Nincstelenek / Ónodi Zoltán
Nincstelenek / Ónodi Zoltán

Borbély Szilárd utolsó regényéből készült színpadi előadás 

Horváth János Antal rendezésében mutatja be a Nincstelenek színpadi változatát a Bartók Színház. 

Borbély Szilárd a Nincstelenekkel megírta a magyar irodalom egyik legszebb, legköltőibb regényét. Aztán elment. A dunaújvárosi Bartók Színháznak jutott az a megtiszteltetés, hogy színpadra viheti a mű adaptációját. A bemutatót november 18-án tartják a Stúdióteremben.

Borbély Szilárd éveken át írta utolsó regényét, a Nincsteleneket, a magyar irodalom egyik legszebb, legköltőibb prózai alkotását. Ebben a fiatalon elhunyt szerző személyes szemszögből, mozaikszerűen mutatja be egy futóhomokra épült, szatmári kis falu életét az 1970-es években, a mélyszegénységtől keserves mindennapokat, a kirekesztettség öröklődését.

Egy fiú meséli el a gyermekkorát, amelyet áthat a csupán eggyel és önmagával osztható magány, amit nem lehet részekre bontani, amit egyben kell cipelni.

Az életrajzi ihletésű történetet átjárja a sötétség, a kilátástalanság, mégis ott van benne a pislákoló fény, a remény. Borbély regényével egy jelentős hagyomány folytatója, előtte a magyar irodalom más kiemelkedő alakjai is foglalkoztak a „nincstelenek” életével: többek között József Attila, Illyés Gyula, Tar Sándor és Csalog Zsolt.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!