Jours de joie - fotó: Simon Gosselin
Jours de joie - fotó: Simon Gosselin

Nyilvános az Interferenciák idei programja

Nyilvános a Kolozsvári Állami Magyar Színház által kétévente szervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál programja. Az idén november 17-27. között 8. alkalommal sorra kerülő találkozóra kilenc országból tizennégy meghívott társulat érkezik Kolozsvárra. A fesztivál idei kiadásának alcíme: Félelem / Remény.

A tizenegy napos fesztivál előadásaival és kiegészítő programjaival az elmúlt két év világunkat és mindennapjainkat felforgató eseményeiről és életérzéseiről szeretne párbeszédet indítani a kortárs világszínház jelentős alkotóinak és társulatainak előadásain keresztül.

A kolozsvári közönség olyan elismert nemzetközi és hazai alkotók előadásait láthatja a rendezvény tizenegy napja alatt, mint Christoph Marthaler, Heiner Goebbels, Nagy József, Silviu Purcărete, Andrei Șerban, Vidnyánszky Attila, Tompa Gábor, Urbán András, Jihye Park, ifj. Vidnyánszky Attila, Diana Mititelu, valamint Catinca Drăgănescu.

Napjaink egyik legfontosabb rendezőjének, a svájci Christoph Marthalernek először jut el előadása Kolozsvárra: a Théâtre Vidy-Lausanne Fogalmam sincs (Aucune Idée) előadása két alkalommal lesz látható a színház nagytermében. Szintén először vesz részt az Interferenciákon a párizsi Odéon – Théâtre de l’Europe, akik Stéphane Braunschweignak, a színház művészeti igazgatójának előadásával, Az öröm napjaival vesznek részt a fesztiválon. Negyedszer tér vissza a Kolozsváron nagy népszerűségnek örvendő dél-koreai Jaram Lee, aki ezúttal Az öreg halász és a tenger pansori változatát adja elő. Heiner Goebbels, aki legutóbb a 2012-es Interferenciákon a Max Black című előadásával vett részt, idén A cselekvés szabadsága című koncert-színházi előadással érkezik a 8. Interferenciák Fesztiválra.

A programot idén is kísérő események színesítik: a TIFF Házban naponta kerül sor beszélgetésekre a meghívott alkotókkal, emellett lesznek kiállítás-megnyitók, könyvbemutatók, filmvetítések és koncertek is. Az előadások részletes programja megtalálható a színház honlapján, további információk az előadásokról és kísérőprogramokról hamarosan a www.interferences-huntheater.ro oldalon érhetőek el.

A fesztivál társszervezője a Corvineum Alapítvány, főtámogatói a Kulturális Minisztérium, Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alap, valamint Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa. A rendezvény az Európai Színházi Unió, a Román Kulturális Intézet, a Kolozs Megyei Tanács, a Communitas Alapítvány, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával valósul meg. Főbb partnerek: TIFF Ház, Tranzit Ház, Kolozsvári Román Opera, UNITER.

További cikkek
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.
A kaposvári Csiky Gergely Színház - fotó: Varga György / MTI
A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseménye, az Országos Színházi Találkozó 2024. június 10. és június 16. között Kaposváron kerül megrendezésre.