BROS - fotó: Giulia Colla
BROS - fotó: Giulia Colla

Ismét Castellucci-előadás érkezik Budapestre 

Romeo Castellucci olasz rendező BROS című darabja 2023 májusában mutatkozik be a magyar közönségnek a XI. MITEM Nemzetközi Színházi Fesztivál keretében. 

A világszerte integrált színházi előadásairól ismert olasz rendező és jelmeztervező alkotásaiban rendre megdől az irodalom elsőbbsége, miközben a gazdag képi megjelenítés által egyfajta összetett művészeti formává alakul a színpad, mely egyszerre foglalja magába a zene, a szobrászat, a festészet és az építészet kifejezési formáit.

A Nyugat-Európában nagy sikerrel debütált BROS előadásban az utcáról behívott névtelen férfiak anélkül válnak a darab főszereplőivé, hogy arról tudomásuk lenne. Aláírnak egy nyilatkozatot, hogy meghatározott viselkedési formálnak tesznek eleget, majd pedig a fellépés előtt rendőr egyenruhát és egy headsetet kapnak. Amikor a függöny felgördül, az utca emberéből színésszé avanzsált egyének valós idejű utasításokat kapnak, melyeket meghatározott időn belül kell végrehajtaniuk. A nézők erről persze mit sem tudnak, akik ugyanakkor egyre közelebb kerülnek a kiválasztottakhoz, hiszen  a tettek immár egybeesnek a valós élettel.    

További cikkek
1443011015
Mátyássy Szabolcs zeneszerzőt, színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát választotta meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatójának a város közgyűlése egyhangú szavazással csütörtökön.
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.