Csernus Mariann - fotó: Hatházi Tamás
Csernus Mariann - fotó: Hatházi Tamás

Ismét színpadra áll a 94 éves Csernus Mariann

A legendás Kossuth-díjas színművész a Bethlen Téri Színházban adja elő három alkalommal a Vizsolyi Biblia 2.0. című estjét. Az első előadás november 2-án lesz.

2017 után újra látható a Vizsolyi Biblia 2.0. című előadás Csernus Mariann tolmácsolásában. Az idén 94. születésnapját ünneplő legenda az elmúlt négy évtizedben eddig körülbelül 350 alkalommal adta elő saját szerkesztésű estjét, amit a tervek szerint a 2022/2023-as évadban három alkalommal láthat a Bethlen Téri Színház közönsége. Az első előadás november 2-án, 19:00-kor lesz a VII. kerületi teátrumban.

A hírről a színház évadbejelentő sajtótájékoztatóján értesült a közönség. Az ország legidősebb aktív színésznője nem tudott személyesen részt venni a sajtótájékoztatón, de rendezőasszisztense, Navarrai Mészáros Márton személyesen juttatta el a Pesti Magyar Színház művésznőjének levelét, amit teljesen terjedelmében közlünk.

„Tisztelt Közönség!

Valaki volt olyan kedves, hogy felhívta a figyelmemet arra, hogy 2017 óta nem játszottam a Vizsolyi Bibliát. Sem a Magyar Színházban, ahol 2006-ban újra bemutattam, sem másutt. Most felkértek rá, újból játszom, három alkalommal – ezúttal a Bethlen téren. Örülök neki, mert habár kilencvennégy éves leszek a következő hónapban, a kisujjamban van a teljes Újszövetség: a Bibliával kelek-fekszem.

Önálló estem két részből áll, nagyjából bő egy órát töltök színpadon. Az első részben az Elöljáró Beszéd, Mózes első könyve, a Bírák könyve, Sámuel első könyve, Dávid LI-ik Zsoltára hangzik el. A másodikban Ézsaiás Próféta könyve, Máté írása szerént való Evangéliom, majd János evangéliuma, végül Szent Jánosnak Jelenése következik. A lezárás változatlanul Pál első levele a korinthosziakhoz.

Csók,

Mariann”

A művész 2022. tavasz óta nem állt a világot jelentő deszkákon, de már gőzerővel készül a fellépésre; a napokban készült el a vadonatúj kosztümje, illetve képeket is késztettek róla a produkcióhoz. Az előadást a Bethlen Téri Színházon kívül Erzsébetváros Önkormányzata támogatja. A VII. kerület alpolgármestere, Szűcs Balázs református lelkész a sajtótájékoztatón hozzáfűzte; a kerület célja, hogy ilyen és ehhez hasonló színvonalas, kulturális programokat támogassanak a jövőben.

„Ez a Biblia a színész-emberé. Amit hallunk, Csernus olvasata, amit látunk az is csak az övé. Mégis mindnyájunké, attól az emberségtől, ami minden percében jelen van a színpadon. Szenvedélye s szenvedése is, és sokszor a humora. Az alig két órába átemelt töredékek egésznek tűnnek, mert a részletek egymásra épülnek. Csernus azt ragadja meg, amiben emberi helyzetet, emberi közlést talál és lényegeset. Amikor ember szól az emberhez és emberi, ha Isten beszél hozzánk” – írta az előadásról Tarbay Ede a Vigiliában.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!