Angyal Anita és Földes Tamás / Érdi Róbert
Angyal Anita és Földes Tamás / Érdi Róbert

Déryné Program – Az igaz történet A kis herceg mögött

Antoine de Saint-Exupéry és felesége, Consuelo viharos szerelmének történetét dolgozza fel az Astrum Színház produkciója. A rózsa titkai – Az igaz történet A kis herceg mögött című előadás a Déryné Program hozzájárulásával, a Barangoló Előadás Műhelyben jön létre Földes Tamás, Angyal Anita, Bálint Ádám és Álmosd Phaedra szereplésével, Baku György rendezésében. Az ősbemutató november 18-án lesz a Pomázi Művelődési Ház és Könyvtárban.

A Déryné Program Barangoló alprogram a fiatal alkotóművészeknek, pályakezdő társulatoknak és színművészeknek kínál egyedülálló lehetőséget arra, hogy egy mentori programon keresztül önálló produkciót hozhassanak létre.

Az Astrum Színház előadása Antoine de Saint-Exupéry és felesége szerelmi történetét meséli el megismerkedésüktől egészen az író haláláig, sőt még azon is túl. Egyúttal felvillantja A kis herceg ikonikus jeleneteit olyan módon, hogy rávilágít, azok milyen magánéleti aspektusokból táplálkoztak. Az előadás mesevilág és szerelmi dráma különös keveréke, ami fontos gondolatokat fogalmaz meg, de elsősorban a nézők érzelmeire szeretne hatni, hiszen jól csak a szívével lát az ember…

Antoine de Saint-Exupéry-t az egykori Rock Színház legendája, az Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művésze, a Kaszás Attila-díjas Földes Tamás kelti életre.

„Gyerekkoromban elolvastam, elolvastatták velem A kis herceget, nem igazán értettem. Később egyre többször jöttek szembe a tézismondatok. Akkor azt mondtam magamban: szép, igaz gondolatok. Most, hogy próbáljuk ezt a darabot, érteni vélem – mondja Földes Tamás. Itt a Földön olyan sokfélék vagyunk mi emberek, mégis alapvetően egyformák, és ez így van jól. Ám ha mégis találunk egyet, egy egyetlent, akkor… Erről szól a darab.”

Consuelo-t, az író feleségét Angyal Anita alakítja: „Kislányként az első találkozásunkkor nem tetszett A kis herceg, nem értettem. Túl kicsi voltam hozzá. Aztán később, fiatal felnőttként annyira beszippantott, hogy azóta igaz rajongója lettem – vallja be a színésznő.  A szerző zsenialitása, ahogy egyszerűnek tűnő mondatokba helyezik bele a világ legnagyobb igazságait. Annyi újraolvasás, előadás nézése, sőt eljátszása után még mindig találok benne mélyebb rétegeket, még több szépséget.”

Számos férfi szerepet formál meg az Operettszínház másik művésze, Bálint Ádám, akit az ország a Megasztárban ismert meg.

„Kinyúltra hallgattam a kazettát, amelyen többek között Halász Judit, Balázs Péter, Márkus László szólaltatják meg a könyv szereplőit. Bizonyos hangsúlyokra, megfogalmazásokra a mai napig emlékszem, és küzdenem kell, hogy ezeket ne ugyanúgy mondjam én is – meséli Bálint Ádám.

Segít, hogy az előadás új kontextusba helyezi ezeket a szövegeket, és felnőttként egyébként is mást jelentenek ezek az ismerős mondatok.”

A darabban több női szerepet alakít Álmosd Phaedra, akit az RS9 Színház és a Görög Nemzetiségi Színház produkciói mellett a Jóban Rosszban című sorozatból is ismerhet a közönség.

„Pici voltam, még alsós, amikor először találkoztam A kis herceggel. Nem szerettem olvasni, de minden barátom ezt a könyvet bújta, én sem akartam kimaradni. Egy szó nem sok, annyit sem értettem belőle, ám a rókás részénél valami megérintett. Kiskutyát szerettem volna, de egy kis rókának pont úgy tudtam volna örülni. Számomra a mai napig a legértékesebb tanítás: „egyszer és mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

Az előadást Baku György állítja színpadra, aki a Főnix Színház és az RS9 Színház több produkcióját jegyzi.

„A lelkeknek talán még soha nem volt akkora szüksége szépségre, az elmének pedig tiszta gondolatokra, mint most. A rózsa titkai című előadásunkban mindez jelen van. A kis herceg története sokakat rabul ejtett már, de írójának és feleségének történetét már jóval kevesebben ismerik. Az előadásban mindezt úgy mutatjuk meg, hogy egyúttal arra is rávilágítunk, hogyan jelentek meg Exupéry magánéletének egyes elemei világhírű regényében. A kis herceg rajongóknak azt kell mondanom, ez szinte kötelező előadás. De várjuk azokat is, akik csak egy érzelmi utazásra vágynak, és szeretik az olyanfajta színházat, ami a szívekig hatol.”

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!