Nincstelenek / Ónodi Zoltán
Nincstelenek / Ónodi Zoltán

Borbély Szilárd utolsó regényéből készült színpadi előadás 

Horváth János Antal rendezésében mutatja be a Nincstelenek színpadi változatát a Bartók Színház. 

Borbély Szilárd a Nincstelenekkel megírta a magyar irodalom egyik legszebb, legköltőibb regényét. Aztán elment. A dunaújvárosi Bartók Színháznak jutott az a megtiszteltetés, hogy színpadra viheti a mű adaptációját. A bemutatót november 18-án tartják a Stúdióteremben.

Borbély Szilárd éveken át írta utolsó regényét, a Nincsteleneket, a magyar irodalom egyik legszebb, legköltőibb prózai alkotását. Ebben a fiatalon elhunyt szerző személyes szemszögből, mozaikszerűen mutatja be egy futóhomokra épült, szatmári kis falu életét az 1970-es években, a mélyszegénységtől keserves mindennapokat, a kirekesztettség öröklődését.

Egy fiú meséli el a gyermekkorát, amelyet áthat a csupán eggyel és önmagával osztható magány, amit nem lehet részekre bontani, amit egyben kell cipelni.

Az életrajzi ihletésű történetet átjárja a sötétség, a kilátástalanság, mégis ott van benne a pislákoló fény, a remény. Borbély regényével egy jelentős hagyomány folytatója, előtte a magyar irodalom más kiemelkedő alakjai is foglalkoztak a „nincstelenek” életével: többek között József Attila, Illyés Gyula, Tar Sándor és Csalog Zsolt.

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.