

A Nyugat-Európában nagy sikerrel debütált BROS előadásban az utcáról behívott névtelen férfiak anélkül válnak a darab főszereplőivé, hogy arról tudomásuk lenne. Aláírnak egy nyilatkozatot, hogy meghatározott viselkedési formálnak tesznek eleget, majd pedig a fellépés előtt rendőr egyenruhát és egy headsetet kapnak. Amikor a függöny felgördül, az utca emberéből színésszé avanzsált egyének valós idejű utasításokat kapnak, melyeket meghatározott időn belül kell végrehajtaniuk. A nézők erről persze mit sem tudnak, akik ugyanakkor egyre közelebb kerülnek a kiválasztottakhoz, hiszen  a tettek immár egybeesnek a valós élettel.    

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.